Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 11. 2018,
6.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

Natisni članek

Kamil Stoch Gorazd Bertoncelj Wisla smučarski skoki

Petek, 16. 11. 2018, 6.00

5 let, 5 mesecev

Začetek 40. sezone smučarski skokov, wisla

Konec čakanja, dan D za Vikersund

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66
Wisla | S kvalifikacijami se začenja nova, 40. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Prizorišče je poljska Wisla. | Foto Sportida

S kvalifikacijami se začenja nova, 40. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Prizorišče je poljska Wisla.

Foto: Sportida

S kvalifikacijami (18.00) v Wisli se začenja jubilejna 40. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki se bo končala s tradicionalnim planiškim praznikom 24. marca. Sezona predvideva 33 tekem na 18 prizoriščih. Vrhunec bo februarsko svetovno prvenstvo, na katerem je cilj Slovencev kolajna. Skupno zmago brani Poljak Kamil Stoch. Na Poljsko je odpotovala sedmerica Slovencev, med katerimi prvič po osmih sezonah ni Petra Prevca. Počasi se končuje tudi era direktorja Walterja Hoferja, od funkcije se bo poslovil po sezoni 2019/20.

Timi Zajc
Sportal Damjan in Mogel obstala v kvalifikacijah, Stoch za las na tekmo

Konec je priprav na novo zimsko tekmovalno obdobje v smučarskih skokih. Skakalci so zbrani na Poljskem, kjer se bodo ob 18. uri, če bodo razmere dopuščale, začele kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo, v soboto bodo združili moči še na ekipnem preizkusu.

Po šoku za Norvežane, ko so iz koledarja črtali tekmi na letalnici v Vikersundu, ki ni dobil certifikata, sezona predvideva 18 različnih prizorišč in 33 tekem, pet na letalnicah (Oberstdorf in Planica), šest bo ekipnih.

A kaj lahko pride do spremembe v koledarju. Prav danes naj bi pri FIS podali zadnjo odločitev glede Vikersunda. Na letalnici bi morali spremeniti profil, kar bi spremenilo krivuljo leta skakalcem. Za tovrstno spremembo bi morali letalnico znižati za en meter, s čimer bi bila možnost za nov svetovni rekord zmanjšana. Ali so Norvežani in FIS našli skupen jezik, naj bi bilo znano prvi dan sezone. 

Raw-Air Vikersund
Sportal Prerekanje Norvežanov s FIS: letalnico Vikersund so črtali iz svetovnega pokala

Vrhunec tekmovalnega obdobja se obeta februarja, ko bo Seefeld med 20. februarjem in 3. marcem gostil nordijsko svetovno prvenstvo.

Stoch, Kraft, Freitag, Tande …

V poolimpijski sezoni bo skupno zmago branil Poljak Kamil Stoch, ki se je v Planici razveselil drugega velikega kristalnega globusa. Zmagovalec novoletne turneje, zmagal je na vseh štirih postajah, tudi letos spada v ožji krog favoritov za vrh.

Kamil Stoch brani veliki kristalni globus. | Foto: Sportida Kamil Stoch brani veliki kristalni globus. Foto: Sportida

V tem so še lani drugi Richard Freitag, pa tretji Daniel Andre Tande, Stefan Kraft, Andreas Wellinger, Johann Andre Forfang, v poljskem taboru ima visoke cilje tudi deveti skakalec zadnje zime Dawid Kubacki, norveški mediji pa ogromno stavijo tudi na "Slatnarjevega" brkača Roberta Johanssona. Zanimivo bo videti, kako se bo odrezal zmagovalec poletne velike nagrade, ki sicer vselej ne daje najbolj realne slike o razmerju moči, Rus Jevgenij Klimov. Kar nekaj odgovorov bi lahko dala že Wisla.

