Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
20. 12. 2016,
11.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

Natisni članek

Goran Janus Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc letalnica novoletna turneja zmaga

Torek, 20. 12. 2016, 11.25

6 let, 6 mesecev

Zaradi Domna Prevca bo moral Goran Janus dodatno razmišljati

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Glavni trener skakalne reprezentance Goran Janus je vesel, kako poteka sezona Domna Prevca, ki je kot vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala v igri za veliki kristalni globus. Bo na račun tega "prekršil" nepisano pravilo in ga še pred polnoletnostjo poslal na letalnico?

Po sedmih preizkušnjah je Domen Prevc s 540 točkami prepričljivo na prvem mestu. Drugi Norvežan Daniel Andre Tande zaostaja že za 158, tretji Avstrijec Stefan Kraft pa 209 točk.

Vsega 17-letni slovenski skakalec je že štirikrat zmagal in za zdaj skače v svoji ligi. "Že v lanski sezoni je pokazal, da je zraven. Letos je še bolj konstanten. Ob njegovih zadnjih skokih v Engelbergu sem užival," je dejal glavni trener Goran Janus.

Če bo najmlajši mož naše reprezentance še nadaljeval v tem ritmu, bo strokovno vodstvo postavil pred neprijetno nalogo. V začetku februarja bodo namreč skakalci nastopili na letalnici v Oberstdorfu, kjer bosta dve tekmi, leta 2018 pa svetovno prvenstvo v poletih. Do konce sezone akterje v zraku čakajo še ena posamična preizkušnja v VIkersundu in dve v Planici na Letalnici bratov Gorišek. Vse skupaj torej pet tekem in mogočih 500 točk.

"Če bi bila naslednji teden letalnica …"

Letos v Planici je bil le v vlogi gledalca. Kako bo v tej sezoni? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Letos v Planici je bil le v vlogi gledalca. Kako bo v tej sezoni? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V skakalnem svetu velja nepisano pravilo, da tekmovalce, stare pod 18 let, ne spustijo na velikanke. Zaradi neizkušenosti ne želijo tvegati, saj se lahko hitro pripeti kakšna nesreča, ki ima lahko večje posledice.

"Bolj se bo bližal Oberstdorf, bolj bomo o tem razmišljali, zdaj ne," je bil Goran Janus sprva diplomatski. Na vprašanje, kaj bi naredil, če bi bila tekma ne letalnici že prihodnji teden, je odgovoril: "Če bi bila naslednji teden …," si je vzel premor, zasmejal in nadaljeval: "Bi se takrat odločil. Težko rečem. Zdaj še ni čas za to."

Če bo za letalnice še čas v nadaljevanju sezone, pa je pred skakalci že prvi vrhunec sezone. 29. decembra se v Oberstdorfu s kvalifikacijami začenja prestižna novoletna turneja. Slovenska ekipa bo štela sedem članov (Domen Prevc, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Cene Prevc, Jernej Damjan, Anže Semenič in Rok Justin).

Petru bo premor prišel prav

"Glede nato, kar se mu je dogajalo v tej sezoni, bo premor prišel prav," pravi Janus. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Glede nato, kar se mu je dogajalo v tej sezoni, bo premor prišel prav," pravi Janus. Foto: Grega Valančič/Sportida Domen ima odlično izhodišče, povrhu vsega pa je v izjemno dobri formi. Takšni, kot je bil preteklo sezono njegov brat Peter, ki je nato postal kralj turneje štirih skakalnic.

Slednjemu v novi sezoni še ni steklo, zato mu bo desetdnevni čas brez tekem svetovnega pokala koristil, poudarja Janus: "Na zadnji tekmi v Engelbergu ga je malce 'kiksal' in ni prišel v drugo serijo. Po tem skoku bi lahko rekli, da mu vse nagaja. Stvari je treba prespati. Ni bil pravi dan, gremo naprej. Mislim, da mu bodo naslednji dnevi koristili. Glede nato, kar se mu je dogajalo v tej sezoni, bo premor prišel prav."

Čeprav tekem v naslednjih dneh ne bo, pa bodo slovenski skakalci aktivni. V Planici bodo skakali v sredo, četrtek (državno prvenstvo), soboto in torek. Veliko tehničnega treninga jih čaka.

Na novoletni turneji se razmerje moči ne bo prav veliko spremenilo

Domen Prevc je glede na formo in vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala eden od osrednjih favoritov za skupno zmago na novoletni turneji. | Foto: Reuters Domen Prevc je glede na formo in vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala eden od osrednjih favoritov za skupno zmago na novoletni turneji. Foto: Reuters Janus bi si želel, da bi več naših orlov prihajalo med dobitnike točk. Anžetu Lanišku, Nejcu Dežmanu in Jaki Hvali to na uvodu ni uspelo.

Zato so že dobili zamenjave v Cenetu Prevcu (v Engelbergu je dvakrat skočil do točk), ki je priskakal Sloveniji dodatno kvoto za novoletno turnejo, povratniku po poškodbi Damjanu, Semeniču in Justinu.

"Drugi imajo trenutno malce nižjo raven skakanja in je težko. Priti med trideset ni lahko. Konkurenca je zelo izenačena. Celotno sezono bo tako," pravi Janus.

Zato pa se veseli novoletne turneje, saj ima v Domnu enega od osrednjih favoritov za končno zmago. "Prav veliko se ne bo spreminjalo. Videlo se je, kateri zmagovalci so bili na začetku sezone. Tekme bodo zelo napete," je dejal o tem, kdo bi lahko krojil razplet na nemško-avstrijski turneji.

Ne spreglejte