Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
26. 1. 2019,
13.15

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,52

Natisni članek

alpsko smučanje superveleslalom Ilka Štuhec Ilka Štuhec Garmisch-Partenkirchen

Sobota, 26. 1. 2019, 13.15

5 let, 2 meseca

SUPERVELESLALOM, Garmisch-Partenkirchen (ŽENSKE)

Štuhčeva je junakinji objela daleč od odra

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,52
Ilka Štuhec | Ilka Štuhec se na superveleslalomu ni znašla najbolje. | Foto Getty Images

Ilka Štuhec se na superveleslalomu ni znašla najbolje.

Foto: Getty Images

Ob zmagi Avstrijke Nicole Schmodhofer in sanjski vrnitvi Sofie Goggie je Ilka Štuhec superveleslalomsko preizkušnjo svetovnega pokala v Garmisch-Partenkirchnu končala na zanjo skromnem 22. mestu in tako svojemu taboru naložila kar nekaj gradiva za temeljito analizo.

Od našega poročevalca iz Garmischa | Foto:

Ko so organizatorji v jutranjih urah v šotor, nameščen le lučaj od ciljne črte, prinesli šopke za najboljše tri, je v Garsmich-Partenkirchnu še močno snežilo. Obeti za tekmo so bili zelo slabi. Delavci na progi so namreč odstranjevali nočno snežno pošiljko in se borili z novimi snežinkami, nič kaj obetavna pa ni bila niti napoved z otoplitvijo, po kateri bi v cilju lahko celo deževalo. Vodja ženskega dela svetovnega pokala Atle Skaardal je kar trikrat prestavil štart in omenjal celo možnost prestavitve za kar tri ure in pol. A z 90-minutno zamudo so se dekleta le podala na superveleslalomsko progo, čakanje pa niti malo ni zmedlo Nicole Schmidhofer, ki je prišla do svoje prve superveleslalomske zmage v karieri.

Nicole Schmidhofer je prišla do prve superveleslalomske zmage. | Foto: Getty Images Nicole Schmidhofer je prišla do prve superveleslalomske zmage. Foto: Getty Images

Tretjič v karieri, prvič v superveleslalomu

Potem ko se je že v prvem delu sezone podpisala pod smukaški zmagoviti dvojček v Lake Louisu in na ta račun tudi vodi v smukaški razvrstitvi svetovnega pokala, je 29-letna Avstrijka tokrat udarila še v superveleslalomu. V slednjem do danes ob štirih stopničkah v svetovnem pokalu resda še ni slavila zmage. Je pa zato aktualna svetovna prvakinja v tej disciplini. In kot bi želela na zadnji tekmi pred trenutkom branjenja lovorike pokazati mišice, je v napadalnem slogu ukrotila nemirno progo Kandahar. Izrazito hitra je bila po merjenju prvega vmesnega časa, odločilno prednost pa si je priborila v daljših zavojih pred ciljnim delom, v katerega je prenesla dovolj hitrosti.

Sofia Goggia
Sportal "Globus in olimpijsko zlato, nato poškodba? Takoj podpišem!"

Veličastna vrnitev italijanske junakinje

Ko je Schmidhoferjeva prevzela vodstvo, je z vodilnega položaja izpodrinila Sofio Goggio. A nasmeh je ostal na Italijankinem obrazu. Kaj ne bi, ko pa se je olimpijska prvakinja v smuku na štartu pojavila prvič v sezoni in le tri mesece po dvojnem zlomu gležnja. Še v petek nam je v sproščenem pogovoru dejala, da njen nastop na tekmi ni zanesljiv. Toliko bolj zanesljivo pa je bilo njeno smučanje. Igrivo in napadalno, predvsem pa s pravšnjo mero napadalnosti. Na drugem mestu je v cilju za zmagovalko zaostala za 23 stotink sekunde, na stopničkah pa se je najboljšima dvema pridružila Lara Gut Behrami, za katero je to po St. Moritzu drugi skok na oder.  

Sofia Goggia je prikazala vrhunsko vožnjo. | Foto: Sofia Goggia je prikazala vrhunsko vožnjo.

