Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
31. 5. 2016,
19.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Natisni članek

Boštjan Kline Tina Maze Iztok Klančnik Miha Verdnik SZS

Torek, 31. 5. 2016, 19.31

6 let, 6 mesecev

Tudi uradno prvič brez Tine Maze

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Natančno 150 dni pred prvo tekmo nove sezone svetovnega pokala je dokončno podobo tudi uradno dobila slovenska smučarska reprezentanca, v kateri tokrat tudi na papirju ni več Tine Maze.

Lani brez Tine Maze na snegu, letos brez nje tudi na papirju. | Foto: Lani brez Tine Maze na snegu, letos brez nje tudi na papirju.

Medtem ko se večji del slovenske moške smučarske reprezentance znoji na kondicijskih pripravah pod taktirko Andree Massija v Gorici, za žensko vrsto pa poteka trening na avstrijskem ledeniku Hintertux, je zbor panoge za alpsko smučanje  pod okriljem Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani potrdil načrt panoge in s tem tudi sestave reprezentanc ter trenersko piramido. V ekipi svetovnega pokala je bilo tokrat dovolj prostora za 17 smučarjev in smučark, sedmerici pripada status v ekipi evropskega pokala, 16 smučarjem pa je bil dodeljen status v mladinski oziroma C-reprezentanci.

Ob pregledu reprezentančnih seznamov v oči bode to, da med izbranci prvič v tem stoletju ni najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov Tine Maze. Ta resda že v pretekli sezoni ni tekmovala, a je bila formalno vendarle uvrščena v reprezentanco. Tokrat jo je vodstvo panoge izpustilo, Črnjanka pa medtem še ni sporočila dokončne odločitve o svoji prihodnosti, čeprav se vse bolj zdi, da možnosti za vrnitev skorajda ni več.   

Vodja panoge z mandatom do leta 2022 Miha Verdnik je tudi uradno vodja panoge. | Foto: Miha Verdnik je tudi uradno vodja panoge.

Člani alpskega zbora so ob potrjevanju vsebinskega poročila za preteklo sezono obravnavo finančnega poročila prestavili na poznejši termin, saj delegati zaradi prenovljenega računovodstva panožne zveze še niso prejeli ustreznih dokumentov.

Vseeno je predsednik zbora Iztok Klančnik poudaril, da so alpske discipline preteklo sezono končale v pozitivnih številkah. A kljub prihranku v višini 30 tisoč evrov panogo bremenijo obveznosti iz predhodnih sezon, ki znašajo 343 tisoč evrov. S to nalogo se bo med drugim v prihodnje ukvarjal Miha Verdnik.

Ta je namreč tudi uradno postal novi vodja panoge za alpsko smučanje. Zaupan mu je bil kar šestletni mandat, ki se bo iztekel leta 2022. "Moj kratkoročni cilj je, da panogi pomagam iz likvidnostnih težav. Ekipam je treba zagotoviti denar za prihodnji dve sezoni. Postopki že potekajo. Želim, da imajo reprezentance boljšo podporo kot do zdaj. Dolgoročno pa želim, da alpsko smučanje znova postane najbolj organizirana panoga znotraj SZS," je poudaril Verdnik.

Stari znanec

Verdnik, nekdanji smučar in demonstrator ter diplomant fakultete za šport, je v preteklih dveh sezonah deloval kot trener ekipe za evropski pokal, s katero je požel kar nekaj uspehov na mladinskem svetovnem prvenstvu. Pred tem je bil glavni trener ekipe svetovnega pokala, predsednik strokovnega sveta in v delu sezone 2010/11 tudi že vodja panoge za alpsko smučanje. Od položaja, ki je bil takrat bolj strokovno obarvan in je v eni osebi združeval trenerja tako moške kot ženske reprezentance, se je poslovil še pred koncem zime. Tokrat Miha Verdnik, brat Tomaža Verdnika, vodje panoge za skoke in nordijsko kombinacijo, računa na dolgoročnejše (so)delovanje.

V smučarski malhi 1,5 milijona evrov

Na trenerski ravni pred sezono, ki prinaša svetovno prvenstvo v St. Moritzu, večjih sprememb ni. V moški reprezentanci bo tako za tehnični disciplini kot glavni trener še naprej skrbel Klemen Bergant, hitri pa ostajata domena Petra Pena. Šef ženske reprezentance ostaja Denis Šteharnik, njegova desna roka za hitri disciplini bo Aleš Brezavšček. Ta trenerska zasedba, ob kateri Andrea Massi ostaja zunanji svetovalec, bo imela v novem pripravljalnem obdobju na voljo več denarja kot v pretekli zimi. Proračun je namreč ocenjen na 1,5 milijona evrov, kar je 150 tisočakov več kot v pretekli sezoni. "Dozdajšnji pokrovitelji ostajajo. Imamo pa zagotovilo tudi o podpisu dveh novih," pojasnjuje Klančnik.

Smučarske reprezentance 2016/17

Moška ekipa

Tehnični disciplini (svetovni pokal): Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Matic Skube.

Tehnični disciplini (evropski pokal): Aljaž Dvornik, Dušan Senčar, Luka Pančur, Jakob Špik in Žan Grošelj.

Hitri disciplini: Klemen Kosi, Boštjan Kline, Rok Perko, Andrej Šporn, Miha Hrobat in Martin Čater.

Ženska ekipa

Ekipa svetovnega pokala: Ilka Šuhec, Ana Drev, Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat, Katarina Lavtar, Vanja Brodnik in Tina Robnik.

Trenerji za sezono 2016/17

Moška ekipa - tehnični disciplini: Klemen Bergant
Moška ekipa - hitri disciplini: Peter Pen
Moška ekipa evropskega pokala: Rasto Ažnoh
Ženska ekipa - glavni trener/tehnični disciplini: Denis Šteharnik
Ženska ekipa - hitri disciplini: Aleš Brezavšek
Vodja mladinskih programov: Boštjan Anderlič

Ne spreglejte