Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
21. 3. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,93

2

Natisni članek

Stefan Kraft Jelko Gros Peter Prevc Peter Prevc Vikersund letalnica Letalnica bratov Gorišek Planica Planica

Torek, 21. 3. 2017, 20.00

6 let, 7 mesecev

V Planici veliko manevrskega prostora ni

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,93

2

Peter Prevc Planica 2016 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Imeti svetovni rekord v svoji lasti je v smučarskih skokih prestiž. Od leta 2011 se lahko z njim hvalijo Norvežani s svojim Vikersundom. Avstrijec Stefan Kraft je pretekli konec tedna še pomaknil znamko naprej na 253,5 metra. "Če bi imel Peter Prevc takšne pogoje kot Robert Johansson, bi šel še enkrat rekordno. Kar so pa sicer pri njem naredili, je katastrofa," pravi Jelko Gros in dodaja, da v Planici ni veliko manevrskega prostora za rekordno znamko.

Planica je bila debelih 18 let nosilka svetovnih rekordov, dokler se ni zgodilo leto 2011, ko je Johan Remen Evensen v Vikersundu najprej poletel 243 metrov, nato pa še 246,5 metra. Kot zadnji ga je pri nas postavil Bjørn Einar Romøren, ki je leta 2005 poletel 239 metrov. Zdaj se s prestižem hvalijo v Vikersundu, kjer imajo zadnjo znamko 253,5 metra. V soboto je do nje poneslo avstrijskega skakalca Stefana Krafta.

V Vikersundu so imeli pretekli konec tedna veliko srečo z vremenom. Spomnimo se, kako je bilo v petek, ko je ta malce nihal in je skakalcem pihal malenkostno od spredaj in od zadaj. Najdaljši polet v kvalifikacijah je zmogel Kamil Stoch z 226,5 metra, veliko skakalcev pa je pristalo že na hrbtišču. Zato pa je bilo v soboto in nedeljo povsem obratno, ko je pihal močnejši vzgornik, dolgi poleti pa so se kar vrstili.

"Kar so naredili s Petrom, je katastrofa"

Jelko Gros | Foto: Sportida Foto: Sportida "Vikersund je moral za pol stopinje dvigniti mizo navzgor, ker je to Mednarodna smučarska zveza FIS zahtevala že prej. Po petkovi katastrofi in krajših poletih se mi je zdelo, da jim je v neki fazi vse ušlo. To se je videlo tudi pri tem, kako so se pri Petru Prevcu ustrašili. Dobre pogoje je imel, a so čakali. Kar so naredili s Petrom, je katastrofa. Ali ga spustiti, ko imaš dobre pogoje, ali pa za dane razmere imeti v mislih pravi zalet. Ko tekmovalca držiš 10, 15 sekund in čaka, se pri skakalcu spremeni rutina," je bil ogorčen Jelko Gros, ki bo imel ta konec tedna v Planici vlogo šefa tekmovanja, sicer pa ima v skokih marsikatero funkcijo.

Čeprav na glas ne želijo poudarjati, se v ozadju med največjimi letalnicami bije bitka za svetovni rekord. Rivalstvo je med Vikersundom in Planico. Ta konec tedna se bo nadaljevalo, saj bo Letalnica bratov Gorišek gostila sklepno dejanje svetovnega pokala.

 

Planica in rekord? Malo je prostora ...

Peter Prevc Planica 2016 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Veliko manevrskega prostora za rekord v Planici ni. Idealna situacija bi se morala zgoditi. V Vikersundu je imelo veliko skakalcev super razmere. Spodaj jim je veter pihal okoli z 2 m/s. Če je zgoraj na hrbtišču pojenjal, nisi mogel nikamor skočiti. Dobra primerjava je bila na sobotni ekipni tekmi. Anže Lanišek in Peter Prevc sta imela oba veter v hrbet v primerjavi z drugimi, ki so ga imeli v prsi. Peter je naredil odličen skok, Laniška pa je posrkalo. Če bi imel Peter takrat razmere kot Robert Johannson (pred Kraftom je popravil star rekord do znamke 252 metrov, op. p.), bi šel po mojem mnenju še enkrat rekordno. Tisti skok je bil njegov najboljši," razlaga Gros.

Prvi mož pretekle zime je pred dvema letoma spisal posebno poglavje v skakalni zgodovini, saj je kot prvi na svetu poletel 250 metrov. En dan je bil lastnik rekorda, dokler ga z 251,5 metra ni preskočil Norvežan Anders Fannemel.

"Za skoke dobro vreme, le čarovnica pa ve, kam bo pihalo"

Peter Prevc Planica 2016 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Zato pa je najstarejši od bratov Prevc lastnik rekorda na Letalnici bratov Gorišek. Predlanskim ga je namreč poneslo 248,5 metra. Verjetno mu je v zadnjih dneh spomin odneslo nazaj v preteklo leto, ko je bilo v dolini pod Poncami čarobno. V vseh dneh se je zbralo kar 111 tisoč gledalcev, veliko zaslug za to pa je imel prav on. V domačem okolju je namreč visoko v zrak dvignil veliki kristaslni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu in malega v razvrstitvi poletov, s seboj pa je prinesel še zlatega orla s prestižne novoletne turneje.

Letos ima le še teoretične možnost za skupno zmago v razvrstitvi poletov, a za vodilnim Kraftom zaostaja 115 točk.

Kakšno besedo pa bo imelo v Planici vreme? "Napoved je dobra. Pihal bo jugozahodni veter, vendar ne močno. Ta veter ne prihaja s fronto. Ta je bolj zahodno od nas, kar pomeni, da bo za skoke dobro. Ali bo pihalo gor, ve le čarovnica. Zadnje dni, ko sem gledal, ni bilo hudega vetra navzgor," je odgovoril Gros.

Uradni preizkus letalnice bo v sredo, v četrtek pa se bo začel uradni program.

Program v Planici

Četrtek, 23. 3. 2017
Kvalifikacije

9.00 Uradni trening
10.00 Uradni trening
11.00 Kvalifikacije

Petek, 24. 3. 2017
Posamična tekma

14.00 Poskusna serija
15.00 Prva serija
 Finalna serija

Sobota, 25. 3. 2017
Ekipna tekma

9.00 Poskusna serija
10.00 Prva serija
Finalna serija

Nedelja, 26. 3. 2017
Posamična tekma

9.00 Poskusna serija
10.00 Prva serija
Finalna serija

Ne spreglejte