Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2019,
18.42

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,50

7

Natisni članek

Vikersund skoki Anže Semenič Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Timi Zajc Timi Zajc

Sobota, 16. 3. 2019, 18.42

5 let, 1 mesec

Vikersund, ekipna tekma (m)

Slovenski orli v Vikersundu poleteli do zmage!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,50

7

Slovenska skakalna reprezentanca | Slovenski skakalci so zmagali v Vikersundu! | Foto Sportida

Slovenski skakalci so zmagali v Vikersundu!

Foto: Sportida

Slovenski smučarji skakalci so na ekipni tekmi v Vikersundu dosegli prvo zmago v tej sezoni in prvo po več kot treh letih! Slovensko moštvo so sestavljali Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc, ki so svoje delo opravili z odliko (1.632,9 točke). Vodili so že po prvi seriji, na koncu pa so za več kot 26 točk ugnali druge Nemce (1.606,3), Avstrijci so na tretjem mestu zaostali že več kot 70 točk (1.563,8).

Kot prvi je izmed slovenskih orlov v prvi seriji nastopil Anže Semenič, ki je pristal pri 211,5 metra, kar je za uvod zadostovalo za tretje mesto. Slovenci so za vodilno Poljsko po prvem skoku zaostali slabih 12 točk. Kot drugi je nastopil Peter Prevc (215 metrov), Slovenija pa je nazadovala na četrto mesto, a z le dobrimi petimi točkami zaostanka za tretjo Nemčijo. Domen Prevc, ki je odlično formo nakazal že v poskusnem skoku, je v tretji seriji pristal pri 232 metrih in slovensko reprezentanco popeljal v vodstvo, ki ga do konca tekme ni več izpustila iz rok. Prvo mesto je v zadnji seriji s poletom, dolgim 218,5 metra, zadržal Timi Zajc.

Slovenija je tako vodila po prvi seriji s 789 točkami. Druga je bila Nemčija (775,8) s 13,6 točke zaostanka, sledile so Avstrija (754,8), Japonska (752,7), Norveška (750,7) in Poljska (745,2).

Slovenski skakalci so tudi v drugi seriji nastopili več kot odlično, ves čas so bili v vodstvu in na koncu zanesljivo slavili prvo ekipno zmago v tej sezoni.

Domen Prevc je bil najboljši posameznik v slovenski reprezentanci. | Foto: Sportida Domen Prevc je bil najboljši posameznik v slovenski reprezentanci. Foto: Sportida

Odlično so se orli odrezali že v poskusni seriji, saj sta Domen Prevc in Semenič v odličnih razmerah postavila tudi osebna rekorda. Mlajši od bratov Prevc je pristal pri 245,5 metra in za dva metra izboljšal svoj bivši rekord, Semenič pa je z 238,5 metra za pol metra izboljšal svojo najdaljšo znamko.

"Zdaj pa lahko umrem"

"Pred finalnim skokom sem čutil malo nervoze. Ko sem videl, da sem preletel zeleno črto, sem bil zelo vesel. Vesel sem bil, da je celotni ekipi uspelo. S skokoma sem zadovoljen, če smo zmagali, nimamo česa dodati," je po tekmi povedal Zajc.

Veseli so bili tudi preostali člani slovenske ekipe, pri kateri je bil po točkah najboljši Domen Prevc: "Danes so mi uspeli trije zares odlični skoki. Že v prvem sem postavil osebni rekord v dobrih razmerah. Drugega sem bil še posebno vesel, ker so bile razmere slabše, a mi je še vseeno uspelo izvleči kar nekaj metrov. To je bil eden tistih dni, ko se na koncu usedem in rečem: 'Zdaj pa lahko umrem.' O rezultatu, kako se nam bo izšlo, nisem razmišljal kaj preveč vse do svojega zadnjega skoka. Po tem, ko sem pristal, sem začel ciljati, kam nas to lahko privede. Ko so se številke na koncu seštele in ko je Timi skočil, smo bili vsi zadovoljni s prvim mestom," je bil po koncu tekme presrečen 19-letni Prevc.

