Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
10. 8. 2014,
20.02

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gregor Schlierenzauer Peter Prevc Peter Prevc Jernej Damjan Heinz Kuttin Alexander Pointner grand prix

Nedelja, 10. 8. 2014, 20.02

8 let, 1 mesec

Vrnil se je izgubljeni sin, na poti do vrha se bo spopadal s Slovenci

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če verjamete ali ne, osem mesecev je preteklo, da se je avstrijski skakalni prvak Gregor Schlierenzauer spet povsem sam povzpel na najvišjo stopničko odra za zmagovalce.

Za Gregorja Schlierenzauerja je jasno, da stremi k zmagam. Pri vsega 24 letih je osvojil že ogromno lovorik in prestavil številne mejnike. V svetovnem pokalu je rekorder po številu posamičnih zmag. Pohvali se lahko s številko 52, med drugim je osvojil tudi posamično zlato medaljo na nordijskem svetovnem prvenstvu, svetovnem prvenstvu v poletih, prestižno novoletno turnejo, svetovni pokal, v zbirki pa mu manjka le še zlata olimpijska medalja.

In k tej je v pretekli zimi nenehno usmerjal misli. Na največjem dogodku sezone v Sočiju pa je potegnil kratko. Tudi v svetovnem pokalu in svetovnem prvenstvu v poletih je bil daleč od svoje slave. Na posamičnih tekmah je zmagal sicer dvakrat, in to kmalu po vstopu v zimo, ko je bil najprej ob koncu novembra najboljši v Kuusamu, čez teden dni pa še v Lillehamerju. Od takrat ni več stal sam na najvišji stopnički odra za zmagovalce – dvakrat mu je to uspelo "le" z ekipo v Lahtiju in pri nas v Planici.

Svež veter v trenerskem štabu je Schlieriju dobro del

Po koncu sezone, ta je imela zanj negativen prizvok, čeprav bi bili skupno šesto mesto v svetovnem pokalu, ekipna srebrna medalja na olimpijskih igrah in druge lovorike za marsikoga hvalevreden dosežek, je celo razmišljal o enoletnem premoru, a je na njegovo srečo in morda pod njegovim pritiskom zapihal nov veter v trenerskem štabu.

Legendarnega Alexandra Pointnerja je zamenjal Heinz Kuttin. "Veliko sem premišljeval o preteklosti. Bil sem utrujen, a se je zdaj motivacija vrnila. Veliko sem se pogovarjal z družino in trenerji. Zdaj imamo nove obraze, kar je dobrodošlo zame. Spremenili smo nekaj elementov pri pripravi, se pogovorili o tehniki in opremi," je za skijumping.pl razložil Schlierenzauer.

Da je pošteno zavihal rokave, smo se lahko prepričali na drugi postojanki poletnega grand prixa pretekli konec tedna v Einsiedelnu, kjer je veliko pokazal že na prvem treningu, na koncu pa se je po osmih mesecih spet vrnil na mesto, na katerem je najraje – na vrh odra za zmagovalce: "Lepo je stati na najvišji stopnički, kar je zame dodatna spodbuda pri pripravi na zimo. Zelo sem ponosen in vesel, da sem zmagal. Mislim, da gremo po pravi poti, in upam, da bom takšno raven skakanja obdržal še dolgo časa."

Prevc ostaja vroč, priključil se mu je še novopečeni očka Damjan

Zelo blizu novemu podvigu in skoku na zmagovalni oder je bil tudi tokrat Peter Prevc, ki se je nekaj časa lovil s skakalnico v Švici, a bil kljub temu v igri za najvišja mesta. Če mu ne bi spodrsnilo pri zadnjem skoku, bi bil kandidat za vrh. Po zmagi na prvi postojanki grand prixa v Wisli je bil tokrat na koncu sedmi, v skupnem seštevku je predal rumeno majico Poljaku Piotru Zyli, Schilierenzauer pa se je povzpel na tretje mesto.

Lepo je videti, da je Prevc obdržal visoko raven skakanja, ki jo je kazal v zadnji sezoni, in prav zanimivo bo spremljati zimske obračune z velikima Schliereijem in Kamilom Stochom, čeprav bo v boj za najvišja mesta vključenih še veliko skakalcev, kar je v tem izenačenem športu postala nekakšna praksa.

Morda pa se bo med najboljše dvignil tudi Jernej Damjan, ki je na sobotni tekmi prvič skakal v očetovski vlogi in se takoj proslavil. Osvojil je šesto mesto in pobasal v žep 500 švicarskih frankov nagrade, del te bo zagotovo namenjen mali Niki, ki daje drugemu najbolj izkušenemu skakalcu v naših vrstah (s 33 leti je najstarejši Robert Kranjec) dodatno spodbudo za delo.

Ne spreglejte