Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
17. 1. 2017,
13.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Aksel Lund Svindal

Torek, 17. 1. 2017, 13.36

6 let, 6 mesecev

Val poškodb ne popušča

Tudi za Svindala je sezona že končana

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Vsega nekaj ur po tem, ko je konec sezone naznanil ameriški smučar Ted Ligety, se mu je na tej poti pridružil še Aksel Lund Svindal. Tudi Norvežan se bo vrnil šele v olimpijski zimi.

Aksel Lund Svindal: Nasvidenje v olimpijski sezoni | Foto: Sportida Aksel Lund Svindal: Nasvidenje v olimpijski sezoni Foto: Sportida

Aksel Lund Svindal se ne bo vrnil na mesto zločina. Lani si je v Kitzbühlu poškodoval koleno in predčasno sklenil sezono. V novi sezoni se je sicer vrnil v karavano svetovnega pokala ter se na štirih tekmah kar trikrat zavihtel na stopničke za zmagovalce. Ob tem je večkrat potožil, da mu koleno še naprej povzroča težave. Da te niso povsem nedolžne, je pokazal vnovičen zdravniški poseg.

"Meniskus ni bil več povezan s kostjo, to pa na smuku ni nič dobrega. Vsak skok je posledično boleč. Žal se vračam na bergle. To mi je znano. A prihodnje leto se bom vrnil še močnejši," je z bolniške postelje svojim navijačem prek družbenega omrežja Facebook sporočil Svindal, olimpijski in svetovni prvak, zmagovalec 32 tekem in dobitnik velikega kristalnega globusa.

Norvežan je pred enim letom takole končal sezono 2015/16. Davek poškodb plačuje še danes. | Foto: Sportida Norvežan je pred enim letom takole končal sezono 2015/16. Davek poškodb plačuje še danes. Foto: Sportida

Val poškodb

Aksel Lund Svindal je naslednje ime na vse daljšem seznamu smučarjev, ki predčasno končujejo sezono. Zgolj v zadnjem tednu so se v tem nesrečnem klubu znašli tudi Ted Ligety, Nadia Fanchini in Edit Miklos, pred njimi pa še Eva Maria BremCarmen ThalmannFritz DopferLotte Smiseth Sejersted, Natko Zrnčić-Dim …

Ted Ligety: niz je končan  Ted Ligety je bil letos bleda senca nekdanjega veleslalomskega kralja | Foto: Reuters Ted Ligety je bil letos bleda senca nekdanjega veleslalomskega kralja Foto: Reuters

Le nekaj ur pred Svindalovo naznanitvijo konca sezone je umik naznanil tudi nekdanji veleslalomski kralj Ted Ligety, ki si je januarja 2016 strgal vezi desnega kolena in izpustil večji del sezone 2015/16. Oktobra se je v Söldnu vrnil v svetovni pokal, a so ga kmalu začele omejevati bolečine v hrbtu.

Zaradi teh je v dozdajšnjem delu sezone zaman iskal zanj značilen smučarski položaj, ki mu je z nagibi dovoljeval nizanje hitrih veleslalomskih zavojev. Tudi rezultatski plen je bil posledično zelo skromen. Zdaj je rešitev našel v operativnem posegu, zaradi katerega pa je zanj sezona 2016/17 že končana.

Ker je Ligety na zadnjih treh svetovnih prvenstvih (2011, 2013 in 2015) dobil veleslalomsko preizkušnjo, se torej na bližajočem se prvenstvu v St. Moritzu odpira prostor za kronanje novega veleslalomskega prvaka.
Že pred tem je Američan, ki bo poleti dopolnil 33 let, tekmecem prepustil prestol v svetovnem pokalu. Potem ko je med letoma 2008 in 2014 osvojil kar pet malih kristalnih globusov, je v zadnjih treh sezonah žezlo prevzel Marcel Hircher.

 

Ne spreglejte