Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
7. 2. 2017,
12.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

3

Natisni članek

Tina Weirather Lara Gut superveleslalom Maruša Ferk Ilka Štuhec Ilka Štuhec St. Moritz 2017

Torek, 7. 2. 2017, 12.10

6 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo, St. Moritz, superveleslalom (ženske)

Avstrijsko presenečenje pred vsemi favoritinjami

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

3

Medtem ko se je Avstrijka Nicole Schmidhofer nekoliko nenadejano veselila naslova svetovne prvakinje v superveleslalomu, pa se je morala Ilka Štuhec v prvem dejanju prvenstva v St. Moritzu zadovoljiti z enajstim mestom.

Ilka Štuhec: izraz na obrazu pove vse | Foto: Reuters Ilka Štuhec: izraz na obrazu pove vse Foto: Reuters

Zdaj že nekdanja svetovna prvakinja Anna Veith je v prvem dejanju svetovnega prvenstva v St. Moritzu krono najboljše superveleslalomistke nekoliko presenetljivo predala rojakinji Nicole Schmidhofer, ki do danes v svoji zbirki ni imela nobenega odličja z največjih tekmovanj, obenem pa še nikoli ni stala na najvišji stopnički svetovnega pokala. A Korošica, ki bo prihodnji mesec dopolnila 28 let, je tokrat našla ravnotežje med hitrostjo na drsalnih delih proge in natančnostjo v tehnično zahtevni postavitvi.

"Vedela sem, da sem dobro pripravljena. V pravem trenutku se je vse izšlo, čeprav med vožnjo nisem imela občutka, da je to zmagovita vožnja. A, kot kaže, sem ubrala najbolj neposredno linijo, tekmice pa bolj okroglo," se je zmage veselila prva prvakinja 44. svetovnega prvenstva.

Po Anni Veith je naslov prvakinje v superveleslalomu pripadel Nicole Schmidhofer. | Foto: Reuters Po Anni Veith je naslov prvakinje v superveleslalomu pripadel Nicole Schmidhofer. Foto: Reuters

Deset let pozneje

Več izkušenj s stanjem na najvišji stopnički je Schmidhoferjeva imela v mlajših kategorijah. Med drugim je tudi dvakratna mladinska svetovnega prvakinja. Pred desetimi leti je bila prva prav v superveleslalomu. Drugo mesto je tedaj osvojila Tina Weirather iz Liechensteina, ki je bila druga tudi tokrat.

Za razliko od tiste tekme se je tokrat do brona prebila Lara Gut, ki pa se odličja ni pretirano razveselila. Kot vodilna superveleslalomistka svetovnega pokala si je namreč na domačem prvenstvu obetala žlahtnejše odličje.

Ilka začela hitro, a …

Povsem realne možnosti za spogledovanje z vrhunskim dosežkom, tudi z napadom na kolajne, pa je imela pred štartom Ilka Štuhec, zmagovalka zadnje tekme svetovnega pokala v Cortini d'Ampezzo in trenutno tretja v superveleslalomskem seštevku. V tem duhu je 26-letna Štajerka tudi začela preizkušnjo in bila v prvi petini proge celo najhitrejša. Nato pa je storila napako na enem od valov na progi in v nadaljevanju v tehnično zahtevni postavitvi izgubila želeni ritem.

Z zaostankom sekunde in štirih stotink je v cilju pristala na enajstem mestu, tako da slovensko žensko alpsko smučanje ostaja pri kompletu superveleslalomskih kolajn s svetovnih prvenstev. Zlato (Schladming 2013) in srebrno (Beaver Creek) je v to zbirko prispevala Tina Maze, medtem ko je bila Mateja Svet pred tremi desetletji v Crans Montati tretja.

Lindsey Vonn na prvi tekmi praznih rok. | Foto: Reuters Lindsey Vonn na prvi tekmi praznih rok. Foto: Reuters

"Kdor dela napake, ne more biti vesel"

"Razočaranja ne morem tajiti. Kdor dela napake, ne more biti vesel. Se zgodi … Trudila sem se po najboljših močeh. Z izjemo tiste napake je bilo smučanje sicer dobro. A napaka je bila res velika, zato nisem mogla pričakovati skoka pod vrh. A tudi to je šola za nadaljevanje kariere. Lekcija. Za nazaj se napak ne da popravljati. Gremo naprej, na naslednje tekme," je po prvem nastopu na svojem tretjem svetovnem prvenstvu dejala Štuhčeva, ena od dveh Slovenk na tekmi. Druga, Maruša Ferk, je z zaostankom treh sekund in 35 stotink zasedla 30. mesto med 39 uvrščenimi.

Zvezdniški povratnici brez uvrstitve

"Odstop ali zmaga," je ob prihodu v St. Moritz dejala Lindsey Vonn in se na prvi tekmi držala svoje napovedi. Ameriška zvezdnica, sicer svetovna prvakinja v superveleslalomu iz leta 2009, je odstopila že v zgornjem delu proge. Njenemu zgledu je sledila tudi branilka naslova in še ena zvezdniška povratnica Anna Veith, ki je po napaki prav tako ostala brez rezultata.

 

SP 2017, superveleslalom, ženske:


1. Nicole Schmidhofer (Avt)        1:21,34
2. Tina Weirather (Lie)             + 0,33
3. Lara Gut (Švi)                  + 0,36
4. Viktoria Rebensburg (Nem)        + 0,53
5. Elena Curtoni (Ita)              + 0,55
6. Ragnhild Mowinckel (Nor)         + 0,69
7. Stephanie Venier (Avt)          + 0,77
8. Federica Brignone (Ita)          + 0,84
  . Tessa Worley (Fra)               + 0,84
10. Sofia Goggia (Ita)               + 0,91
...
11. Ilka Štuhec (Slo)                + 1,04
30. Maruša Ferk (Slo)                + 3,35
Ne spreglejte