Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
10. 2. 2017,
13.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Ana Bucik Maruša Ferk Ilka Štuhec Ilka Štuhec alpska kombinacija St. Moritz 2017 svetovno prvenstvo

Petek, 10. 2. 2017, 13.50

6 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo, St. Moritz, alpska kombinacija (ženske)

Ob švicarskem zmagoslavju so se Ilkine sanje končale v snegu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Potem ko je Ilka Štuhec po drugem času smukaškega dela kombinacijo končala s slalomskim odstopom, bo morala na priložnost za prvo kolajno na članskih svetovnih prvenstvih počakati do nedeljskega smuka. Medtem pa se Švica veseli dvojne kombinacijske zmage v režiji Wendy Holdener in Michelle Gisin. Maruša Ferk osma. Konec sezone za Laro Gut.

Ilka Štuhec je odprla današnjo preizkušnjo in postavila drugi čas smuka. V slalomskem delu kombinacije je naredila usodno napako v zgornjem delu proge in odstopila. | Foto: Getty Images Ilka Štuhec je odprla današnjo preizkušnjo in postavila drugi čas smuka. V slalomskem delu kombinacije je naredila usodno napako v zgornjem delu proge in odstopila. Foto: Getty Images

Po dveh avstrijskih zmagoslavjih na  obeh superveleslalomih so naši severni sosedje do odličja prišli tudi v tretjem dejanju svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v St. Moritzu – v ženski kombinaciji. Michaela Kirchgasser je namreč še na drugem zaporednem svetovnem prvenstvu osvojila bronasto kombinacijsko odličje. A če se je leta 2015 znašla v senci prvakinje Tine Maze in srebrne rojakinje Nicole Hosp, sta ji tokrat pod švicarskimi Alpami pozornost prevzeli domačinki Wendy Holdener in Michelle Gisin. Veliko veselje omenjene trojice pa se je lahko začelo šele po tem, ko sta odstopili najboljši po smukaškem delu - Sofia Goggia in Ilka Štuhec.

Švicarka Wendy Holdener je nova svetovna prvakinja v kombinaciji. | Foto: Reuters Švicarka Wendy Holdener je nova svetovna prvakinja v kombinaciji. Foto: Reuters

Dvojna zmaga

Švicarki sta po smukaškem delu zasedali sedmi in četrto mesto, a z nadvse sprejemljivima zaostankoma, ki sta jima omogočali preboj. Priložnosti se je še posebej dobro zavedala Wendy Holdener, sicer tretja slalomistka svetovnega pokala. Napadala je s sedmega mesta in se zavihtela na sam vrh.

V težkih razmerah je za pičlih pet stotink sekunde prehitela rojakinjo Gusinovo, medtem ko pa je že omenjena Kirschgasserjeva, sicer celo najhitrejša v slalomskem delu, zaostala še 33 stotink več.

Veliko razočaranje Ilke Štuhec | Foto: Reuters Veliko razočaranje Ilke Štuhec Foto: Reuters

Ilka Štuhec z drugega mesta v sneg

Pred tekmo je bila pozornost namenjena drugemu dekletu. Ilka Štuhec je namreč zaradi zmage na edini kombinacijski preizkušnji v tej sezoni, vrhunskosti na  uradnih smukaških treningih in letos večkrat izkazane slalomske konkurenčnosti veljala celo za eno od glavnih favoritinj.

Nekoliko pod lastnimi pričakovanji je sicer nastopila že v smukaškem delu tekme, saj si je privoščila dva manjša "izleta" iz idealne linije, predvsem pa si na skrajšani progi pred tekmicami ni uspela priboriti zajetnejše prednosti. Vseeno je imela z drugim mestom dobro izhodišče, a slalomski napad se je s padcem končal že po treh zavojih.

"Nimam si kaj očitati. Želela sem se vreči na glavo. Žal se je končalo hitreje, kot pa sem želela. A takšen je pač slalom, takšen je šport. Grem naprej, pozitivno," je po nastopu dejala Štajerka, sicer enajsta na superveleslalomu, ki bo tako priložnost za svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih iskala na nedeljskem smuku. Na tega se bo podala kot vodilna smukačica svetovnega pokala ter najhitrejša na obeh uradnih treningih, a tudi z novim pritiskom, s katerim se v dosedanjem delu kariere še ni soočala.

Ferkova med deset, Bucikovi slalom le za pokušino Tudi Ana Bucik je končala v snegu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tudi Ana Bucik je končala v snegu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Še kakšno desetinko krajši je bil tokrat slalomski nastop Ane Bucik, sicer 29. po smukaškem delu. Zato pa je za najboljši slovenski rezultat po treh tekmah svetovnega prvenstva z osmim mestom poskrbela Maruša Ferk.

Po pogumni smukaški predstavi, ki ji je prinesla 12. mesto, je stavila na slalomski preboj. Čeprav se ji nastop med količki, ki niso bili postavljeni po okusu specialist, ni povsem posrečil, pa je vendarle pridobila štiri mesta in z zaostankom 1.84 pristala med deseterico.

 

 

Alpska kombinacija, SP 2017, ženske (rezultati):
 1. Wendy Holdener (Švi)           1:58,88
 2. Michelle Gisin (Švi)           1:58,93 + 0,05
 3. Michaela Kirchgasser (Avt)     1:59,26 + 0,38
 4. Denise Feierabend (Švi)        1:59,70 + 0,82
 5. Lindsey Vonn (ZDA)             1:59,73 + 0,85
 6. Marie-Michele Gagnon (Kan)     2:00,15 + 1,27
 7. Federica Brignone (Ita)        2:00,26 + 1,38
 8. Maruša Ferk (Slo)              2:00,72 + 1,84
 9. Ricarda Haaser (Avt)           2:00,81 + 1,93
10. Ragnhild Mowinckel (Nor)       2:00,84 + 1,96

 

Lara Gut si je strgala kolenske vezi

Švicarka Lara Gut se je na ogrevanju pred slalomskim delom preizkušnje v kombinaciji poškodovala. Bolečine v levem kolenu so bile tako hude, da so ljubljenko domačega občinstva s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. Tam so ugotovili, da ima strgane sprednje križne vezi v kolenu in poškodovan meniskus.

Gutova je v prejšnji sezoni osvojila velik kristalni globus v svetovnem pokalu, po smukaškem delu kombinacije na SP pa je bila na 3. mestu. V slalomskem delu ni nastopila. 

 

Ne spreglejte