Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
18.47

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

1

Natisni članek

skoki RAW AIR Peter Prevc Peter Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Anže Semenič Domen Prevc Timi Zajc Timi Zajc Žiga Jelar Lillehammer

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 18.47

5 let, 1 mesec

TURNEJA RAW-AIR, Lillehammer, kvalifikacije, MOŠKI

Timi Zajc in brata Prevc napovedali zelo zanimiv torek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

1

Peter Prevc | Peter Prevc in druščina so po nedeljski tekmi na Holmenkollnu že zbrani na naslednjem prizorišču norveške turneje. V Lillehammerju so danes opravili s kvalifikacijami za torkovo posamično tekmo. | Foto Sportida

Peter Prevc in druščina so po nedeljski tekmi na Holmenkollnu že zbrani na naslednjem prizorišču norveške turneje. V Lillehammerju so danes opravili s kvalifikacijami za torkovo posamično tekmo.

Foto: Sportida

Na posamični tekmi v olimpijskem Lillehammerju, na drugi postaji norveške turneje smučarjev skakalcev Raw-Air, bodo nastopili štirje Slovenci. Timi Zajc ter brata Peter in Domen Prevc so v kvalifikacijah pokazali odlično formo, zanesljivo se je na torkovo tekmo uvrstil še Anže Lanišek, medtem ko sta bila Žiga Jelar in Anže Semenič žal prekratka. 

Na prvi postaji turneje na Holmenkollnu se je na stopničke spet vrnil Peter Prevc, ki se očitno dobro počuti tudi v Lillehammerju. Dober je bil že na obeh treningih, ko je skočil 129 in 135 metrov, v kvalifikacijah pa je pristal pri 130 metrih in si s 13. izidom zanesljivo zagotovil torkov nastop. Tudi Domen Prevc se je na tekmo uvrstil zelo zanesljivo, pristal je pri 135,5 metra v dobrih pogojih, zaradi katerih je imel kar 12 točk vetrovnega odbitka, med kvalifikanti pa je zasedel 14. mesto.

Najboljši slovenski skakalec v kvalifikacijah je bil Timi Zajc, ki je bil s 134 metri sedmi, na tekmi pa bo nastopil tudi Anže Lanišek, ki je bil po 122-metrskem skoku 30. Žiga Jelar (117,5 m) in Anže Semenič (113,5 m) sta obtičala v kvalifikacijah.

"Skakalnica je kar težka, ker ima dolgo hrbtišče, a cilj ostaja nespremenjen, torej uvrstitev med deseterico. Z današnjimi skoki sem kar zadovoljen, prvi in zadnji sta bila dokaj podobna, tako da grem z enakimi občutki na jutrišnjo tekmo," je po kvalifikacijah povedal Zajc. V skupnem seštevku turneje Raw-Air je napredoval na šesto mesto.

Peter Prevc
Sportal Peter Prevc po tretjem mestu presrečen: Danes sem zmagal!

Razred zase sta bila danes japonska brata Junširo in Rjoju Kobajaši. Prvi je s 139,5 metra zmagovalec kvalifikacij, Rjoju je s 137 metri pristal na drugem mestu. Domačin Johann Andre Forfang je s 143,5 metra poskrbel za daljavo dneva, zaradi pristanka brez telemarka pa končal na tretjem mestu.

Brata Kobajaši (levo mlajši Rjoju, desno starejši Junširo) sta bila v kvalifikacijah razred zase. | Foto: Reuters Brata Kobajaši (levo mlajši Rjoju, desno starejši Junširo) sta bila v kvalifikacijah razred zase. Foto: Reuters

Še je prostor za izboljšave

"Danes mi je uspelo narediti tri zelo dobre skoke. Večjih napak ni bilo, možnosti za izboljšave so vsekakor prisotne. Potrebno je biti zadovoljen s počasnimi izboljšavami in s tem napredkom, ki sem ga naredil zdaj ter potrpežljivo skakati naprej. Jutri si želim tekme s čim daljšimi skoki, to, da naredim dobre, umirjene skoke in da bom potrpežljiv na odskočnem pomolu ter zadovoljen v izteku. Na skupno razvrstitev RAW AIR turneje sem pogledal kako stojim, a menim, da so najboljši kar zelo spredaj," je bil vesel starejši od bratov Prevc.

Po koncu petega tekmovalnega dne je črto potegnil tudi glavni trener Gorazd Bertoncelj: "Današnji trening in kvalifikacije so pokazali, da so Timi, Peter in Domen zelo močni členi, da so v vrhu. Z njihovimi skoki smo zadovoljni, seveda pa je še nekaj rezerv. Tudi Anže Lanišek je v kvalifikacijah dobro opravil nalogo v zelo težkih pogojih. Preostali dvojici pa se ni izšlo niti po tehnični plati, niti vetrovni pogoji, tako da to ni bilo dovolj za uvrstitev na tekmo."

Zajc in brata Prevc so napovedali izjemno zanimiv torek. Tekma s 50 tekmovalci se bo začela ob 17. uri.

Peter Prevc
Sportal Peter Prevc dobil potrditev, a nič se ne bo zgodilo čez noč

Na turneji Raw-Air v seštevek štejejo tudi kvalifikacijski skoki in tisti z ekipnih tekem. Lillehammer je druga postaja turneje, dve tekmi je gostil že legendarni Holmenkollen, kjer so Slovenci najprej na ekipni tekmi v spremenljivih razmerah in po zgolj eni izpeljani seriji zasedli šesto mesto, na nedeljski posamični tekmi pa se veselili tretjega mesta Petra Prevca.

Johansson v vodstvu turneje

Zmagovalec nedeljske tekme Robert Johansson vodi v skupnem seštevku norveške turneje. | Foto: Sportida Zmagovalec nedeljske tekme Robert Johansson vodi v skupnem seštevku norveške turneje. Foto: Sportida

V skupnem seštevku turneje (zmagovalec prejme 60 tisoč evrov, drugi 30 tisoč, tretji 10 tisoč evrov) vodi zmagovalec tekme na Holmenkollnu Norvežan Robert Johansson, drugi je zmagovalec svetovnega pokala Rjoju Kobajaši, tretji pa Stefan Kraft.

Seštevek turneje Raw-Air
1. Robert Johansson 677,0 točk
2. Rjoju Kobajaši 659,7
3. Stefan Kraft 651,7

6. Timi Zajc 606,3
9. Peter Prevc 595,8
15. Domen Prevc 583,9
29. Anže Lanišek 431,7
40. Žiga Jelar 300,3
67. Anže Semenič 178,2

Raw-Air, Lillehammer, kvalifikacije:

 

Program 3. turneje RAW AIR

Lillehammer (HS140)
Ponedeljek, 11. marec
17:30 Kvalifikacije (5. serija)

Torek, 12. marec
16:00 Poskusna serija
17:00 Posamična tekma (6. in 7. serija)

Trondheim (HS140)
Sreda, 13. marec 
17:30 Kvalifikacije (8. serija)

Četrtek, 14. marec
16:00 Poskusna serija
17:00 Posamična tekma (9. in 10. serija)


Vikersund (HS240)
Petek, 15. marec
17:30 Kvalifikacije (11. serija)

Sobota, 16. marec 
15:45 Poskusna serija
17:00 Ekipna tekma (12. in 13. serija)

Nedelja, 17. marec
16:00 Poskusna serija
17:00 Posamična tekma (14. in 15. serija)

Preberite še:

Anže Lanišek
Sportal V Oslu le ena serija, Slovenci po odličnem začetku nazadovali

 

Ne spreglejte