Najslabši nastop Ilke Štuhec v sezoni

Italijansko tekmico in prijateljico je ob prihodu v cilj iskreno objela tudi Ilka Štuhec in pozneje na podoben način čestitala tudi zmagovalki. A to je storila daleč od želenega odra za zmagovalke. Po ponesrečenem nastopu je namreč najboljša slovenska smučarka preizkušnjo končala na zanjo skromnem 22. Mestu z zaostankom 1,68. Hitra je bila v zgornjem delu, nato sicer korektna, a brez zanjo značilne iskre, za nameček pa si je v spodnjem delu privoščila še krepko podaljšanj zavoj, ki jo je stal dodatne izgube časa. "Ne morem biti zadovoljna. Bila sem preveč pravilna. Zavoji so bili preveč okrogli, bila sem preveč zadržana. Morda je to še posledica zadnje napake v Cortini d'Ampezzo, kjer pa sem bila preveč neposredna," je v cilju dejala Štuhčeva.

"Nisem pozabila. Še znam!"

"Že med nastopom sem malenkostno čutila, da nisem prava. Na koncu se bila v enem od zavojev preveč zunaj. A če povzamem nastop, lahko rečem, da celostno ni bil dober. V smučanju je pač tako, da se vedno trudiš, a vedno ne uspe," je svoj nastop analizirala edina Slovenka v hitrih disciplinah in dodala: "Nisem pozabila smučati. Vem, da znam in zmorem. Iz tistih svojih najboljših nastopov bom znova poskušala priklicati prave občutke. Tako kot znam po dobrih nastopih tekmo hitro odmisliti, moram zdaj potegniti črto, pozabiti vse skupaj, preklopiti in se osredotočiti na novo priložnost."   

Ilka Štuhec se bo po slabšem nastopu osredotočila na nove priložnosti. | Foto: MaPa Ilka Štuhec se bo po slabšem nastopu osredotočila na nove priložnosti. Foto: MaPa

V nedeljo še smuk

Novo priložnost bo imela Štuhčeva že v nedeljo, ko bo proga Kandahar, ki naj bi jo takrat oplazilo celo sonce, gostila še šesti smuk sezone. Na zadnjih treh je Štajerka stala na vseh treh stopničkah. Nanje pa se še nikoli v karieri ni povzpela v Garmisch-Partenkirchnu. "Malce pa sem res dolžnica na tej progi," se je nasmehnila tretja smukačica svetovnega pokala, ki tudi na obeh treningih ni blestela, a si tega ni gnala k srcu, podoben pa je bil tudi odziv trenerja Gregorja Koštomaja. "Se zgodi dan, ko v cilju ni vse tako, kot si želiš. A to ne sme vplivati na športnika. Vsak dan je nov dan. Verjamem, da bo Ilka na dan tekme povsem drugačna," pravi prvi mož smučarske stroke v taboru smukaške svetovne prvakinje.

Video: jutranja slika iz Garmisch-Partenkirchna:

Skupno (po 23. od 37 tekem):
1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1494
2. Petra Vlhova (Slk) 898
3. Wendy Holdener (Švi) 637
4. Nicole Schmidhofer (Avt) 581
5. Ragnhild Mowinckel (Nor) 513
6. Viktoria Rebensburg (Nem) 509
7. Federica Brignone (Ita) 500
8. Ilka Štuhec (Slo) 451
9. Michelle Gisin (Švi) 442
10. Ramona Siebenhofer (Avt) 410
...
51. Meta Hrovat (Slo) 92
62. Maruša Ferk (Slo) 54
91. Ana Bucik (Slo) 20
96. Ana Drev (Slo) 17

...

Superveleslalom (5):
1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 300
2. Tina Weirather (Lih) 268
3. Nicole Schmidhofer (Avt) 253
4. Ragnhild Mowinckel (Nor) 247
5. Lara Gut-Behrami (Švi) 178
6. Viktoria Rebensburg (Nem) 157
7. Ilka Štuhec (Slo) 153
8. Stephanie Venier (Avt) 136
9. Jasmine Flury (Švi) 114
10. Federica Brignone (Ita) 105
...

 

 

Garmisch-Partenkirchen, superveleslalom:

 

Preberite še:

Sportal Štuhčeva brez želene, Vonnova brez kakršnekoli vožnje
Ilka Štuhec
Sportal Suterjeva najhitrejša, Ilka Štuhec je nastopila zadržano
Ne spreglejte