Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
29. 5. 2017,
18.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Smučarska zveza Slovenije

Ponedeljek, 29. 5. 2017, 18.35

6 let, 6 mesecev

Koga (ne) bomo gledali v novi smučarski sezoni?

Zelena luč za smučarje z večjo proračunsko malho

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natančno pet mesecev pred prvo tekmo olimpijske sezone 2017/18 je slovenska smučarka reprezentanca, ki si lahko obeta zajetnejši proračun, tudi uradno dobila svojo podobo.

Ilka Štuhec, Ana Drev, Žan Kranjec in Ana Bucik bodo tudi v novi sezoni med osrednjimi slovenskimi smučarskimi aduti. | Foto: Sportida Ilka Štuhec, Ana Drev, Žan Kranjec in Ana Bucik bodo tudi v novi sezoni med osrednjimi slovenskimi smučarskimi aduti. Foto: Sportida

Če je še pred nekaj leti veljalo, da je tekmovalni smučarski sezoni kot po pravilu sledil tretji tek s trenerskimi menjavami, klubskimi prerekanji, nejevoljo tekmovalcev na račun samoprispevkov in zategovanjem pasu, je letošnja smučarka pomlad zanesljivo ena od najbolj mirnih. Tudi ponedeljkova seja alpskega zbora je bila zgolj formalnost pri potrjevanju poročil za preteklo in sprejemanju načrtov in s tem tudi sestav tekmovalnih in trenerskih ekip za novo zimo. Ta bo imela olimpijski predznak, zato so predvsem prvokategorniki veseli, da bodo imeli na račun višjih proračunov na voljo bolj kakovostne programe.

Za programe več kot dva milijona evrov

Po zagotovilih predsednika alpskega zbora Iztoka Klančnika in vodje panoge Mihe Verdnika je finančni načrt v primerjavi z načrtom pred enim letom težji za kar 474 tisoč evrov. Odhodki za novo zimo so ocenjeni na kar 2,1 milijona evrov, kar je najvišji proračun v zadnjem desetletju. "To je številka, ki bi morala omogočati dobre pogoje za treninge v predolimpijskem času," je poudaril Klančnik. "Napredek se bo poznal. Trenerji bodo imeli boljšo podporo. Najboljši tekmovalci bodo imeli tudi bolj individualno obravnavo," pa je ob tem dodal Verdnik, ki je zadovoljen tudi z dejstvom, da so se priprave na novo zimo medtem že začele.

Slovenska smučarska reprezentanca 2017/18

Moška ekipa za tehnični disciplini
Glavni trener: Klemen Bergant
Tekmovalca: Štefan Hadalin in Žan Kranjec

Moška ekipa za hitri disciplini
Glavni trener: Peter Pen
Tekmovalci: Boštjan Kline, Klemen Kosi, Martin Čater, Miha Hrobat
Možnost dela z ekipo: Andreaj Šporn, Rok Perko in Tilen Debelak.

Moška ekipa evropskega pokala
Glavni trener: Rasto Ažnoh
Tekmovalci: Žan Grošelj, Jakob Špik, Luka Pančur, Aljaž Dvornik, Dušan Senčar, Žan Špilar, Žan Kralj, Matevž Rupnik, Ven Florjančič

Ženska reprezentanca – svetovni pokal
Trener: Denis Šteharnik
Tekmovalke: Ilka Štuhec, Ana Drev, Ana Bucik, Maruša Ferk, Tina Robnik, Meta Hrovat

Ženska ekipa evropskega pokala
Trener: Igor Zagernik
Tekmovalke: Klara Livk, Saška Brezovnik, Desiree Aljec, Andreja Slokar

  Boštjan Kline in Rok Perko: drugačno izhodišče | Foto: Sportida Boštjan Kline in Rok Perko: drugačno izhodišče Foto: Sportida Kaj načrtujejo "odpisani"?

V primerjavi s preteklo sezono v reprezentanci ni Vanje Brodnik, ki je kot prva naznanila uradno upokojitev, in Katarine Lavtar. Ta po izpadu iz reprezentance pravi, da se bo posvetila predvsem študiju. "Že prihodnji mesec načrtujem dokončanje diplomskega dela na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, v oktobru pa nato nadaljevanje študija na magistrskem študiju," pravi veleslalomska specialistka.

V moški reprezentanci sta brez statusa polnokrvnih reprezentantov ostala Rok Perko in Andrej Šporn, ki pa bosta, podobno kot Tilen Debelak (Črnjan že več let deluje v okviru samostojne ekipe, s katero se povezuje z reprezentanco), ob posebnih pogojih in brez bremenitve proračuna lahko del ekipe za hitri disciplini. Medtem ko Šporn pravi, da se zdaj osredotoča predvsem na rehabilitacijo poškodovanega kolena, pa Perko na novonastali položaj odgovarja: "Tekmovalni ogenj v meni še ni ugasnil. Ostajam optimist. Vem pa, da me najprej čaka pogovor z odgovornimi."

Kdo se poslavlja?
Ob slovenskem upokojitvenem prispevku, h kateremu lahko štejemo tudi Tino Maze, ki se je uradno poslovila januarja, se pred olimpijsko zimo umika še kar nekaj znanih imen. Na seznamu novih zdaj že nekdanjih smučarjev so tudi Lotte Smiseth Sejersted, Marc Gini, Laurie Mougel, Jens Byggmark, Joachim Puchner, Klaus Kröll, Georg Streitberger, Sarska Strachova in Fabienne Suter. V zraku vseskozi visita tudi upokojitvi Bodeja Millerja in Ivice Kostelića.
Ne spreglejte