Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
18. 1. 2017,
19.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

1

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Tina Maze Meta Hrovat

Sreda, 18. 1. 2017, 19.40

6 let, 7 mesecev

Meta Hrovat

V senci Ilke Štuhec, a (še) ne na njeni poti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

1

V varnem zavetrju Ilke Štuhec, Ane Bucik, Ane Drev in preostalih slovenskih smučark, ki nosijo glavnino rezultatskega bremena, se v evropski in svetovni pokal prebija nadarjena Meta Hrovat, sicer najmočnejše slovensko orožje na letošnjem mladinskem svetovnem prvenstvu v Aareju.

Meto Hrovat usmerja Jure Hafner, ki je v svoji karieri med drugim sodeloval tudi s Tino Maze in Janico Kostelić. | Foto: Sportida Meto Hrovat usmerja Jure Hafner, ki je v svoji karieri med drugim sodeloval tudi s Tino Maze in Janico Kostelić. Foto: Sportida

"Smučarsko ime, na katero je treba staviti," smo pred dobrim letom zapisali ob prvem opozarjanju na obetavno gorenjsko smučarko Meto Hrovat. Od takrat do danes je 18-letna hči kranjskogorskega župana in gostinca Janija Horvata osvojila bronasto slalomsko kolajno na mladinskih olimpijskih igrah v Lillehammerju, se veselila zlatega odličja na ekipni tekmi mladinskega svetovnega prvenstva v Sočiju ter tik pred novim letom na Semmeringu osvojila prve tri točke svetovnega pokala.

In kje se ob tako podobnem napredku vidi čez pet let? "Uf, to je predaleč, da bi vam upala odgovoriti. Saj veste, da šport vsako leto postreže s čim nepričakovanim. Že življenje samo je zelo nepredvidljivo. Zato želim stopati korak za korakom, ob tem pa paziti, da bo sleherni korak kar najboljši," odgovarja Hrovatova, ki je ta teden nase opozorila z drugim in šestim mestom na tekmah evropskega pokala v Zinalu.

Po sledeh Tine Maze in Ilke Štuhec? Meta Hrovat; najmlajša v članski reprezentanci | Foto: Meta Hrovat; najmlajša v članski reprezentanci

Pred sezono se je iz ekipe evropskega pokala že prebila v ekipo svetovnega pokala, v kateri je z naskokom najmlajša. Kljub mladosti pa se v njenem delovanju že vidi vzorec dopolnilnega programa. Čeprav je namreč polnokrvna članica reprezentance, jo na treningih in tekmah spremlja osebni trener, ki ni na plačilnem seznamu Smučarske zveze Slovenije. Gre za prekaljenega smučarskega mačka Jureta Hafnerja, ki je bil pred leti član strokovnega štaba hrvaške zvezdnice Janice Kostelić, v olimpijski sezoni 2009/10 pa je bil del spremljevalne ekipe najboljše slovenske smučarke Tine Maze.

Na vprašanje, ali gre za zametek nove samostojne ekipe, s katerima sta se v preteklih letih dokazali Mazejeva in Ilka Štuhec, Hrovatova sicer ne želi odgovoriti povsem pritrdilno. Vseeno pa brez omahovanja niza prednosti tovrstnega delovnega koncepta. "Ob sebi imam nekoga, ki stalno bedi nad mojim smučanjem, razmišlja o moji karieri in je tu, zelo preprosto, le zaradi mene," pravi trenutno peta smučarka skupnega seštevka evropskega pokala.   

V svetovnem pokalu je zbrala osem nastopov. | Foto: Sportida V svetovnem pokalu je zbrala osem nastopov. Foto: Sportida

Osrednji cilj: MSP v Aareju

V novi sezoni je ponosna predvsem na smučarko in tekmovalno stabilnost, na rezultatski ravni pa je treba opozoriti na prve točke v svetovnem pokalu. "Prve točke so prišle zelo nepričakovano, a zaradi tega toliko bolj dobrodošlo. Prej bi jih pričakovala v veleslalomu, saj se v tej disciplini počutim bolj domače. Seveda pa se tudi slalomskih točk nisem branila. To je dodatna motivacija. Kot smučarska sem spoznala, da nekatere ovire vendarle niso tako nepremostljive, kot je videti na prvi pogled," pravi članica kranjskogorskega smučarskega kluba.

V nadaljevanju sezone pa … "Ne želim si nalagati pretežkega bremena. Poskušala bom izkoristiti vsako ponujeno priložnost v svetovnem pokalu. Še naprej se bom dokazovala v evropskem pokalu. Eden od glavnih ciljev sezone pa je mladinsko svetovno prvenstvo, ki ga bo marca gostil Aare. Tam se bom spogledovala tudi s kolajno," pravi najbolj obetavna smučarka novega slovenskega rodu.

Ne spreglejte