Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2024,
12.32

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Miha Hrobat Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Sreda, 20. 3. 2024, 12.32

1 mesec, 1 teden

Štuhec in Hrobat pripravljena na finale sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Ilka Štuhec | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Na tekmovalnem sporedu 58. sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju so le še štiri tekme, dva superveleslaloma in dva smuka. V Saalbachu so danes uspešno izpeljali prvega od dveh preizkusov proge. Progo so najprej preizkusili moški, nato so se po progi spustile še ženske. Ilka Štuhec je vpisala deveti čas, Miha Hrobat pa 24. čas treninga.

Na uradnem ženskem treningu smuka pred sobotno finalno tekmo je bila najhitrejša Kira Weidle iz Nemčije, ki je progo premagala v 1:44,64 minute. Na drugem in tretjem mestu sta bili domačinki Avstrijki, Ariane Rädler je zaostala 27 stotink sekunde, Cornelia Hütter pa pol sekunde.

Lara Gut-Behrami ima najboljše izhodišče. | Foto: Guliverimage Lara Gut-Behrami ima najboljše izhodišče. Foto: Guliverimage

Smukaški smuk še ni oddan

Mali kristalni globus, ki ga bodo v soboto podelili najboljši po osmih smukih, še ni oddan. Najboljše izhodišče ima Švicarka Lara Gut-Behrami, ki je že osvojila veliki kristalni globus za skupno zmago in je odnesla tudi zmago v veleslalomskem seštevku.

Gut-Behrami (369 točk) ima pred drugouvrščeno Italijanko Sofio Goggia, ki je že nekaj časa odsotna zaradi poškodbe, 19 točk prednosti. Avstrijka Stephanie Venier na tretjem mestu zaostaja 68 točk.

Gut-Behrami je današnji trening končala na 18. mestu (+2,35), Venier pa je bila sedma (+1,17).

Štuhec ima v smukaškem seštevku teoretično možnosti za uvrstitev na šesto mesto. | Foto: Guliverimage Štuhec ima v smukaškem seštevku teoretično možnosti za uvrstitev na šesto mesto. Foto: Guliverimage Kam se lahko v skupnem seštevku zavihti Ilka Štuhec?

Štuhec se v smukaškem seštevku več ne more potegovati za mesta med najboljšimi tremi. Teoretično ima možnosti za uvrstitev na šesto mesto v seštevku smukov, ob predpostavki, da zmaga, konkurentke pa ne osvojijo točk.

Po prvem treningu ni videti, da bi bila Slovenka lahko konkurenčna za stopničke. Za danes najhitrejšo Nemko je zaostala 1,47 sekunde.

Mariborčanka je lansko sezono končala zgolj za Goggio kot druga najboljša smukačica sezone. Trenutno je na 13. mestu. V tokratni sezoni njene predstave niso bile tako prepričljive. Še najbolj zanesljiva je bila decembra, ko je smuk v Val d'Iseru končala na petem mestu.

Do Saalbacha se je še na dveh smukih uvrstila v prvo deseterico z devetim in desetim mestom v Crans Montani. Najboljša osma je bila tudi na superveleslalomu v Kvitfjellu, kjer pa ji ni zneslo za preboj med petindvajseterico. V petek tako ne bo na startu zadnjega superveleslaloma sezone.

V iztekajoči se sezoni je bilo na sedmih smukih sedem različnih zmagovalk. Zmagali sta tudi Američanka Mikaela Shiffrin in Goggia, ki ne bosta nastopili na zadnjem smuku.

Prav tako se je nastopu v Saalbachu zaradi poškodbe desnega kolena odpovedala aktualna svetovna prvakinja v smuku iz Švice Jasmine Flury, trenutno peta smukačica sezone, ki je zmagala v Val d'Iseru.

Marco Odermatt | Foto: Guliverimage Marco Odermatt Foto: Guliverimage

Na moškem treningu je bil najboljši Švicar

Današnji moški trening je najhitreje odpeljal Švicar Stefan Rogentin, Francoz Cyprien Sarrazin je bil drugi (+0,71), Italijan Mattia Casse tretji (+1,20).

Švicar Marco Odermatt, ki si je že zagotovil dva globusa, velikega za osvojeni skupni seštevek in veleslalomskega, je trening končal na 13. mestu (+2,12).

Odermatt ima najboljše izhodišče za zmago v smukaškem seštevku, na osmih smukih je zbral 552 točk, edini izzivalec za malo kroglo Sarrazin 42 točk manj. Francoski tekmovalec je zmagal na smuku v Bormiu in na obeh v Kitzbühelu, Odermatt je dobil oba smuka v Wengnu.

Najboljši Slovenec to sezono na smukih je bil Hrobat, trenutno 22. smukač zime. Danes je bil predzadnji z zaostankom 4,56 sekunde. Tekma bo v nedeljo.

Petkova superveleslaloma bosta brez slovenske udeležbe. Odermatt in Gut-Behrami vodita v seštevkih discipline.

Vremenska napoved ni najboljša, za konec tedna se obetajo padavine.

Preberite še:

Žan Kranjec Saalbach
Sportal Kranjec: Občutek, da nisem dal vsega, kar imam #video
Žan Kranjec
Sportal Slovenija tako slaba ni bila že 17 let, rešilna bilka Kranjec
Ne spreglejte