Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
28. 12. 2021,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

1

Natisni članek

Stefan Kraft Kamil Stoch Karl Geiger Rjoju Kobajaši Anže Lanišek Anže Lanišek Timi Zajc Timi Zajc novoletna turneja

Torek, 28. 12. 2021, 4.00

2 leti, 4 mesece

Pred 70. novoletno turnejo

Trpljenje Nemcev

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

1

Kamil Stoch | Kamil Stoch je trikrat v zadnjih petih letih osvojil novoletno turnejo. | Foto Guliverimage

Kamil Stoch je trikrat v zadnjih petih letih osvojil novoletno turnejo.

Foto: Guliverimage

Z današnjimi kvalifikacijami se bodo odprla vrata 70. izvedbe prestižne novoletne turneje. Vselej ima poseben čar in hkrati pomeni svojevrsten izziv, kako priti do glavne nagrade v obliki zlatega orla. Bi se lahko v tovrstni boj vmešal tudi slovenski orel? Nemci že debelih 20 let čakajo na novega junaka.

Jubilejna 70. izvedba novoletne turneje bo imela tudi letos črno piko, saj ob skakalnicah ne bo gledalcev, ki vselej pričarajo posebno vzdušje in dajo tekmam še dodatno draž. Veseliti se velikega uspeha brez podpore navijačev nima takšnega prizvoka, kot si ga želijo športniki.

A vseeno je lovorika vendarle lovorika in novoletna turneja vendarle novoletna turneja. Ta ima posebno veljavo. Ne le zaradi tega, ker zmagovalec dobi zlatega orla, ampak poteka ob prehodu iz starega v novo leto, za končni uspeh se šteje seštevek vseh osmih skokov na štirih skakalnicah (Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen), povrhu vsega pa v prvi seriji na vsaki tekmi skakalci tekmujejo na izpadanje z nasprotnikom.

Vladavina Stocha na turneji, napad Kobajašija

Tradicionalno bomo na dan Svetih treh kraljev (6. januar) dobili novega, morda starega junaka. Lani je legendarni poljski skakalec Kamil Stoch še tretjič v karieri osvojil turnejo štirih skakalnic.

Rjoju Kobajaši | Foto: Sportida Foto: Sportida Poljaki vladajo v zadnjih letih. Od leta 2017 so se z izjemo leta 2019 veselili končnega uspeha. Enkrat je na najvišjo stopničko stopil še Dawid Kubacki, nepoljski predstavnik pa je bil Japonec Rjoju Kobajaši.

Lanišek, Zajc?

Zadnji je imel letos že dovolj smole, potem ko je moral zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus v karanteno, a je ob vrnitvi pokazal, da je obdržal formo z začetka sezone. Videti je odločen, da še drugič v karieri pokori tekmece.

Timi Zajc je v zadnjem obdobju v odlični formi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Timi Zajc je v zadnjem obdobju v odlični formi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pred poljsko nadvlado je veliki zmagovalec postal Peter Prevc, ta je leta 2016 po Primožu Peterki (1997) postal drugi Slovenec, ki je občutil prestiž uspeha na turneji. Za zdaj sta edina slovenska orla, ki sta na turneji na široko razprla krila in se veselila končne zmage. Bi lahko kdo iz slovenske falange letos konkuriral za zlatega orla? Anže Lanišek in Timi Zajc sta videti tista skakalca, ki bi bila lahko sposobna stopiti na zmagovalni oder.

Nemško čakanje traja že debelih 20 let

In kdo je ob Kobajašiju še v ožjem krogu favoritov za zmago? Predvsem nemški predstavnik Karl Geiger, trenutno vodilni v skupnem seštevku. Če se bo po nekaj slabših skokih pobral Markus Eisenbichler, potem lahko tudi od njega spet pričakujemo glasne vzklike "Jaaaa" pri vožnji v iztek skakalnice.

Nemec Karl Geiger je osrednji nemški adut. | Foto: Vid Ponikvar Nemec Karl Geiger je osrednji nemški adut. Foto: Vid Ponikvar

In prav Nemci si nadvse želijo osvojiti turnejo. Upajo, da bo trpljenja letos po dolgih 20 letih konec. Nazadnje je bil Sven Hannawald leta 2002 junak turneje. Takrat se je kot prvi v zgodovini zapisal s pokrom štirih zmag. Njegov podvig z zmagami na vseh prizoriščih sta nato ponovila še Stoch in Kobajaši.

"So lovorike, na katere je treba dolgo čakati. Liverpool je moral 30 let čakati, da je osvojil angleško prvenstvo, nato je dvakrat osvojil ligo prvakov," je rojakom v bran stopil Hannawald.

Kraft ima lahko vedno aduta v rokavu. Zanimivo bo videti, ali se je Granerud stabiliziral.

Kako je premagati konkurenco na turneji, dobro ve tudi osrednji avstrijski adut Stefan Kraft, ki bi lahko po letu 2015 spet dvignil zlatega orla visoko v zrak.

Stefan Kraft je turnejo že osvojil leta 2015. | Foto: Vid Ponikvar Stefan Kraft je turnejo že osvojil leta 2015. Foto: Vid Ponikvar

Zanimivo bo videti, ali se je junak zadnje zime Halvor Egner Granerud po upadu forme dokončno sestavil in ali bo kandidat za zmago. Dobro formo je do premora kazal tudi rojak Marius Lindvik.

A turneja vedno pripravi presenečenja. Skakalci so tisti, ki jih zrežirajo, in lahko pričakujemo, da se bo tudi letos kdo izstrelil v orbito in zagrenil življenja osrednjim favoritom.

Spored novoletne turneje

OBERSTDORF, Nemčija:

28. december, 16.30, kvalifikacije

29. december, 16.30, tekma

GARMISCH-PARTENKIRCHEN, Nemčija:

31. december, 14.00, kvalifikacije

1. januar 2021, 14.00, tekma

INNSBRUCK, Avstrija:

3. januar, 13.30, kvalifikacije

4. januar, 13.30, tekma

BISCHOFSHOFEN, Avstrija:

5. januar, 17.15, kvalifikacije

6. januar, 17.30, tekma

Ne spreglejte