Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Tina Maze St. Moritz 2017 Peter Prevc Peter Prevc Filip Flisar Ilka Štuhec Ilka Štuhec Sportalov zakaj

Torek, 7. 2. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Sportalov zakaj v znamenju St. Moritza

Zakaj na svetovnih prvenstvih pod okriljem FIS podeljujejo snežinke?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
kolaž snežinka

V St. Moritzu se z današnjim ženskim superveleslalomom začenja svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Tako kot že od leta 1952 bodo najboljšim razdelili medalje posebne oblike: oblike snežink. Podobno bo tudi na svetovnem nordijskem prvenstvu v Lahtiju, povsem drugačne pa bodo medalje na svetovnem prvenstvu v biatlonu. Zakaj?

Na zadnjem superveleslalomu v Cortini si je Ilka Štuhec dala duška s penino. Bo priložnost zanjo tudi danes? | Foto: Getty Images Na zadnjem superveleslalomu v Cortini si je Ilka Štuhec dala duška s penino. Bo priložnost zanjo tudi danes? Foto: Getty Images V St. Moritzu v Švici se danes začenja svetovno prvenstvo, ki predstavlja vrhunec sezone za alpske smučarje. Od 6. do 19. februarja 2017 bodo na sporedu vse discipline alpskega smučanja, kjer lahko tudi slovenski tekmovalci odškrnejo svoj delček zgodovine.

Med slovenskimi tekmovalci najvišje kotira Ilka Štuhec, 26-letna Mariborčanka, ki s tremi zmagami vodi v smukaški razvrstitvi, odlično pa ji s po eno zmago kaže tudi v kombinaciji in superveleslalomu.

Če se bo tudi na svetovnem prvenstvu povzpela na zmagovalni oder (že danes ima priložnost na superveleslalomu, ki se začne ob 12. uri, Štuhčeva ima štartno številko devet), bo tam prejela medaljo v obliki snežinke. Te so namreč zaščitni znak vseh svetovnih prvenstev, ki potekajo pod okriljem Mednarodne smučarske zveze. Kot so zapisali pri FIS, je snežinka simbol uspešnosti športnikov, ki se dokazujejo na svetovnih prvenstvih v alpskih disciplinah in deskanju.

V St. Moritzu so sinoči s slovesnostjo odprli svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, kjer bo nastopilo tudi 15 slovenskih smučarjev.  | Foto: Getty Images V St. Moritzu so sinoči s slovesnostjo odprli svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, kjer bo nastopilo tudi 15 slovenskih smučarjev. Foto: Getty Images

Program svetovnega prvenstva

Torek, 7. februar: 12.00, superveleslalom (ž)       
Sreda, 8. februar: 12.00, superveleslalom (m)
Petek, 10. februar: 10.00/13.00, kombinacija (ž)
Sobota, 11. februar: 12.00, smuk (m)
Nedelja, 12. februar: 12.00, smuk (ž)
Ponedeljek, 13. februar: 10.00/13.00, kombinacija (m)
Torek, 14. februar: 12.00, ekipna tekma
Četrtek, 16. februar: 9.45/13.00, veleslalom (ž)
Petek, 17. februar: 9.45/13.00, veleslalom (m)
Sobota, 18. februar: 9.45/13.00, slalom (ž)
Nedelja, 19. februar: 9.45/13.00, slalom (m)

Medalje v obliki snežink izdelujejo v švicarskem podjetju Huguenin. | Foto: Medalje v obliki snežink izdelujejo v švicarskem podjetju Huguenin. Avtor snežinke je švicarski umetnik

Njihova zgodovina sega v 50. leta prejšnjega stoletja. Idejno jih je zasnoval švicarski umetnik Rolf Diggelmann, najboljšim alpincem pa jih podeljujejo že vse od leta 1952.

Prepoznavne snežinke v treh leskih, najdragocenejša med njimi, zlata snežinka, vsebuje 20 odstotkov čistega zlata, izdelujejo v švicarskem podjetju z dolgoletno tradicijo, podjetju Huguenin.

Do snežink so "upravičeni" alpski smučarji, smučarji skakalci, kombinatorci, deskarji, smučarji prostega sloga in smučarji tekači. Izjema so biatlonci, saj ne spadajo pod okrilje FIS, temveč imajo lastno krovno organizacijo IBU.

Slovenski smučarski skakalci se s svetovnega mladinskega prvenstva vračajo s številnimi medaljami v obliki snežink. Postali so tudi svetovni mladinski prvaki v ekipni konkurenci in konkurenci mešanih ekip. | Foto: Facebook Slovenski smučarski skakalci se s svetovnega mladinskega prvenstva vračajo s številnimi medaljami v obliki snežink. Postali so tudi svetovni mladinski prvaki v ekipni konkurenci in konkurenci mešanih ekip. Foto: Facebook

Januarja lani je zlata snežinka pripadla smučarskemu skakalcu Petru Prevcu, ki je na Kulmu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. | Foto: Getty Images Januarja lani je zlata snežinka pripadla smučarskemu skakalcu Petru Prevcu, ki je na Kulmu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. Foto: Getty Images

Leta 2015 je zlata snežinka pripadla tudi Filipu Flisarju, svetovnemu prvaku v smučarskem krosu.  | Foto: Getty Images Leta 2015 je zlata snežinka pripadla tudi Filipu Flisarju, svetovnemu prvaku v smučarskem krosu. Foto: Getty Images

Kar devet snežink ima v svoji zbirki Tina Maze. Štiri zlate in pet srebrnih. Slovenski alpski smučarji so jih skupaj osvojili 20. | Foto: Getty Images Kar devet snežink ima v svoji zbirki Tina Maze. Štiri zlate in pet srebrnih. Slovenski alpski smučarji so jih skupaj osvojili 20. Foto: Getty Images

Številne slovenske snežinke

Nadvse dragoceni kos kovine v obliki snežinke v domači vitrini hranijo številni slovenski športniki. Nazadnje so žlahtne snežinke podeljevali v Salt Lake Cityju v ZDA na svetovnem mladinskem prvenstvu v nordijskih disciplinah. Med dobitniki so bili tudi slovenski smučarski skakalci. V soboto so zmagali v ekipni konkurenci, danes pa še v kategoriji mešanih ekip.

Med dobitnike zlate snežinke se je pred dobrim letom dni vpisal tudi Peter Prevc, ki je na Kulmu postal svetovni prvak v smučarskih poletih in če se ozremo še dlje v zgodovino, ugotovimo, da je bila letina 2015 še obilnejša.

Žan Košir je leta 2015 postal svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu:

Zlati snežinki sta si tako prislužila Filip Flisar in Tina Maze (zraven še medaljo srebrnega) leska, deskar Žan Košir se ponaša s srebrno snežinko, izkušeni Celjan Rok Marguč ter mladi Velenjčan Tim-Kevin Ravnjak pa s snežinko bronastega leska.

Tim-Kevin Ravnjak je bil na svetovnem prvenstvu leta 2015 tretji v snežnem kanalu:

Naslednje komplete snežink bodo razdelili v Lahtiju

Naslednja priložnost za podeljevanje snežink bo na sporedu med 22. februarjem in 5. marcem 2017, ko se v Lahtiju na Finskem začenja svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. V igri za snežinke bodo bržkone tudi slovenski orli.

 

Ne spreglejte