Walter Hofer napovedal slovo

Funkcionarska alfa in omega smučarskih skokov Walter Hofer je potrdil govorice in napovedal slovo od bele karavane po sezoni 2019/2020. "Še dve zimi in nato konec. To je povsem moja odločitev, povezana s tem, da sem dosegel starostno mejo za upokojitev," je pred začetkom sezone dejal 63-letni direktor Mednarodne smučarske zveze v smučarskih skokih, ki je na položaju od leta 1992. Njegova zadnja tekma bo tako marca 2020 v Planici.

Trenerske vajeti je iz rok Gorana Janusa prevzel Gorazd Bertoncelj. | Foto: Ana Kovač Trenerske vajeti je iz rok Gorana Janusa prevzel Gorazd Bertoncelj. Foto: Ana Kovač Visoki slovenski cilji

Slovenski tabor je po sedmih letih doživel spremembo v trenerskem štabu. Gorana Janusa, skakalce je vodil med letoma 2011 in 2018, je zamenjal Gorazd Bertoncelj, ki je v knjigo rezultatskih ciljev zapisal visoke cilje.

Gorazd Bertoncelj smučarski skoki
Sportal V Janusove čevlje stopil z visokimi cilji #video

18-letni Timi Zajc  je bil v poletnem delu velike nagrade najbolj razpoložen skakalec, a vsi niso skakali. Jernej Damjan se ni udeležil nobene tekme. | Foto: Vid Ponikvar 18-letni Timi Zajc je bil v poletnem delu velike nagrade najbolj razpoložen skakalec, a vsi niso skakali. Jernej Damjan se ni udeležil nobene tekme. Foto: Vid Ponikvar Sezono je razdelil na štiri ravni: svetovni pokal, ki je zanj največji cilj, novoletno turnejo, svetovno prvenstvo in Planico. Na svetovnem prvenstvu je cilj kolajna na posamični ali ekipni tekmi, v svetovnem pokalu pa vsaj osem stopničk, tudi v Planici. V skupnem seštevku je želja ena uvrstitev do šestega mesta, ena do 15. mesta in 4.000 točk v pokalu narodov, če jim bo uspelo izvesti vsaj 30 tekem.

Spomnimo, lani je bil najboljši Slovenec v svetovnem pokalu Peter Prevc na 15. mestu, za njim so se zvrstili Jernej Damjan (17.), Anže Semenič (22.), Tilen Bartol (25.), Timi Zajc (32.), Domen Prevc (33.), Nejc Dežman (39.), Žiga Jelar (44.), Robert Kranjec (49.), Jurij Tepeš (50.), Tomaž Naglič (53.) in Bor Pavlovčič (54.)

Gorazd Bertoncelj o tem, kaj pričakuje pred Wislo:

Jernej Damjan
Sportal Jernej Damjan ne želi še enega "boja za preživetje"

 

Žak Mogel je za prvo periodo svetovnega pokala Slovencem priskakal dodatno kvoto. | Foto: Ana Kovač Žak Mogel je za prvo periodo svetovnega pokala Slovencem priskakal dodatno kvoto. Foto: Ana Kovač

Zajc poleti pokazal največ, Mogel priskakal kvoto

Poletno veliko nagrado je od Slovencev najvišje končal na 13. mestu Timi Zajc (142), ki je nastopil na petih tekmah, najvišje je bil v Courchevelu tik pod odrom za zmagovalce. Skupno 31. mesto je pripadlo Juriju Tepešu, Anže Lanišek je nanizal dve uvrstitvi med dvanajsterico, Jaka Hvala dve med petnajsterico, do točk so prišli še Tomaž Naglič, Robert Kranjec, Domen Prevc, Rok Tarman in Bor Pavlovčič.

Timi Zajc
Sportal Mladenič nima pred očmi tega, da bi moral biti vlečni konj slovenske ekipe

Najstarejši v slovenski odpravi za Wislo je 35-letni Jernej Damjan, ki poleti na veliki nagradi ni nastopil. Ob Damjanu je Bertoncelj na Poljsko odpeljal še Anžeta Laniška, Anžeta Semeniča, Timija Zajca, Bora Pavlovčiča, Tomaža Nagliča in debitanta Žaka Mogela, ki je z dobrimi nastopi na celinskem pokalu Sloveniji za prvo periodo svetovnega pokala zagotovil dodatno kvoto.

