Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
13. 2. 2021,
12.30

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,44

6

Natisni članek

svetovno prvenstvo Tina Maze Maruša Ferk Lara Gut Ilka Štuhec Ilka Štuhec Cortina d'Ampezzo 2021 Cortina d'Ampezzo 2021

Sobota, 13. 2. 2021, 12.30

3 leta, 2 meseca

SP 2021, Cortina d'Ammpezzo, smuk (ž)

Slovenija je predala smukaško krono

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,44

6

Corinne Suter | Corinne Suter je nova svetovna prvakinja v smuku. | Foto Guliver Image

Corinne Suter je nova svetovna prvakinja v smuku.

Foto: Guliver Image

Po treh zaporednih smukih svetovnega prvenstva s slovenskim zmagoslavjem je junakinja najhitrejše discipline na SP 2021 v Cortini d'Ampezzo postala Švicarka Corinne Suter. Ilka Štuhec je ob predajanju smukaške krone brez želenega šampionskega navdiha na progi Olympia delle Tofane pristala na 14. mestu.

Presenetljiva Francozinja Marion Rolland je bila leta 2013 v Schladmingu zadnja neslovenska svetovna prvakinja v smuku. Do danes. Po treh svetovnih prvenstvih z zmagami Tine Maze (2015) in Ilke Štuhec (2017 in 2019) Slovenija zdaj predaja žensko smukaško krono. Prevzema jo Švica, ki se na drugi ženski tekmi prvenstva v Cortini d'Ampezzo veseli še drugega naslova svetovne prvakinje in že četrte kolajne. V glavnih vlogah sta bili na slikoviti progi Olympia delle Tofane, ki je v soncu in ob zaseženih okoliških hribih zasijala v polnem sijaju, znova Corinne Suter in po superveleslalomskem zlatu sproščena in še bolj samozavestna Lara Gut Behrami.

Suter | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Tokrat je vlogo zlate junakinje prevzela Suterjeva, sicer dobitnica zadnjega smukaškega globusa, ki si je odločilno prednost priborila v spodnjem delu proge. Tam so številne kandidatke za naslov odpadale kot po tekočem traku. Švicarka, s katero sodeluje tudi slovenski serviser Andrej Perovšek, sicer član prvega team to aMaze, pa je v tistih zaključnih odsekih razvijala hitrost in igraje absorbirala vse valove. Zmagovalka treh tekem svetovnega pokala ter že dvakrat srebrna in enkrat bronasta na SP je na koncu za svoj prvi naslov svetovne prvakinje za dve desetinki prehitela presenetljivo srebrno Nemko Kiro Weidle.

Lara Gut Behrami do druge kolajne na SP 2021 | Foto: AP / Guliverimage Lara Gut Behrami do druge kolajne na SP 2021 Foto: AP / Guliverimage Prvenstvo po švicarskem okusu

Do brona se je dokopala svetovna prvakinja v smuku Gut-Behramijeva, medtem ko pa so številne tekmice obžalovale napake. Predvsem  Američanka Breezy Johnson, ki je že v zgornjem delu storila veliko napako, po kateri se je ob desnem zavoju skoraj znašla na boku. Zaradi izgube časa je v nadaljevanju še bolj tvegala, storila še dve manjši napaki. Z zobmi je zaškrtala tudi Ester Ledecka, ki je bila od odra za zmagovalke oddaljena vsega sedem stotink sekunde, medtem ko so na treningih hitre Avstrijke sklonile glave.

"Svojega tekmovalnega načrta sicer nisem povsem uresničila. Zato sem se kljub vodstvu v cilju bala, ali bo dovolj za zmago. Bilo je. Vesela sem," se je po tekmi v izjavi za ÖRF smejalo 26-letni Suterjevi, prvi Švicarki po Marii Walliser (1989) z naslovom svetovne prvakinje v smuku. Švicarsko veselje je bilo še toliko večje zaradi brona Gutove. "Če bi mi pred časom nekdo ponudil zlato v superveleslalomu in bron v smuku, bi se le smejala," je novo odličje na velikih tekmovanjih komentirala nekdanja zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala.

