Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
7. 12. 2017,
11.40

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Denis Šteharnik svetovni pokal Zlata lisica

Četrtek, 7. 12. 2017, 11.40

6 let, 4 mesece

En mesec do Zlate lisice

Štajerski topovi v pripravljenosti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Še en mesec nas loči do Zlate lisice, za katero bodo mariborski organizatorji tudi letos zbrali 1,1 milijona evrov. Na Pohorju pa manjka tisto, brez česar ne bo šlo – sneg.

Del železnega repertoarja mariborsko-ljubljanskega nogometno-navijaškega zbadanja je tudi preslikava stanja na lestvici Prve lige Telekom Slovenije na temperaturne stopinje. Ker ima NK Maribor po 18. krogih tri točke naskoka pred Olimpijo, se Štajerci radi pohvalijo, da se je v mestu pod Pohorjem živo srebro ustavilo pri +3 stopinjah.

To pa je temperatura, ki ni prav nič po godu organizatorjem tradicionalne Zlate lisice, do katere nas loči še natančno en mesec dni. "Potrebujemo vsaj pet noči s temperaturo minus treh stopinj, kar bi nam ob ustrezni vlažnosti omogočilo pripravo zadostnih količin snega," pravi generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar.

Topništvo je nared

Predvsem v zgornjem delu proge, torej od veleslalomskega štarta do Trikotne jase, so Štajerci v zadnjem obdobju pripravili že kar nekaj snega. Manj zimski je pogled na ciljno strmino, ki je pretežno še zelena. A pripravljeni snežni topovi pričajo o tem, da so organizatorji že v nizkem štartu in čakajo zgolj še na padec temperatur.

"Imamo dovolj vode, ki je primerno ohlajena. Spremljamo vremensko napoved, ki se sicer stalno spreminja, a dolgoročni trendi so ugodni. Imamo še dovolj časa, cseeno pa ne želimo trepetati do zadnjega trenutka. Izkoristili bomo vsako uro," pravi Vilar, ki obisk pooblaščenega oglednika Mednarodne smučarske zveze in s tem uradno snežno kontrolo pričakuje 28. decembra.

Ta strmina naj bi 6. in 7. januarja gostila 54. Zlato lisico | Foto: MaPa Ta strmina naj bi 6. in 7. januarja gostila 54. Zlato lisico Foto: MaPa

Proračun ostaja 1,1 milijona evrov

Pisarniške in poslovne priprave pa bi pravzaprav lahko prepisali kar iz lanskoletnega članka. Tudi tokrat je namreč na proračunski ravni predvidenih 1,1 milijon evrov prihodkov. Razrez tega kolača pa se prav tako ni spremenil – 30 odstotkov mora zagotoviti domači gospodarski odbor, kar 70 % pa si Mariborčani obetajo od Infronta iz naslova prodaje marketinških in televizijskih pravic.

"Priprave potekajo po načrtu. Pri tem ne mislim le na pripravo proge in organizacijo tekmovalnega dela. Pestro bo znova tudi v mestu, kamor bomo vnovič selili žrebanje štartnih številk in ob tem navijačem ponudili dva koncerta. V petek bo zbrane zabaval Šank Rock, v nedeljo pa Prismojeni profesorji bluesa," pojasnjuje generalni sekretar.

Pod drobnogledom FIS

Kakovostna organizacija že 54. Zlate lisice pa bo pomembna tudi skozi prizmo ocenjevanja Mednarodne smučarske zveze. S slednjo so namreč Štajerci še vedno v pogajanjih za tekmovalni termin v koledarju svetovnega pokala za sezono 2020/21. Nazadnje so veljaki FIS Mariboru sicer ponudili termin v marcu, ki pa za Slovenijo, tako zaradi vremena kot tudi tekem v Kranjski Gori, ni najbolj sprejemljiv.

Ana Drev bo eno od slovenskih želez v mariborskem ognju. | Foto: Sportida Ana Drev bo eno od slovenskih želez v mariborskem ognju. Foto: Sportida

"Rešitev je v teku," ob osnutku koledarja za leto 2021 sporočajo iz FIS, medtem ko pa sta že znana termina za prihodnji dve sezoni. Že leta 2019 se tekmi selita v februar (1. in 2. 2. 2019), dodaten zamik pa je predviden v tretji zimi, ko bosta veleslalom in slalom na sporedu 15. in 16. februarja 2020.

Poseben trening za Slovenke?

Ker si prav na domačih tekmah obetajo enega od rezultatskih vrhuncev olimpijske zime, naj bi še pred zaprtjem proge, pohorsko strmino preizkusile tudi slovenske smučarke. A trener reprezentance Denis Šteharnik ob tem poudarja, da ne za vsako ceno.

"Z Mariborčani imamo tudi datumski dogovor o treningu, a je seveda vse odvisno od tega, kako bo potekala priprava proge. Nam zgolj smučišče ne koristi kaj prida, če snežna podlaga ni na tekmovalni ravni. To pa je seveda odvisno tudi od narave," pravi šef slovenskih smučark.

Ne spreglejte