Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
26. 1. 2013,
20.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Maribor Zlata lisica

Sobota, 26. 1. 2013, 20.38

8 let

Tinamenalno!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slalomska zmaga Tine Maze v Mariboru, osvojena zlata lisica in tekma, o kateri bodo smučarski rodovi še dolgo govorili s prav posebnim spoštovanjem.

Več kot 20 tisoč gledalcev je v drugem poglavju 49. Zlate lisice pod Pohorjem pozdravilo novo zmago Tine Maze, njeno osemnajsto v karieri in drugo slalomsko, predvsem pa eno od tistih, o kateri se bo verjetno še dolgo govorilo, saj je svoje mesto našla v kategoriji nepozabnih smučarskih pravljic, v katerih so v preteklem stoletju glavne vloge odigrali Bojan Križaj, Mateja Svet in Rok Petrovič. Tina je sicer že tretjič zmagala pred domačo publiko, si tokrat prvič priborila tudi naziv zlate lisičke, a zaradi njene premoči v svetovnem pokalu in prave smučarske evforije navijaški naboj še nikoli ni bil tako izrazit. Temu primerna so bila tudi Črnjankina čustva. V soboto je morala po veliki napaki v zgornjem delu tik pred navijaško eksplozijo priznati premoč Američanki Lindsey Vonn, tokrat pa je med količki z matom v dveh potezah in dvema najhitrejšima časoma skočila na tako zelo želeno najvišjo stopničko, zaradi česar so si tudi najbolj strogi in ravnodušni spremljevalci karavane svetovnega pokala sneli kape in klobuke ter se priklonili slovenski šampionki in prepričljivo najboljši dami na belih strminah.

Potrebnih je bilo le nekaj zavojev, da je prva smučarka svetovnega pokala potrdila odlično dnevno formo in pravo tekmovalni razpoloženje. Ker je takoj našla pravi stik s podlago je hitro razvila svoj slog ter s pravim ritmom opravila z zgornjim delom, ob prehodu na osrednjo strmino pa je nato prestavila v višjo prestavo in z naskokom najboljšim časom premagovala količke. Ob prihodu v cilj je za kar debelih devet desetink ugnala Kathrin Zettel, med obe pa se je nato prebila še Švedinja Frida Hansdotter. Precej slabše se je odrezala na zadnjih tekmah nepremagljiva Mikchaela Schiffrin, ki je v osrednjem delu napravila dve večji napaki in si prislužila velik zaostanek (+1,69), po katerem je izgubila realne možnosti za nadaljevanje zmagovitega niza.

Tudi v drugem nastopu je Mazejeva glavnino dela opravila v spodnjem delu proge, tako da pravega dvoma o najboljši slalomistki na Zlati lisici ni bilo. ''Podpora je bila res izjemna. Težko se je bilo osredotočati. Treba se je bilo boriti. Je pa res, da je takšna zmaga nekaj posebnega,'' je po enem od vrhuncev sezone dejala Mazejeva in dodala, da je že v prvem nastopu skušala uživati. ''Smuči so me ubogale. Do proge sem gojila veliko spoštovanje, saj nisem vedela, kaj se bo dogajalo. A bila sem osredotočena. Lepo je, da je tu veliko ljudi, a odvisna sem le od sebe. Mirnost!. Le tako lahko smučam tako, kot želim,'' so bile besede prve zvezdnice slovenskega športa.

Že vse od decembrske poškodbe Maruše Ferk pa je Mazejeva edina Slovenka v finalnih slalomskih nastopih. Tokrat bi bilo sicer lahko tudi drugače, saj je Ana Bucik (33. mesto) s številko 64 v svojem šestem nastopu svetovnega pokala za krstnim prebojem v finale zaostala za vsega 22 stotink sekunde. Znova je plačevala davek svoje stalne napake – nepopolnega nadzora nad spodnjo smučko. ''Po eni strani sem vesela dobrega nastopa in napredka, po drugi pa žalostna, saj sem bila res blizu,'' je po tem, ko so se solze že posušile, dejala 19-letna Primorka in dodala: ''Ko sem v soboto spremljala vzdušje, sem si dejala, da želim biti v slalomu del tega spektakla. A ni mi uspelo, toda napredujem, vsako tekmo sem bližje, zato je to prava pot. ''

Ker so Katarina Lavtar, Ula Hafner in Eli Plut odstopile, Ana Drev pa ni izkoristila pravice nastopa, je lahko trener za tehnični disciplini Denis Šteharnik črto pod 49. Zlato lisico potegnil že po prvem slalomskem nastopu. Ob tem se ni mogel znebiti grenkega priokusa. ''Veseli me, da Bucikova napreduje in zmanjšuje zaostanke. Tudi pristop je pravi. Dejstvo pa je, kar velja za vse naše smučarke, da se je z visoko številko težko prebiti. Edini odgovor je lahko popolni napad. Ob takšnem se dogajajo tudi napake. Za dekleti je nova dobra izkušnja. A bodimo realni in si priznajmo, da smo morebitni preboj v drugi tek lahko pričakovali le od Bucikove. Ponavljam tudi, da se nam še kako pozna odsotnost Ferkove, saj je vrzel nato precejšnja,'' pravi Šteharnik.

Ne spreglejte