Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 3. 2019,
18.40

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

6

Natisni članek

skoki Anže Semenič Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Timi Zajc Timi Zajc

Nedelja, 17. 3. 2019, 18.40

5 let

Vikersund, posamična tekma (m)

Slovenija slavi: izjemni Domen Prevc za desetinko ugnal Japonca!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

6

Domen Prevc | Domen Prevc je po ekipnem slavju v nedeljo pokoril konkurenco tudi na posamični preizkušnji. To je bila njegova peta posamična zmaga v svetovnem pokalu. | Foto Reuters

Domen Prevc je po ekipnem slavju v nedeljo pokoril konkurenco tudi na posamični preizkušnji. To je bila njegova peta posamična zmaga v svetovnem pokalu.

Foto: Reuters

Vikersund na Norveškem je slovenski. Po sobotnem ekipnem slavju Slovenije je v nedeljo med posamezniki vso konkurenco ugnal tudi Domen Prevc. Slovenski mladenič je po visoki prednosti po prvi seriji na koncu po pravem trilerju za desetinko ugnal zmagovalca norveške turneje, Rjojuja Kobajašija, tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft. To je bila zadnja tekma pred finalom sezone konec prihodnjega tedna v Planici.

Slovenska skakalna reprezentanca
Sportal Slovenski orli v Vikersundu poleteli do zmage!
Timi Zajc
Sportal Med državnimi prvaki tudi mlada Nika Prevc, sestra Petra, Domna in Ceneta Prevca

Devetnajstletni Domen Prevc je slavil 68. posamično slovensko zmago in petič v karieri stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra v tem tekmovanju. To mu je uspelo prvič po skoraj treh letih. Vse prejšnje štiri zmage je zabeležil v razmiku dobrega meseca dni, ko je bil novembra in decembra 2016 najboljši v Kuusamu, Klingenthalu, Lillehammerju in Engelbergu.

"Še en sanjski dan v mojem življenju"

"Še en sanjski dan v mojem življenju. Ne v službi, ker jaz v tem, kar delam, uživam, to ni služba. V finalnem skoku se mi je zalomilo takoj iz rampe. Postavil sem se v zakrčen, neuravnovešen položaj, kjer na mizi noga ni mogla narediti toliko kot v prvem skoku in posledično ni bilo toliko hitrosti v zraku kot v prvem skoku, a se mi je nekako uspelo uloviti v drugem delu in nekako izpraskati tiste metre, ki sem jih potreboval. Da sem zmagal za desetinko, sem opazil šele, ko sem gledal rezultate. Pred tem sem samo gledal, ali bo šlo čez ali ne, in ko je šlo, sem si rekel, to je to, dobro je. Za mano je res odličen vikend! Danes mi je uspela zelo v redu tekma. Prvi skok je bil odličen, perfekten, drugi se mi je malo ponesrečil, a je bil dovolj za zmago. Presrečen sem, da grem domov iz Vikersunda z dvema zmagama," je bil zadovoljen najmlajši Prevc.

"Za mano je res odličen vikend." | Foto: Reuters "Za mano je res odličen vikend." Foto: Reuters

Kaj je po norem vikendu povedal slovenski selektor?

"Izjemna zmaga Domna Prevca. Prvi polet je bil fantastičen, izjemen, drugi pa dovolj za zmago. Peter je stopnjeval svoje dosežke, tako da smo z njim zadovoljni. Anže je v prvo poletel zelo dobro, v drugo je bil to ponesrečen polet, bil je pozen na mizi. Timi je bil že malo utrujen, ni opravil svojih poletov tako, kot zna," je bil kratek in jedrnat Gorazd Bertoncelj.

Pred njim le še štirje

Pred njim so v zgodovini slovenskih smučarskih skokov po številu zmag zgolj štirje, njegov starejši brat Peter Prevc (22 zmag), Primož Peterka (15), Primož Ulaga (9) in Robert Kranjec (7).

Finalni skok in peta zmaga za Domna v svetovnem pokalu:

Kobajaši prehitel Krafta

Če je Rjoju Kobajašiju malce zmanjkalo za nedeljsko zmago, pa mu je uspelo nadoknaditi zaostanek za Avstrijcem Stefanom Kraftom v skupni razvrstitvi Raw Air. Ta je na norveški turneji le za 2,9 točke, kar je manj kot tri metre v desetih skokih na štirih skakalnicah, v skupnem seštevku ugnal Krafta, ki je leta 2017 slavil na tedaj prvič predstavljeni norveški turneji. V pretekli sezoni je bil najboljši Poljak, Kamil Stoch.

Peter se je povzpel, Semenič in Zajc malce izgubila

Slovenski uspeh je s 16. mestom, po prvi seriji je bil 19., dopolnil Peter Prevc, po slabšem poletu v finalu iz devetega na 19. mesto nazadoval Anže Semenič, Timi Zajc pa se je moral zadovoljiti s 25. mestom. Po prvi seriji je bil 20.

V poskusni seriji še meter daljši

Domen je že v poskusni seriji pokazal, da bo njegov dan. | Foto: Sportida Domen je že v poskusni seriji pokazal, da bo njegov dan. Foto: Sportida Odličen dan je Domen napovedal že na ogrevanju. V poskusni seriji je najdaljšo daljavo dosegel Domen Prevc, ki je pristal pri 242 metrih in le za 3,5 metra zaostal za osebnim rekordom, ki ga je dosegel v soboto ravno tako v poskusni seriji. 

Drugi najdaljši je bil Norvežan Robert Johansson (234 metrov, 153,8 točke), tretji dosežek pa je imel Japonec Rjoju Kobajaši (223,5 metra, 151,5 točke). Japonec je skočil z dveh zaletnih mest nižje kot Domen in Robert.

Preostali naši niso bil v ospredju. Timi Zajc je imel 15. dosežek, Anže Semenič 17., starejši od bratov Prevc, Peter, pa 30.

Daljave slovenskih letalcev v poskusni seriji:

1. Domen Prevc 242 metrov (162,8 točke)
15. Timi Zajc 205 metrov (127,8 točke)
17. Anže Semenič 211 metrov (126,2 točke)
30. Peter Prevc 181 metrov (101,7 točke)

Vikersund, smučarski poleti, posamična tekma:

Finalna serija:

 

Prva serija:

 
Ne spreglejte