Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
28. 3. 2017,
16.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Martin Čater Boštjan Kline smuk Krvavec

Torek, 28. 3. 2017, 16.57

6 let, 6 mesecev

Martin Čater

Štajerski "cimer" mu kaže smukaško pot

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Novi državni prvak v smuku Martin Čater ne skriva, da z enim očesom stalno opazuje svojega sostanovalca na tekmovanjih Boštjana Klineta. "Pokazal nam je, da se pravo delo obrestuje," pravi 24-letni Celjan.

"Žal mi je, da na tekmi ni bilo tudi Boštjana Klineta, saj bi se tako lahko vsi pomerili med seboj," je po zmagi na državnem prvenstvu v smuku (ta je bil na Krvavcu izpeljan v dveh vožnjah) dejal Martin Čater, vesel tudi izboljšanih FIS-točk, ki mu bodo pomagale pri želenem smukaškem preboju v prihodnji sezoni.

Prav s Klinetom si sicer kot po pravilu na potovanjih delita sobo, zato 24-letni Celjan stalno opazuje vse pripravljalne postopke najboljšega slovenskega smukača, ki je sezono kronal s prvo zmago. "Od Boštjana se človek res lahko veliko nauči, zato ga opazujem in se o njegovih postopkih z njim tudi pogovarjam. Gre za smučarja, ki dan posveti smučanju. Stalno razmišlja o napredku, o tem, kako nadgraditi tehniko, kondicijsko pripravljenost … Njegov trud je bil poplačan in s tem je tudi meni pokazal pot," pravi Čater.

V Kvitfjellu je rešil sezono  Za Martinom Čatrom je najboljša sezona v svetovnem pokalu. | Foto: Sportida Za Martinom Čatrom je najboljša sezona v svetovnem pokalu. Foto: Sportida

V senci Klinetovih vrhunskih rezultatov je sicer tudi Čatru letos uspel dodaten preboj. Zaznamoval ga je predvsem s šestim mestom na superveleslalomu svetovnega pokala v Kvitfjellu, kjer se je tudi dvakrat prebil med smukaške dobitnike točk. Vseeno priznava, da si je pred tem želel več konstantnosti.

"Sezona  je prinesla dobre in slabe rezultate. A ko potegnem črto, moram biti zadovoljen s prebojem. Izpolnil sem tudi osnovni cilj, to je nastop v finalu svetovnega pokala v Aspnu. Res pa je, da na več tekmah nisem pokazal prave odločnosti. Morda tudi zaradi negotovega urnika, ki je zaznamoval sezono v hitrih disciplinah," razmišlja Čater.

Na robu konca kariere

Dokončna uveljavitev v slovenski ekipi svetovnega pokala in veliko trenersko zaupanje ga sicer veselita tudi v luči spomina na skorajšnji konec kariere pred dobrimi tremi sezonami, ko brez pravih rezultatov in ob velikih finančnih vložkih skorajda ni več videl prave poti.

"Finančno je bilo težko. Starši so vložili vame vse. Tudi zadolžili so se. Jaz tega na smučeh nisem vračal. Morda tudi zaradi najstniških let, v katerih včasih z glavo nisem bil povsem pri smučanju. Predvsem pa sem čutil, da nisem povsem konkurenčen. Stalno sem zaostajal za Žanom Kranjcem," pravi Martin, ki sta ga "rešili" smukaška točka v Wengnu leta 2014 in dokončna selitev v hitre discipline. Vseeno ne obžaluje svojih (vele)slalomskih korenin. "Tehnika je vedno dobrodošla. V smuku je pogosto tako, da se moraš vedno znova lotiti temeljev. Tudi vrhunski smukač mora obnavljati tehnično znanje," dodaja drugi mož slovenske moške ekipe za hitri disciplini.

Letos se je uveljavil v vlogi drugega moža ekipe za hitri disciplini. | Foto: Sportida Letos se je uveljavil v vlogi drugega moža ekipe za hitri disciplini. Foto: Sportida

Z mislimi že v novi zimi

Njegove misli so zdaj že pri olimpijski sezoni 2017/18, na katero se bo pripravljal z nespremenjeno trenersko zasedbo. Z njo želi še okrepiti svoj superveleslalomski položaj, ostati konkurenčen v kombinaciji, predvsem pa se dokončno prebuditi tudi v smuku. Pri tem upa, da bo dokončno izgubil notranji strah, ki ga je v tej zimi večkrat omejeval.

Zaradi kombinacijskih načrtov bo poleti nekaj časa namenil tudi slalomskemu treningu, že prihodnji teden pa ga čaka piljenje veleslalomske forme. Tega ne bo počel le z mislijo na tehnični napredek v hitrih disciplinah, temveč ima tudi tekmovalne ambicije. Prepričan je o tem, da bodo te lažje uresničljive z novimi pravili, ki uvajajo krajše veleslalomske smuči s spremenjenim stranskim lokom.

Ne spreglejte