Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
18.33

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Kranj priprave Tilen Bartol Žiga Jelar Timi Zajc Timi Zajc Bor Pavlovčič Domen Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Peter Prevc Peter Prevc Robert Hrgota

Sreda, 16. 6. 2021, 18.33

2 leti, 10 mesecev

Priprave slovenskih skakalcev

V poletni pripeki postavljajo temelje za uspešno zimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Skakalci, priprave, Kranj | Slovenski smučarski skakalci se mudijo na pripravah v Kranju. | Foto SloSki

Slovenski smučarski skakalci se mudijo na pripravah v Kranju.

Foto: SloSki

Najboljši slovenski smučarji skakalci že slab mesec dni pridno trenirajo na skakalnicah in s tem postavljajo prve temelje za olimpijsko sezono 2021/22. Danes so v pravi poletni vročini opravili trening na skakalnici v Kranju in po njem strnili nekaj misli.

"Vreme se je končno malo popravilo. Zdaj smo skupaj dva meseca, en mesec od tega treniramo na skakalnici. Nekateri fantje so že na zelo visoki ravni. V tem obdobju je želja, da se nivo ohrani, da se konstanta dvigne in da potem pred začetkom zime bolj detajlno izpilimo tehniko. Rad bi dvignil raven skakanja, manjka nam samo še konstanta. Zdaj je poudarek na občutkih predvsem na naletu, delamo na spuščanju, vožnji, štartu. To bi radi čez poletje utrdili, da potem ne bomo imeli težav s prehodom na različne skakalnice, ki imajo različne naklone naleta, in tako naprej. Torej, da v enem skoku potem skakalec osvoji način spuščanja in skakanja. Pred zimo pa bo čas za popravek bolj tehničnih napak. Trenutno gre dobro. Anže izgleda zelo dobro, Peter se prebuja, Tilen je dober, Timi malce niha, a pokaže, da je zraven," priprave ocenjuje glavni trener Robert Hrgota.

"V tem obdobju bi radi počep uredili tako, da ni važno, na katero skakalnico pridem, da potrebujem le dva skoka, da jo osvojim. Da ni tako, da bi v petek prišel in šele v nedeljo v zadnji seriji potuhtal, kako gre." | Foto: Grega Valančič/Sportida "V tem obdobju bi radi počep uredili tako, da ni važno, na katero skakalnico pridem, da potrebujem le dva skoka, da jo osvojim. Da ni tako, da bi v petek prišel in šele v nedeljo v zadnji seriji potuhtal, kako gre." Foto: Grega Valančič/Sportida

Peter Prevc pili tehniko počepa

Peter Prevc se posveča počepu: "Končno je vroče. Počutje pa se spreminja iz tedna v teden. Odvisno je od forme. Boljši kot si, boljše se počutiš cel dan. V tem obdobju bi radi počep uredili tako, da ni važno, na katero skakalnico pridem, da potrebujem le dva skoka, da jo osvojim. Da ni tako, da bi v petek prišel in šele v nedeljo v zadnji seriji potuhtal, kako gre. V zadnjem mesecu smo zamenjali pet skakalnic. Tudi v Planici in v Kranju skačemo z različnih višin zaletnih mest in se že tu lahko delajo razlike. Načrt je, da bom šel na prve tekme poletne velike nagrade, a najprej mora biti forma temu primerna. Do takrat imamo v načrtu še nekaj priprav v tujini, ostalo pa bomo bolj v Sloveniji, saj imamo tu kar dobre pogoje."

Peter Prevc
Sportal Skočili iz rdečih številk

Z Laniškovim hrbtom vse bolje

V minuli zimi naš najboljši skakalec, deveti v skupnem seštevku svetovnega pokala, Anže Lanišek, ima vse manj težav s hrbtom. "Mislim, da nam je zdaj, ko skačemo, vsem ljubše. Vsi pa se zavedamo, da je uvodni del priprav ključnega pomena, če želiš funkcionirati čez celotno leto. To je tista splošna kondicija, ki nam prinaša lažje delovanje pozimi. Hrbet je za enkrat v redu. Včasih se pojavijo manjše bolečine, a nič alarmantnega. Vse skušamo takoj rešiti," pravi.

Bor Pavlovčič je našel novo strast. | Foto: Grega Valančič/Sportida Bor Pavlovčič je našel novo strast. Foto: Grega Valančič/Sportida

Pavlovčič ima nov hobi

Medtem si je Bor Pavlovčič omislil nov hobi: "Zdaj sem si že priskrbel svoje padalo, tako da imam svojo opremo. Počasi napredujem, naredim kakšen skok na teden. Fino je! Forma na skakalnici je kar dobra. Zaenkrat sem kar zadovoljen, glede na to, da so treningi še vedno kar naporni. Počutje na skakalnici ni tako lagodno kot pozimi, a mislim, da zbiram kar prave občutke. Mislim, da bo v tekmovalnem obdobju lažje."

Ema Klinec
Sportal Svetovna prvakinja na realnih tleh

Domen Prevc še ni zadovoljen

Domen Prevc napreduje, a se ubada z nekaj neznankami: "Pripravljenost je boljša kot v prejšnjih letih. Zadovoljen še nisem povsem, a pridejo treningi, ko presenetim samega sebe. Če bi točno vedeli kaj in kako, bi to z lahkoto odpravili na enem treningu. A ne vemo točno, na kaj je treba pritisniti, da se nam stvari čisto poklopijo. Na vsake toliko časa pa nam uspe. Zdaj je tako bolj cilj, da zbiramo občutke, da bomo pozimi vedeli, kaj počnemo."

Timi Zajc: Zaenkrat sem s skoki kar zadovoljen, veliko pa je stvari, ki jih je potrebno izboljšati.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Timi Zajc: Zaenkrat sem s skoki kar zadovoljen, veliko pa je stvari, ki jih je potrebno izboljšati. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zajc in Bartol odpravljata napake

Tudi Timi Zajc se posveča odpravi težav, ki so ga peklile v pretekli sezoni: "Zdaj skačemo že nekaj časa. Za enkrat sem s skoki kar zadovoljen, veliko pa je stvari, ki jih je treba izboljšati. Predvsem imam težave v počepu in to je tista stvar, na kateri veliko delamo." Podobne skrbi ima Tilen Bartol: "Že zdaj se na skakalnici vidi napredek od zime. Začel sem 100-odstotno bolje kot lani in zaenkrat kaže dobro. Malce drugače smo zastavili položaj na skakalnici, počep in ugotovili, da iz tega veliko lažje odskakujem, sem bolj sproščen in to je zdaj rešitev. Gremo v pravo smer."

Jelar po posebnem programu

"Prvi mesec sem treniral z ekipo, nato se je znova pojavila bolečina, ki sem jo imel že pozimi. Takrat se je vse skupaj stopnjevalo, odločili smo se, da se za mesec dni odmaknem, da grem na poseben program. Zdaj delam z Darjanom Spudičem na Fakulteti za šport. Sem že v zaključni fazi, naslednji teden se vračam nazaj na skakalnico. Bilo pa je to nujno potrebno. Zdaj se kondicijsko veliko boljše počutim in mislim, da bo tudi na skakalnici veliko več samozavesti," pa poroča Žiga Jelar.

Preberite še:

Thomas Diethart
Sportal Uradno: presenetljivi zmagovalec novoletne turneje prekinil upokojitev
Daniel Andre Tande padec Planica
Sportal Šok je bil prevelik, Tande se ne spomni padca v Planici #video
Ne spreglejte