Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
20. 2. 2019,
11.35

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec Klemen Bergant pokal Vitranc svetovni pokal Aare 2019

Sreda, 20. 2. 2019, 11.35

5 let, 1 mesec

ŠTEFAN HADALIN IN ŽAN KRANJEC

Udarni dvojec slovenskega smučanja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Ob krizi ekipe za hitri disciplini in pretežno izhlapelem bazenu tehnično usmerjenih smučarjev sta Štefan Hadalin in Žan Kranjec svojevrstna rešitelja generacije, obenem pa posrečena kombinacija dveh različnih značajev, a sorodnih usmeritev. Kaj pravita drug o drugem? Kako ju ocenjuje trener?

"Oba sta delavna, oba imata vrhunsko opremo in oba gojita sodoben slog smučanja. A v resnici gre za dva popolnoma različna tekmovalca. Štefan je že dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi in jih celo premaga. Ima deficit pri kondicijski pripravi, saj mu je mati narava dala manj predispozicij kot Žanu. Deluje na drugačni osnovi, a če bi ocenjeval položaj na smučeh, bi dejal, da bolj pravilno stoji Štefan," o svetovnem podprvaku v kombinaciji in prvi violini slovenskega slaloma Štefanu Hadalinu ter veleslalomskem prvokategorniku in zadnjem slovenskem zmagovalcu tekme svetovnega pokala Žanu Kranjcu pripoveduje trener za tehnični disciplini Klemen Bergant.

Žan Kranjec in Štefan Hadalin | Foto: Sportida Foto: Sportida

Naslednje poglavje: Bansko

"Našli smo skupni jezik. Vemo, kaj pričakovati drug od drugega. Predvsem pa smo našli delovni ritem, ki se je izkazal za učinkovitega. Govorim o podaljšanju spomladanskega smučanja, daljšem premoru, ločenih kondicijskih treningih in nato osrednjem delu priprav," nadaljuje Bergant, ki bo svoja aduta v ogenj znova poslal ob koncu tedna v Banskem, kjer bo Hadalin v kombinaciji prvič nastopil kot svetovni podprvak, v veleslalomu pa se bo nato pridružil Kranjcu. Ta se lahko še vedno vmeša v boj za kolajno veleslalomskega seštevka svetovnega pokal, kjer pa bi moral ob povsem dosegljivih Thomasu Fanaraju, Mattsu Olssonu in Loicu Meillardu napasti še šibkejša člena dominantnega terceta Hirscher-Kristoffersen-Pinturault.

Miha Verdnik, Štefan Hadalin in Klemen Bergant
Sportal "Slovenci smo svetovni smučarski fenomen"

Dovolj moči za zaključek

Po Banskem sicer Kranjca in Hadalina čakata še domači tekmovalni konec tedna v Kranjski Gori, kjer še vedno ni jasno, ali bosta na sporedu dve ali tri tekme (poleg pokala Vitranc še morebitni petkov veleslalom, ki bi ga prevzeli po odpovedi v Garmisch-Partenkirchnu), in nato finale v Soldeuu v Andori. "Ne čutim zasičenosti. Še vedno sem dovolj močan in svež za konec sezone, obenem pa menim, da imam še nekaj odprtih računov. Sem motiviran, saj sem velikokrat blizu, ne pa vedno povsem pri vrhu," pravi Kranjec, Hadalin pa dodaja: "Prvenstvo mi je vzelo kar nekaj moči, saj je bilo zame daljše, a verjamem, da bom do Banskega zajel sapo, zadihal s polnimi pljuči in da bom znova pravi. Zavedam se, da moram ohranjati visoke tekmovalne obrate."

Najboljši sezoni

Kranjec je v tej zimi slavil svojo prvo zmago svetovnega pokala v karieri. Ob tem se je še trikrat zavihtel med veleslalomsko deseterico, zasedel peto mesto na svetovnem prvenstvu v Aareju ter navdušil s slalomskim prebojem, ki se zrcali v dveh enajstih mestih in zagotovljenem boljšem štartnem izhodišču za novo zimo. Hadalin je po drugi strani ob srebru iz Aareja nase opozoril še z osmim slalomskim mestom v Saalbachu in skupno štirimi uvrstitvami med petnajsterico. Oba zaokrožujeta najboljšo sezono v karieri, a si puščata še kar nekaj odprtih izzivov.

Tandem

In kdo pravzaprav sta Bergantova aduta, ki sta slovensko smučanje rešila iz (vele)slalomske krize, predvsem pa po dolgih letih obudila povsem realne upe za spogledovanje z najvišjimi uvrstitvami? Po značaju in slogu smučanja sta si povsem različna, a se v procesu treninga dopolnjujeta in rezultatsko nehote drug drugemu dvigujeta letvico. Vselej zgovorni in občasno hudomušno usmerjeni 23-letni Vrhničan Štefan Hadalin ter vidno bolj zadržani in umirjeni 26-letni Bukovčan Žan Kranjec.

"Takoj sem prepoznal njegov potencial"

"Že ko sta se najini poti prvič križali, sem kljub tedaj veliki razliki videl, da gre za smučarja z velikim potencialom. Vedel in verjel sem, da bo dosegal dobre rezultate. Veseli me tudi, da se odlično razumeva. To je pomembno, saj sva večji del zime skupaj. No, kakšen dan, da si oddahnem, mi pride prav, a nikakor ne bi mogel govoriti o zasičenosti. Tudi poleti, ko sicer kondicijske treninge opravljava ločeno, se z veseljem srečava," o sodelovanju z mlajšim reprezentančnim sotekmovalcem pripoveduje Kranjec.

Žan Kranjec in Štefan Hadalin | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Sprva je bil moj vzornik"

Kaj pa obratno? "Nisem si mislil, da bova tako povezana in pomembna drug za drugega. Sprva sem ga zelo spoštoval. V njem sem videl vzornika. Nekoga, ki mu moram slediti, če želim tudi sam postati vrhunski športnik. Nato sva postala dober duet. Drug drugemu izjemno privoščiva dobre rezultate. Spodbujava se in drug zaradi drugega napredujeva. Vesel sem, da imam ob sebi takšnega 'kompanjona'," na vprašanje o Kranjcu odgovarja Hadalin.

Tina Maze in Ilka Štuhec
Sportal Če se ni končalo s Tino Maze, se ne bi smelo niti z Ilko Štuhec
Žan Kranjec Štefan Hadalin
Sportal Hadalinovo priznanje: Spraševal sem se, ali ima smisel nastopiti v kombinaciji
Ne spreglejte