Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
13. 7. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jurij Tepeš Goran Janus Nejc Frank Jani Grilc grand prix Špela Rogelj Maja Vtič

Sreda, 13. 7. 2016, 15.00

6 let, 7 mesecev

V Planici mrgoli skakalcev in skakalk #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

Slovenski nordijski center deluje s polno močjo, zlasti skakalni del, saj so slovenski skakalci in skakalke s pomočjo tekmovalcev iz drugih držav povsem okupirali Bloudkovi velikanki. Znana je tudi ekipa za prvo preizkušnjo poletnega grand prixa.

Robert Kranjec, Jaka Hvala, Anže Semenič, Anže Lanišek, Ernest Prišlič in Rok Justin bodo fantje, ki bodo ta konec tedna v Courchevelu v Franciji nastopili na prvi tekmi poletnega grand prixa, v katerem so bili slovenski skakalci v zadnjih letih uspešni.

Kranjec je bil lani v skupnem seštevku tretji, Peter Prevc šesti, a nista skakala na vseh tekmah. Leto dni prej je blestel Jernej Damjan, ki je postal poletni kralj. Drugi je bil leto pred tem, enako kot tudi Jurij Tepeš leta 2013.

A te trije na uvodu ne bodo nastopili in bodo tekmo spremljali s strani. Prevc in Tepeš imata tako zapisano v načrtu že od samega začetka in bosta skakala prihodnji konec tedna v Visli na Poljskem, Damjan pa se vrača po operaciji kolena in tudi on že pridno skače v Planici ter pili formo.

"Poletne tekme pridejo prav, da preveriš glavo, telo in opremo"

"Courchevel izpuščam med drugim tudi zaradi dolge vožnje (približno 1.100 kilometrov je v eno smer, op. p.). Letos se vsaj dvakrat spi. Prejšnja leta si prišel zvečer pred tekmo, zjutraj opravil trening, kvalifikacije in nato skakal še na tekmi. Po njej smo šli takoj domov, kar je pomenilo, da smo bili 24 ur v Courchevelu, 24 ur pa na poti," je sprva povedal prvi mož pretekle zime.

Ta teden še nimam motivacije, da bi šel na tekmo. Ne vem, ali jih je bilo v zimi toliko, da še nisem lačen. | Foto: Ta teden še nimam motivacije, da bi šel na tekmo. Ne vem, ali jih je bilo v zimi toliko, da še nisem lačen.

Nato se je navezal na tekme, ki jih prinaša poletje: "Tekmovanja poleti zelo prav pridejo, da preveriš, kako glava, telo in oprema funkcionirajo. Marsikdaj imaš na treningu drugačen občutek kot na tekmi. Potem misliš, da je nekaj narobe z opremo, ampak v resnici vidiš, da je s teboj. Ta teden še nimam motivacije, da bi šel na tekmo. Ne vem, ali jih je bilo v zimi toliko, da še nisem lačen. Prihodnji teden, ko se bom s kombijem peljal na tekmo v Vislo, bo druga zgodba in me bo nemudoma potegnilo noter."

Njegova mlajša brata Cene in Domen prav tako izpuščata uvodno preizkušnjo, zanju pa bo strokovni kader izbral točno določene tekme, na katerih bosta skakala.

Kranjec ima visoko raven skakanja

Šesterici slovenskih skakalcev, ki jim bodo družbo delala tudi tri dekleta Špela Rogelj, Urša Bogataj in Nika Križnar – v Courchevelu imajo prav tako tekmo –, bo poveljeval Nejc Frank, ki je v Planici desna roka Janija Grilca. Ob odsotnosti prvega moža stroke Gorana Janusa, ki se bo z dopusta vrnil prihodnji teden, sta odgovorna za fante. "Navajeni smo, da ga ni," se je zasmejal Frank in resno dodal: "Vsako poletje imamo takšen režim."

Robert Kranjec kaže visoko raven skakanja, zato bo zanimivo videti, kaj bo pokazal na prvi tekmi poletnega grand prixa v Courchevelu. | Foto: Robert Kranjec kaže visoko raven skakanja, zato bo zanimivo videti, kaj bo pokazal na prvi tekmi poletnega grand prixa v Courchevelu.

Nato se je posvetil skakalcem, ki bodo v Franciji branili slovenske barve, in njihovi trenutni formi: "Robi zadnjih 14 dni kaže visoko raven skakanja, kar je bilo vidno že v Kranju na tekmah celinskega pokala. Tudi Justin skače solidno. Hvala je konstanten, Semenič pa se je v zadnjem tednu prebudil …"

Odstopanj na skakalnici je manj

Dobrodošlo je tudi to, da slovenski orli kažejo napredek v primerjavi z lanskim poletjem, kar je spodbudna novica za zimo, ki je oddaljena tri mesece in pol: "Na skakalnici se vidi, da je odstopanj manj. Prav tako nihanj. Ekipa je v celoti bolj stabilna. Na prvih tekmah bomo videli, kaj to pomeni. Na poletnem grand prixu bo vendarle večja konkurenca kot v Kranju."

Nejc Frank bo sam odpeljal slovenske skakalce v Courchevel, saj bo Grilc doma delal s preostalimi fanti, Janus pa je do 18. julija še na dopustu. | Foto: Nejc Frank bo sam odpeljal slovenske skakalce v Courchevel, saj bo Grilc doma delal s preostalimi fanti, Janus pa je do 18. julija še na dopustu.

Glede tega, kako bodo v nadaljevanju poletja sestavljali ekipo za posamezne tekme, je Frank povedal naslednje: "Poleti smo dali veliko fantom priložnost. Na podlagi trenutne pripravljenosti bomo videli, kdo bo kje skakal. Jasno je, da bosta prihodnji teden v Vislo odpotovala tudi Prevc in Tepeš, do takrat pa bomo videli, koga bomo zamenjali."

V Planici je trenirala tudi naša najboljša skakala v pretekli zimi Maja Vtič. | Foto: V Planici je trenirala tudi naša najboljša skakala v pretekli zimi Maja Vtič. Jani Grilc (levo) je budno spremljal, kako naši fantje skačejo, in jim nato posredoval informacije, kaj morajo pri naslednjem poskusu spremeniti. | Foto: Jani Grilc (levo) je budno spremljal, kako naši fantje skačejo, in jim nato posredoval informacije, kaj morajo pri naslednjem poskusu spremeniti. V Planici se je trlo skakalcev. Prišli so tudi iz Italije, Rusije in Avstrije. | Foto: V Planici se je trlo skakalcev. Prišli so tudi iz Italije, Rusije in Avstrije. Dekleta so skakala na manjši Bloudkovi velikanki ... | Foto: Dekleta so skakala na manjši Bloudkovi velikanki ... ... fantje pa na sosednji veliki. Jaka Hvala je prav tako med potniki v Courchevel. | Foto: ... fantje pa na sosednji veliki. Jaka Hvala je prav tako med potniki v Courchevel.

Poletni grand prix

Skakalci
​16. julij, Courchevel
22. julij, Visla – ekipna tekma
23. julij, Visla
30. julij, Hinterzarten 
6. avgust, Einsideln
​27. avgust, Hakuba
28. avgust, Hakuba
10. september, Čajkovski
11. september, Čajkovski
1. oktober, Hinzebach
2. oktober, Klingenthal

Skakalke

16. julija, Courchevel
10. september, Čajkovski
11. september, Čajkovski

Ne spreglejte