Jernej Damjan je najbolj izkušen član slovenske sedmerice. | Foto: Vid Ponikvar Jernej Damjan je najbolj izkušen član slovenske sedmerice. Foto: Vid Ponikvar

Žak Mogel smučarski skoki
Sportal Slovenski najstnik, ki bo v petek vstopil v novo dimenzijo

Začetek brez Prevca, Freunda, Gangnesa …

Na Poljskem bodo Slovenci pogrešali Petra Prevca, ki po dveh operacijah gležnja še ni pripravljen na vrnitev. V svetovni pokal naj bi se najpozneje vrnil v Engelbergu sredi decembra. Tam ne bo niti Domna Prevca, ki po trenerjevih besedah še ni na želeni ravni. Tudi Tilen Bartol po artroskopiji kolena še ni pripravljen, na treninge naj bi se vrnil čez mesec dni. Težave s kolenom je imel tudi Žiga Jelar. Peter Prevc bo po dveh operacijah gležnja na vrnitev še počakal. | Foto: Vid Ponikvar Peter Prevc bo po dveh operacijah gležnja na vrnitev še počakal. Foto: Vid Ponikvar

Peter Prevc
Sportal Prave umirjenosti pri Petru Prevcu še ni #intervju

V Wisli še ne bo povratnika po hudih poškodbah v zadnjem času, Nemca Severina Freunda, ki naj bi se vrnil čez teden dni v Ruki. Prav tako na vrnitev še ni pripravljen norveški osmoljenec Kenneth Gangnes.

Za vselej pa je skakalni karavani v slovo pomahal Finec Janne Ahonen, ki se je večkrat poskušal vrniti, a mu ni uspelo po željah. Pred tedni je sporočil, da končuje kariero.

Spored sezone:

17.11. Wisla, ekipno/nočna

18.11. Wisla, nočna

24.11. Kuusamo, nočna

25.11. Kuusamo, nočna

01.12. Nižnij Tagil, nočna

02.12. Nižnij Tagil, nočna

08.12. Titisee-Neustadt, ekipno/nočna

09.12. Titisee-Neustadt, nočna

15.12. Engelberg, nočna

16.12. Engelberg

---------------------------------------------------------------------

- novoletna turneja:

30.12. Oberstdorf, nočna

01.01. Garmisch - Partenkirchen

04.01. Innsbruck

06.01. Bischofshofen, nočna

---------------------------------------------------------------------

12.01. Val di Fiemme

13.01. Val di Fiemme

19.01. Zakopane, ekipno/nočna

20.01. Zakopane, nočna

26.01. Sapporo, nočna

27.01. Sapporo

---------------------------------------------------------------------

02.02. Oberstdorf, poleti/nočna

03.02. Oberstdorf, poleti/nočna

09.02. Lahti, ekipno/nočna

10.02. Lahti

16.02. Willingen

17.02. Willingen

-----------------------------------------------------------

19.02. Seefeld, nordijsko SP (do 03. 03.)

-----------------------------------------------------------

09.03. Oslo, ekipno/nočna

10.03. Oslo

12.03. Lillehammer, nočna

14.03. Trondheim, nočna

*16.03. Vikersund, poleti, ekipno/nočna

*17.03. Vikersund, poleti

---------------------------------------------------------------------

22.03. Planica, poleti

23.03. Planica, poleti, ekipno

24.03. Planica, poleti, finale sezone

* Opomba: Tekmi v Vikersundu, označeni z (*), sta za zdaj odpovedani

STA

Preberite še:

Richard Freitag
Sportal Še malo in bo nazaj veliki tekmec Petra Prevca

 

 

Ne spreglejte