Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
11. 1. 2017,
13.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc poškodba koleno rehabilitacija Robert Kranjec

Sreda, 11. 1. 2017, 13.38

6 let, 6 mesecev

Robert Kranjec in rehabilitacija kolena

Železni Robert Kranjec zaposlen od jutra do večera

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

Foto: Vid Ponikvar

Najizkušenejši slovenski skakalec Robert Kranjec je v obdobju rehabilitacije kolena, pri kateri je zelo pomembna potrpežljivost. Železni Kranjec, kot bi ga lahko zaradi neuničljivosti poimenovali, zavzeto dela, da se bo maja spet spustil po skakalnici.

Pri Robertu Kranjcu ni videti ničesar, kar bi ga lahko zaustavilo. Vse poškodbe, ki so mu že ponagajale, je prestal in se vedno vrnil. Tudi zdaj načrtuje vrnitev med najboljše.

Nazadnje mu je ponagajalo koleno, potem ko se je pri ogrevanju na tekmi poletnega grand prixa nekoliko poškodoval. Noga mu je klecnila, a ga to ni oviralo, da ne bi skakal naprej.

Pri treningu ob skakalnici in pri odrivu ni imel težav, zato pa so se začele pojavljati ob pristankih. Takrat je spoznal, da s kolenom nekaj ni v redu. Noga ob doskoku namreč ni zdržala pritiska, zato je večkrat podrsal po tleh.

Vsak dan je povsem zaseden

Vrnil se bo močan, kot smo ga bili v preteklosti že vajeni. Nič ga ne zaustavi. | Foto: Vid Ponikvar Vrnil se bo močan, kot smo ga bili v preteklosti že vajeni. Nič ga ne zaustavi. Foto: Vid Ponikvar Po posvetu z zdravnikom se je odločil za operativni poseg, saj bi v nasprotnem primeru, če bi še naprej skakal, lahko tvegal tudi konec kariere. Ker so mu naredili rekonstrukcijo križnih vezi v desnem kolenu, je pomenilo, da je pred njim večmesečno rehabilitacijsko obdobje.

Pred novim letom je že bil v Čateških Toplicah, tja se je vrnil tudi po novem letu. "Vsak dan sem povsem zaseden. Prost sem le od približno pol dveh do pol treh, nato spet delam od treh do pol šestih, šestih. Urnik imam povsem zaseden," je o delovniku spregovoril Kranjec.

Njegov program je videti takšen: "Zjutraj imam masažo, nato me čaka magnetna terapija … Do 11. ure imam nato fitnes. S Sandro se lotiva raznoraznih vaj – pilates, stabilizacija trupa, koordinacijske vaje z žogo … Vse je super in sem zadovoljen."

Po toplicah bo prepuščen samemu sebi

Novo leto je preživel v družinskem krogu, kar pri skakalcih ni pogosto, saj so najboljši takrat na tekmah novoletne turneje. | Foto: Vid Ponikvar Novo leto je preživel v družinskem krogu, kar pri skakalcih ni pogosto, saj so najboljši takrat na tekmah novoletne turneje. Foto: Vid Ponikvar Pri takšnih operacijah noga vedno izgubi mišično maso. Kranjec je na primer izgubil dva centimetra obsega stegenske mišice, zdaj pa mu, da bo desno nogo izenačil z levo, manjka le še pol centimetra.

Ko bo končal rehabilitacijo v toplicah, bo prepuščen samemu sebi in bo moral sam skrbeti za to, da bo vestno opravljal predpisane vaje. A ni bojazni, da železni Kranjec, ki ga nič ne uniči, tega ne bi storil

Z nekdanjim smučarskim skakalcem Damjanom Frasom se je dogovoril, da bo hodil k njemu na fitnes v Stražišče in tam krepil mišice. "Pred novim letom sem že bil pri njem. Vse potrebne naprave za mojo rehabilitacijo ima. Zdaj bom res prepuščen samemu sebi. Bom videl, kako bo. Po 16. tednu po operaciji bom začel delati z reprezentančnim kondicijskim trenerjem Matjažem Polakom. Do takrat pa moram krepiti mišico."

Skoke spremlja, v toplicah jih je moral zaradi vaj kar po telefonu

Ni pričakoval, da bo Domen Prevc tako močan. | Foto: Reuters Ni pričakoval, da bo Domen Prevc tako močan. Foto: Reuters V primerjavi s preteklimi leti je bilo letošnje praznovanje novega leta povsem v družinskem krogu. Pri skakalcih je znano, da so ravno v tistem obdobju v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je 1. januarja tradicionalno druga tekma novoletna turneje.

"Skoke spremljam. Ko sem bil v toplicah, sem jih po telefonu. Sprijaznil sem se, da moram opravljati rehabilitacijo, ta pa me bo pripeljala nazaj na skakalnice. Sicer pa je zelo zanimivo gledati tekme. Spremljal sem novoletno turnejo in kako je Domen Prevc dobil nazaj rumeno majico. Pet, šest skakalcev je, ki prihajajo in so v formi," je Kranjec spregovoril o tem, koliko pogleduje proti dogajanju v svetovnem pokalu.

"Domen me je presenetil"

"To so smučarski skoki," je Kranjec dejal o težavah Petra Prevca, ki se je za kratek čas umaknil od tekem svetovnega pokala. | Foto: Vid Ponikvar "To so smučarski skoki," je Kranjec dejal o težavah Petra Prevca, ki se je za kratek čas umaknil od tekem svetovnega pokala. Foto: Vid Ponikvar Tudi sam je navdušen nad 17-letnim Domnom Prevcem, ki je pred odhodom na novoletno turnejo kar štirikrat zmagal: "Presenetil me je. Nisem pričakoval, da bo tako močan. Kakšno tekmo že. Da je pa tako suveren … Odlično."

Prav tako sam dobro ve, kako se počuti Peter Prevc. Tudi sam je že imel krizne trenutke v skakalni karieri: "To so smučarski skoki. Ni na primer tek na smučeh. Veliko je psihologije in drugih dejavnikov, ki vplivajo – veter med drugim. Skoki so šport, pri katerem je glava zelo pomembna. Če ni na mestu, je težko."

V Kranjčevi glavi pa je zdaj glavno vodilo, kako se na najboljši mogoč način pripraviti na novo sezono, v kateri so olimpijske igre v Pjongčangu osrednji dogodek. Na njih bi rad pečat pustil tudi 35-letni skakalec.

In kdaj računa, da bo po operaciji prvič skočil? "Maja bom šel na skakalnico. Marca bom že na smučeh in delal vaje za počep," je odgovoril leteči Kranjčan.

Ne spreglejte