Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
15. 1. 2014,
7.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Mauro Pini Flachau

Sreda, 15. 1. 2014, 7.40

8 let

Tina Maze se bo kmalu igrala in uživala

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze je po decembrski brezvoljnosti vendarle našla dovolj notranje energije za odločen boj z vsemi težavami.

Čeprav se Tini tudi na Solnograškem, sprva v Zauchenseeju, ki je gostil smuk in superkombinacijo, ter naposled v Flachauu, kjer so dekleta pod žarometi sodelovala v slalomskem spektaklu, ni posrečila želena vožnja, pa je sprememba očitna. Dovolj zgovoren je pogled na njeno smučanje.

Če je namreč v dobršnem delu sezone delovala zadržano, pretirano rutinirano ali kar anemično in je ciljno črto večkrat prečkala brez večje napake, a z velikim zaostankom, pa na zadnjih tekmah ni možno spregledati tekmovalne energije. Manjkajoče desetinke sekunde, ki so jo ločile od želenih mest, so bile vselej posledica konkretnih in vidnih napak, medtem ko pa je bila glavnina smučarskih odsekov že na zavidljivo visoki ravni.

"Rada bi se igrala!"

"Pomembno je, da ekipa strni vrste in stori vse, da se Tina vrne tja, kamor spada," je po tretji tekmi v vlogi trenerja v team to aMaze dejal Pini, o katerem Mazejeva vseskozi govori z izbranimi besedami. Manj lepih besed pa namenja njegovemu predhodniku Walterju Ronconiju, s katerim ni našla skupnega jezika. Med drugim mu očita tudi, da se ni pravočasno odzval na težave s slalomsko opremo. To pa je cena, ki jo, kot pravi Tina, plačuje še zdaj.

"Ne želim pogrevati stare juhe. Zdaj je pomembno, da se osredotočim na delo. Ko govorimo o slalomu, se mi zdi ključen občutek na novih smučeh. Menim, da te smuči že bolje obvladujem kot stare. Res pa je, da so lažje, jaz pa imam v podzavesti trud, ki ga moram vložiti za usmerjanje smuči. To mi je ostalo od stare opreme. Ko se bom tega otresla, se bom lahko znova igrala. To pa je tisto, kar je pri mojem slalomu ključno. Ko se igram, uživam. To mi vliva pozitivno energijo," pravi 30-letna Črnjanka.

Olimpijsko odštevanje: še 23 dni

Najboljše alpske smučarke se po krajši solnograški turneji selijo v Dolomite, natančneje v Cortino d' Ampezzo, kjer se Mazejeva že kot po pravilu počuti zelo dobro. "Veselim se Cortine. Tam sem iz leta v leto bolj uspešna. Upam, da bom to letos ponovila," je proti naslednji postaji pogledala najboljša slovenska alpska smučarka, ki deluje povsem prerojeno. Pred novim letom je bila namreč brezvoljna in brez prave ideje, kako se spopasti s težavami, zdaj se oklepa pozitivnih elementov in stremi k vrnitvi na šampionsko raven.

Ob podobnem napredku utegne želeno formo ujeti pravočasno, torej še pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju. Začele se bodo čez 23 dni … "Soči je osrednji cilj sezone. O tem ni dvoma. Trdim, da dobro smučam v vseh disciplinah. Manjka le pika na i. Potrebujem samozavest za brezskrbne vožnje. Na tem delam in se veselim korakov naprej," dobre tri tedne pred odprtjem iger razmišlja slovenska športnica leta 2013.

Ne spreglejte