Ilka Štuhec daleč od tretjega zlata

Ilka Štuhec je v boju za zgodovinski tretji zaporedni naslov svetovne prvakinje sicer ob sunkih vetra hitro začela in bila še po polovici proge v boju za deseterico. V spodnjem delu pa so se začele kopičiti napake. Tudi prave hitrosti ni bilo. Ciljni zaostanek sekunde in treh desetink je na koncu zadoščal za 14. mesto, kar je kljub dejstvu o nedavnih težavah z gležnjem manj od pričakovanj in tekmovalkinih želja. Zanje so bile po spodbudnih časih na petkovih treningih še nekoliko večje. Toda rezultata ji ni uspelo "izsiliti", zato njen dosežek, kljub smelim napovedim, spada v območje povprečja zadnjega leta in pol.

Ilka Štuhec se je morala zadovoljiti s 14. mestom | Foto: AP / Guliverimage Ilka Štuhec se je morala zadovoljiti s 14. mestom Foto: AP / Guliverimage

"Ena tekma, ena priložnost. Zgodi se lahko marsikaj," je dejstvo, da jo predhodni rezultati postavljajo v podrejen položaj, zavračala 30-letna Mariborčanka in pred tem upala na šampionski navdih. Toda za želeni tekmovalni preskok je bilo v njenem smučanju tudi tokrat premalo odločnosti in v odločilnih delih nekdaj zanjo značilne prepričljivosti.     

"Moram reči, da me je na štartu malo zeblo, ker je bil prepih kar velik. A smo zunaj, na to nimamo vpliva. Poskusila sem dati vse od sebe. Kolikor je šlo. Potem se včasih seveda zgodi tudi kakšna napaka. Ta danes, po tretjem merjenju vmesnega časa, me je stala kar nekaj časa. A sem se vseeno borila dalje, dala vse od sebe. To je to. Zadovoljna seveda ne morem biti. Nisem pa razočarana nad pristopom in vožnjo," je svoj nastop komentirala Štuhčeva, ki torej vse od zadnje poškodbe v sebi še ni predramila tistih popolnih smukaških občutkov.

Ilka Štuhec | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Že več kot dve leti od zadnjega skoka na stopničke

V sezoni, v kateri je Štuhčeva prvič postala svetovna prvakinja, je pred tem dobila kar tri smukaške tekme. Dve leti pozneje je v vlogi rekonvalescentke na poti do SP enkrat zmagala in še dvakrat stala na stopničkah. V tej sezoni še ni bila med najboljšo trojico. Tudi v predhodni ne. Še več, nazadnje je na stopničkah stala prav na zadnjem svetovnem prvenstvu v Aareju 2019. Tako ostaja tudi po današnji tekmi.

Smukaški rezultati v sezoni 2016/17 do SP:
1. mesto (Lake Louise I), 1. (Lake Louise II), 1. (Val d'Isere), 3. (Cortina d'Ampezzo), 5. (Zauchensee), 8. (Ga-Pa)
SP 2017: 1. mesto

Smukaški rezultati v sezoni 2018/19 do SP:
1. mesto (Val Gardena), 2. (Cortina d'Ampezzo), 3. (Cortina d'Ampezzo), 5. (Ga-Pa), 6. (Lake Louise), 14. (Lake Louise)
SP 2019: 1. mesto

Smukaški rezultati v sezoni 2020/21 do SP:
4. mesto (Val d'Isere), 6. (St. Anton), 7. (Val d'Isere), 27. (Crans Montana), 37. (Crans Montana)
SP 2021: 14. mesto

Druga Slovenka v konkurenci vsega 31 smučark Maruša Ferk, podobno kot rojakinja, najboljšega smuka sezone ni prihranila za svetovno prvenstvo. Z zaostankom 2,26 je tekmo končala na 22. mestu. "Kar najbolj sem se potrudila. Mislim, da nisem smučala slabo. Popolnoma nič si ne očitam. Predvsem glede svojega pristopa, pa tudi smučanja in borbenosti od štarta do cilja. Prve tri tekmovalke bodo zasluženo prejele medalje, škoda pa, da med njimi ni Slovenije," je dejala Ferkova.

SP 2021, Cortina d'Ammpezzo, smuk (ž)

 

Preberite še:

Boštjan Kline
Sportal Boštjan Kline pokazal zobe, Martin Čater ne bo nastopil
Ilka Štuhec
Sportal Smele napovedi Ilke Štuhec pred novo priložnostjo
Vincent Kriechmayr
Sportal Dvojna avstrijska zmaga z "napako"
Lara Gut Behrami
Sportal Kdor čaka, dočaka! Kajne, Lara Gut-Behrami?!
Maruša Ferk
Sportal Slovenska obvoznica do Cortine d'Ampezzo
Ne spreglejte