Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
9. 2. 2019,
22.09

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Aare 2019 St. Moritz 2017

Sobota, 9. 2. 2019, 22.09

5 let, 2 meseca

SPOMIN NA ST. MORITZ KOT NAVDIH ZA AARE

Vse oči uprte v (bran)Ilko

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20
Ilka Štuhec | Foto Sportida

Foto: Sportida

Nedeljski smuk svetovnega prvenstva v Aareju se že lep čas ponuja kot najlepša priložnost za dopolnitev slovenske zbirke kolajn s svetovnih prvenstev, ki jo je odprl Boris Strel, zadnja pa pozlatila prav Ilka Štuhec.

Svindal Lansrud Aare
Sportal Na Švedskem norveška veselica za Svindalovo slovo

Odmeva kot refren najbolj predvajane pesmi. "Ne branim kolajne. Tiste iz leta 2017 mi nihče ne more vzeti. Napadam novo!" Besede Ilke Štuhec, še vedno aktualne prvakinje v smuku. Tistega 12. 2. 2017 je kronala smukaško premoč. Bila je tako močna, da je bilo le od njene izvedbe odvisno, ali bo ob Zdravljici odprt boj za drugo mesto. Mariborčanka je zdržala psihološki pritisk in se predstavila v najboljši luči. Po Mateji Svet in Tini Maze je postala šele tretja Slovenka z zlatom na SP.

Nov položaj

Tokrat je 28-letna Mariborčanka, ki se bo na progo podala s štartno številko 9, v nekoliko drugačnem položaju. Ne le zato, ker zlato kolajno že ima v svoji vitrini, temveč tudi zaradi prehojene poti po omenjenem St. Moritzu 2017. Tisti sezoni, ki jo je nato v velikem slogu končala še z dvema malima globusoma, sta namreč sledili poškodba in izpuščena tekmovalna zima. Letos se je vrnila v velikem slogu, a v svojih izvedbah še ni tako stabilna, da bi jo brez pomisleka označili za prvo favoritinjo tekme.

Ilka Štuhec | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Avstrijska nevarnost

Vsekakor je v tej zimi že dokazala, da zna v sebi prebuditi šampionsko naravo in tekmicam odčitati izvedbeno lekcijo. A napake so letos vsekakor bolj "kaznovane", za kar skrbi predvsem zavidljivo močna avstrijska reprezentanca na čelu z vodilno smukačico svetovnega pokala Nicole Schmidhofer in njeno prvo zasledovalko Ramono Siebenhofer. Svoje načrte ima tudi povratnica po poškodbi in srebrna superveleslalomistka Sofia Goggia. Pa še kakšna tiha favoritinja bi se našla.    

Brez napovedi

Čeprav Štuhčeva govori o napadu, pa, oklepajoč se svojih pravil, uvrstitev in ciljev ne razkriva. Bolj kot o tekmicah, med katerimi bo še zadnjič tudi Lindsey Vonn, razmišlja o lastni izvedbi, predvsem o rezervah na progi,ki jih še vidi po treningih in kombinacijskem smuku. Prav na zadnjem je pokazala najboljši obraz v Aareju, a je bilo na tekmi, na kateri so bile v izrazito boljšem položaju slalomistke, in ob pomanjkanju treninga med količki to vendarle premalo za kolajno. Prava priložnost se ponuja v nedeljo ob 12.30.

Fotogalerija
1 / 20

Kako je bilo leta 2017?

Tine Maze kot zlate iz Beaver Creeka ni bilo na štartu. Štuhčeva je nastopila kot prva smukačica svetovnega pokala. Spodletela poskusa napada na kolajno v superveleslalomu in kombinaciji sta sicer v njen tabor vnesla nekaj nemira, a na tekmo prvenstva in kariere se je pripravila tako, kot je bilo treba. Na koncu je za štiri desetinke prehitela Avstrijko Stephanie Venier, tretja pa je bila Vonnova.

"S trenerjem Koštomajem sva se po ogledu posnetka strinjala, da vožnja še zdaleč ni bila popolna. Pogovarjala sva se tudi o mogočih izboljšavah. A v tem trenutku je pomembno predvsem to, da je bila vožnja dovolj hitra za zmago," je v slogu športnice, ki si vedno prizadeva za napredek, tedaj dejala Ilka Štuhec in se ob vrnitvi prepustila slavju v domačem Mariboru.

Devet junakov, 21 kolajn

Devetim Slovencem je do danes uspelo osvojiti kolajno na svetovnem prvenstvu. Prav pretekli teden je minilo 37 let od brona Borisa Strela na SP v Schladmingu. Poleg Škofjeločana, ki po smrtni tragediji iz leta 2013 ne bo spremljal že tretjega prvenstva, je eno kolajno osvojila še šesterica. Le Mateja Svet in Tina Maze jih imata več. Prva pet, druga kar devet. Skupno torej kar 21 kolajn. Čas za 22.?

SLOVENSKE KOLAJNE NA SP V ALPSKEM SMUČANJU

  Zlato srebro bron
Boris Strel / / 1 (1982)
Bojan Križaj / 1 (1982) /
Mateja Svet 1 (1989) 1 (1987) 3 (1987, 1989)
Tomaž Čižman / / 1 (1989)
Nataša Bokal / 1 (1991) /
Urška Hrovat / / 1 (1996)
Mitja Kunc / / 1 (2001)
Tina Maze 4 (2011, 2013, 2015) 5 (2009, 2011, 2013, 2015) /
Ilka Štuhec 1 (2017) /
 
Martin Čater Wengen
Sportal Konec sezone za najboljšega slovenskega smukača
Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec v smuku izvrstna, slalom končala "dostojanstveno"
Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec: Ne bom odšla kot invalid
Ne spreglejte