Timi Zajc je potrdil zmago Slovenije. | Foto: Sportida Timi Zajc je potrdil zmago Slovenije. Foto: Sportida

Po tekmi je bil vesel tudi Semenič. "Zadovoljen sem s svojimi tremi poleti. Tudi ostalim fantom pa bi čestital za vrhunske polete!" je dejal 25-letni Kranjčan. Peter Prevc je bil navdušen nad skoki vseh štirih članov reprezentance. "Domen je bil tisti, ki je naredil največ na današnji tekmi, ostali smo mu tesno sledili in rezultat ni izostal," je še povedal nosilec dveh olimpijskih kolajn. 

Gorazd Bertoncelj je doživel drugo zmago odkar je na mestu glavnega trenerja "Čudovita zmaga! Vsi poleti so bili zelo dobri, nekateri celo izjemni. To je res dobro povabilo navijačem, gledalcem, da pridejo fantje v čim večjem številu vzpodbujati v Planico. Fantje so na velikanki v res dobri formi in to je res lepo," zadovoljstva ni skrival slovenski trener.

Veselje Slovencev.  | Foto: Sportida Veselje Slovencev. Foto: Sportida

Enkrat že na stopničkah

Slovenski skakalci so v tej sezoni enkrat stali na stopničkah na moštvenih preizkušnjah. Na generalki pred svetovnim prvenstvom so v Willingenu osvojili tretje mesto. Ekipa je bila danes na letalnici v Vikersundu praktično identična, le Jerneja Damjana je zamenjal Domen Prevc. Slovenci so slavili na desetih ekipnih tekmah, vseh prejšnjih devet ekipnih zmag pa je Slovenija dosegla pod vodstvom trenerja Gorana Janusa, današnja je prva ekipna za Gorazda Bertonclja. Pri vseh desetih uspehih je bil v ekipi Peter Prevc, prvič pa v postavi ni bilo Jurija Tepeša.

Gorazd Bertoncelj je dočakal prvo ekipno zmago na trenerskem mestu. | Foto: Vid Ponikvar Gorazd Bertoncelj je dočakal prvo ekipno zmago na trenerskem mestu. Foto: Vid Ponikvar

V nedeljo bo v Vikersundu še posamična tekma, Slovenijo bo zastopala le četverica iz ekipne preizkušnje. V seštevku RAW AIR turneje vodi Kraft, a le 8,5 točk pred Kobajašijem, tretji je Johansson, najboljši naš pa ostaja Peter Prevc na 13. mestu.

Timi Zajc
Sportal Timi Zajc na letalnici napovedal boj za stopničke, tudi Domen je blestel

Slovenske zmage na ekipnih tekmah: 

  • 19. 2. 2012 Oberstdorf (Nem) (Jurij Tepeš, Jure Šinkovec, Peter Prevc, Robert Kranjec)
  • 11. 1. 2013 Zakopane (Pol) (Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jaka Hvala, Peter Prevc)
  • 9. 2. 2013 Willingen (Nem) (Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Peter Prevc, Robert Kranjec)
  • 23. 3. 2013 Planica (Slo) (Jurij Tepeš, Peter Prevc, Andraž Pograjc, Robert Kranjec)
  • 23. 11. 2013 Klingenthal (Nem) (Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jaka Hvala, Peter Prevc)
  • 18. 1. 2014 Zakopane (Pol) (Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jernej Damjan, Peter Prevc)
  • 31. 1. 2015 Willingen (Nem) (Jurij Tepeš, Nejc Dežman, Jernej Damjan, Peter Prevc)
  • 21. 3. 2015 Planica (Slo) (Jurij Tepeš, Anže Semenič, Robert Kranjec, Peter Prevc)
  • 06. 2. 2016, Oslo (Nor) (Jurij Tepeš, Domen Prevc, Robert Kranjec, Peter Prevc)
  • 15. 3. 2019, Vikersund (Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc, Timi Zajc)

STA

Ekipna tekma, Vikersund, druga serija:

 

Prva serija:

 
Urša Bogataj
Sportal Seyfarthova zmagala v Rusiji, Bogatajeva tik za deseterico
Ne spreglejte