Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 2. 2017,
14.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

1

Natisni članek

St. Moritz 2017 St. Moritz svetovno prvenstvo Žan Kranjec Žan Kranjec Štefan Hadalin Jakob Špik Ivica Kostelić Marcel Hirscher Marcel Hirscher Henrik Kristoffersen

Nedelja, 19. 2. 2017, 14.03

6 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo, St. Moritz, slalom, moški

Avstrijski as svetovni prvak, v ospredju tudi Slovenec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

1

Marcel Hirscher | Foto Reuters

Foto: Reuters

Avstrijec Marcel Hirscher je zmagovalec slalomske preizkušnje svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v St. Moritzu. Edini slovenski finalist Štefan Hadalin, ki je v prvi vožnji zasedal 22. mesto, je z najboljšim časom druge vožnje močno napredoval in končal na odličnem desetem mestu. Tako visoko Slovenec ni bil še nikoli.

Hirscher je bil prvi favorit tekme in ta status v celoti upravičil in potrdil. Vodil je že po prvi vožnji, v finalu pa osvojil še drugi naslov slalomskega svetovnega prvaka, potem ko je bil zlat tudi pred štirimi leti na domačem prvenstvu v Schladmingu. Pred dvema letoma v Vailu je v finalu odstopil, krono pa je vzel Francoz Jean-Baptiste Grange.

Avstrijec je rojaka Manuela Fellerja premagal za 0,68 sekunde, bron je osvojil Nemec Felix Neureuther z zaostankom 0,93 sekunde.

Seznam kolajn Salzburžana je zdaj neverjeten. Hirscher je osvojil četrto zlato kolajno in sedmo kolajno na SP oziroma šesto zlato in deveto odličje, če upoštevamo, da je bil na dveh prvenstvih zlat tudi ekipno. Avstrijci so daleč najboljši slalomisti na svetovnih prvenstvih. Avstrijski šampion je Avstriji privozil še 15. zlato slalomsko odličje avstrijskih smučarjev na SP.

Ponovil uspeh Tombe

Hirscherju je uspel še en dosežek, ponovil je 21 let star rekord italijanske legende Alberta Tombe, ki je na SP leta 1996 (Sierra Nevada) osvojil zlato v obeh tehničnih disciplinah, veleslalomu in slalomu. Hirscher je v St. Moritzu z odliko opravil nalogo, in sicer z zmago na veleslalomu in slalomu.

Hirscher je osvojil četrto zlato kolajno in sedmo kolajno na SP oziroma šesto zlato in deveto odličje, če upoštevamo, da je bil na dveh prvenstvih zlat tudi ekipno. Avstrijski šampion je Avstriji privozil še 15. zlato slalomsko odličje avstrijskih smučarjev na SP. | Foto: Reuters Hirscher je osvojil četrto zlato kolajno in sedmo kolajno na SP oziroma šesto zlato in deveto odličje, če upoštevamo, da je bil na dveh prvenstvih zlat tudi ekipno. Avstrijski šampion je Avstriji privozil še 15. zlato slalomsko odličje avstrijskih smučarjev na SP. Foto: Reuters

"Edino, česar si ne bi nikoli oprostil, je to, če bi bil počasen"

"Sem super srečen. To je res prekrasen občutek, nisem čutil nekega pritiska, potem ko sem bil srebrn v kombinaciji in po zelo čustveni zlati kolajni v veleslalomu je bilo nekaj psihično najlažjega iti v tekmo. Zame je bilo vse dobro, tudi če bi odstopil, edino, česar si ne bi nikoli oprostil, je to, če bi bil počasen. Tega preprosto perfektnega svetovnega prvenstva je konec," je dejal kralj St. Moritza, ki se je zahvalil vsem, trenerjem, reprezentantom, družini, dekletu, omeniti ni pozabil niti psa.

Hadalin: Vedel sem, da bom imel dobre pogoje in to sem izkoristil

"Misija evrovizija izpolnjena. Zanesljivo so bili moji cilji izpolnjeni. Res mi je bilo težko pred drugim tekom zadrževati čustva na startu, ker sem imel dober občutek že pred startom, da mi ta proga lahko ustreza in lahko popolnoma napadem, se sprostim. Vedel sem, da bom imel dobre pogoje in to sem izkoristil. Sem zelo ponosen in zadovoljen, tako me veseli, da mi je to uspelo na eni težjih in pomembnejših tekem v sezoni," je dejal Hadalin.

"Lahko rečem, da je to rezultat kariere, za deseto mesto je ravno tako treba premagati marsikaterega mojstra in danes mi je to zelo lepo uspelo. Poleg tega sem imel še najboljši čas druge vožnje in sem premagal Hirscherja za devet stotink, tudi to bo šlo v moj arhiv, na kar sem zelo ponosen," je bil zadovoljen Hadalin, ki je bil od kolajne oddaljen štiri, od zlate pa šest desetink. 

"Nisem hotel preveč razmišljati o kolajni. Bistvene zame so izvedbe, zavoji, občutki, to, da ko smučam, uživam, napadam in potem semafor pokaže svoje. Bo prišlo. Če dobro smučaš, vztrajaš, če trdo delaš, če si osredotočen, verjameš, korak za korakom, počasi proti vrhu. Nočem ničesar prehitevati, ostajam na realnih tleh," je razmišljal 21-letni ponosni Vrhničan.

"Nisem hotel preveč razmišljati o kolajni. Bistvene zame so izvedbe, zavoji, občutki, to, da ko smučam, uživam, napadam in potem semafor pokaže svoje," je povedal slovenski junak Štefan Hadalin, ki je bil od kolajne oddaljen štiri, od zlate pa šest desetink | Foto: Reuters "Nisem hotel preveč razmišljati o kolajni. Bistvene zame so izvedbe, zavoji, občutki, to, da ko smučam, uživam, napadam in potem semafor pokaže svoje," je povedal slovenski junak Štefan Hadalin, ki je bil od kolajne oddaljen štiri, od zlate pa šest desetink Foto: Reuters

"Treba bo še delati, da bomo dobili še dobro startno številko"

S Hadalinovim pristopom je bil zelo zadovoljen trener slovenske moške ekipe za slalom in veleslalom Klemen Bergant: "Vedeti moramo, da smo mi najboljše slalomiste gledali zelo od daleč, kot bi iz St. Moritza gledali proti Matterhornu, ki je sto kilometrov stran. Zdaj gledamo od malo bližje. Treba bo še delati, da bomo dobili še dobro startno številko. Tudi ta rezultat mu ne bo pomagal pri številki v Kranjski Gori. Še se bo moral boriti in potem, ko bo prišel do številke, kar se bo zgodilo slej ko prej, potem bo to lahko drugačna zgodba. Najbolj me veseli njegova stabilnost na tekmovanjih, vidi se, da uživa v tem, kar dela, je velik potencial za naprej."

Kranjcu količek prebil ustnico

Žan Kranjec, ki si je veliko več obetal od veleslaloma, a je odstopil, je prišel v finale, vendar pa je niti ne tako slab zaostanek 2,55 sekunde na tekmi majhnih razlik pomenil le 36. mesto ter finalni nastop po prvi trideseterici. Kranjec je na sredi proge v današnji prvi vožnji prejel udarec s količkom po čeladi in s ščitom si je prebil zgornjo ustnico. Zdravniki v ciljni areni so mu nudili prvo pomoč in rano oskrbeli s tremi šivi. Kranjec je takoj odpotoval domov, kjer ga zvečer v UKC-ju čaka pregled pri maksilofacialnemu kirurgu, so sporočili s Smučarske zveze Slovenije.

Jakob Špik, ki si je nastop priboril s prvim mestom na sobotnih kvalifikacijah, in Žan Grošelj sta odstopila že v prvi vožnji.

Izidi:

 1. Marcel Hirscher (Avt)        1:34,75        (46,43/48,32)

 2. Manuel Feller (Avt)          + 0,68 (47,10/48,33)

 3. Felix Neureuther (Nem)       0,93 (47,19/48,49)

 4. Henrik Kristoffersen (Nor) 1,04 (47,08/48,71)

 5. Alexander Horošilov (Rus)    1,05 (47,11/48,69)

 6. Andre Myhrer (Šve)           1,10 (47,55/48,30)

 7. Marco Schwarz (Avt)          1,11 (46,86/49,00)

 8. Michael Matt (Avt)           1,24 (46,91/49,08)

 9. Stefano Gross (Ita)          1,40 (47,40/48,75)

10. Štefan Hadalin (Slo)         1,41 (47,93/48,23)

 

* Žan Kranjec v drugo zaradi poškodbe ni nastopil

* Jakob Špik in Žan Grošelj sta odstopila v prvi vožnji

Ne spreglejte