Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
18.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Robert Kranjec Jurij Tepeš Goran Janus Matjaž Polak trening

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 18.30

6 let, 7 mesecev

Spremembe v slovenski reprezentanci, ki ugajajo vsem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Nekaterim skakalcem v slovenski A-reprezentanci je zmanjkalo priložnosti. Ekipa se je pred olimpijsko sezono zmanjšala, saj se želi Goran Janus skupaj s strokovnim vodstvom bolj posvetiti najboljšim. Peter Prevc in druščina so najtežji del priprav že opravili, vsi pa v en glas poudarjajo, da ima manjša ekipa prednosti.

Goran Janus je skupaj s sodelavci pripravil nekoliko drugačen načrt priprav, ki so ga pohvalili vsi skakalci. Zato pa je zmanjšal število A-kategornikov. Ni več prostora za tiste, ki so bili skoraj le številka. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Goran Janus je skupaj s sodelavci pripravil nekoliko drugačen načrt priprav, ki so ga pohvalili vsi skakalci. Zato pa je zmanjšal število A-kategornikov. Ni več prostora za tiste, ki so bili skoraj le številka. Foto: Žiga Zupan/Sportida Najboljši slovenski skakalci so se 3. maja zbrali in začeli priprave. Strokovni štab na čelu z Goranom Janusom se je odločil, da bo imela status A-reprezentanta le šesterica (Robert Kranjec, Anže Lanišek, Domen Prevc, Peter Prevc, Anže Semenič in Jurij Tepeš), medtem ko je nekaterim zmanjkalo priložnosti. Boljše pogoje si bodo morali izboriti na skakalnici. Reprezentanca ni več dobrodelna ustanova, so prepričani strokovnjaki.

Najmlajši, Domen, bo še naprej treniral pod vodstvom Gorazda Bertonclja v novoustanovljeni mladi ekipi A, v kateri je prostora le za peterico.

"Glede na potek prejšnje sezone smo se letos odločili, da ekipo zmanjšamo. V preteklosti je mlada ekipa že obstajala. Letos smo se odločili za nadgradnjo mladinske reprezentance. Tesno bo sodelovala z A-ekipo, vsaj na skupnih pripravah. V drugem delu priprav bodo treningi deloma prilagojeni. Način dela smo spremenili. Kakšne stvari smo odstranili, druge dodali," je na treningu v Kranju povedal Goran Janus.

"Vse je bolj analitično"

Največ dela s skakalci ima v teh dneh kondicijski trener Matjaž Polak, medtem ko preostali del strokovnega štaba skrbi za tehnični del treninga.

V sistem dela so vnesli spremembe, ki so skakalcem všeč. "Takoj pred sezono smo naredili podroben načrt, kako bomo priredili kondicijski trening. Vse je bolj analitično. Vse se spremlja in prilagaja dnevni formi. Več je nadzora in to mi je všeč," razlaga najstarejši od bratov Prevc.

Na skakalnico se bo skupaj s kolegi podal 31. maja v Beljak, medtem ko je Kranjec, ki je lansko sezono zaradi operacije kolena izpustil, že skakal v Planici. Na prvo poletno tekmo bo treba počakati na vstop v mesec julij, ko bo v Kranju tradicionalno prva tekma poletne sezone, na kateri se bodo skakalci potregovali za točke celinskega pokala.

Slovenska A-reprezentanca

"Počutje je v redu. Zdrav sem. Po koncu treninga so noge utrujene, do drugega treninga se spočijem. Žal nimam izgovorov," pravi Peter Prevc. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Počutje je v redu. Zdrav sem. Po koncu treninga so noge utrujene, do drugega treninga se spočijem. Žal nimam izgovorov," pravi Peter Prevc. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Zanimivo je. Vse skupaj se sestavlja, da dobim sliko in celoto, koliko leti, kakšen je občutek v zraku. Skačem z nizke rampe, da ne nabijam kolen," pravi Robert Kranjec o skokih, ki so že na njegovem urniku. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Zanimivo je. Vse skupaj se sestavlja, da dobim sliko in celoto, koliko leti, kakšen je občutek v zraku. Skačem z nizke rampe, da ne nabijam kolen," pravi Robert Kranjec o skokih, ki so že na njegovem urniku. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Za glavo ni težava, le za telo. Z dopusta namreč prideš na najtežji del treninga. Na dopustu se spočiješ in treninge nato že kar malce pogrešaš. Zdaj je bil na vrsti najtežji del, ker moraš potem, ko skačeš, stvari umiriti, da vse skupaj bolj čutiš," o težkih treningih pravi Tepeš. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Za glavo ni težava, le za telo. Z dopusta namreč prideš na najtežji del treninga. Na dopustu se spočiješ in treninge nato že kar malce pogrešaš. Zdaj je bil na vrsti najtežji del, ker moraš potem, ko skačeš, stvari umiriti, da vse skupaj bolj čutiš," o težkih treningih pravi Tepeš. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Treningi so mi všeč. Ugajajo mi, zlasti na mojo strukturo mišic. Verjamem, da je to za vse nas super. Bomo morali pa počakati do odhoda na skakalnice, da se bodo občutki zbrali. Nato bomo videli, kako smo dobro delali ali ne," so besede Anžeta Laniška. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Treningi so mi všeč. Ugajajo mi, zlasti na mojo strukturo mišic. Verjamem, da je to za vse nas super. Bomo morali pa počakati do odhoda na skakalnice, da se bodo občutki zbrali. Nato bomo videli, kako smo dobro delali ali ne," so besede Anžeta Laniška. Foto: Žiga Zupan/Sportida Anže Semenič verjame, da bo v novi sezoni naredil preskok, ki si ga želi sam, prav tako pa tudi strokovni štab reprezentance. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Anže Semenič verjame, da bo v novi sezoni naredil preskok, ki si ga želi sam, prav tako pa tudi strokovni štab reprezentance. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Domen Prevc ima prav tako status A-reprezentanta, vendar bo delal pod taktirko Gorazda Bertonclja. Bo pa zato bolj pod nadzorom prve ekipe, s katero bo opravil več skupnih priprav. | Foto: Vid Ponikvar Domen Prevc ima prav tako status A-reprezentanta, vendar bo delal pod taktirko Gorazda Bertonclja. Bo pa zato bolj pod nadzorom prve ekipe, s katero bo opravil več skupnih priprav. Foto: Vid Ponikvar

Sestava reprezentanc

A-reprezentanca
Robert Kranjec, Anže Lanišek, Domen Prevc, Peter Prevc, Anže Semenič in Jurij Tepeš.

B-reprezentanca
Jernej Damjan, Nejc Dežman, Jaka Hvala (poškodval si je koleno na treningu v Beljaku), Andraž Pograjc, Cene Prevc, Ernest Prišlič, Rok Tarman in Miran Zupančič.

A-reprezentanca – mladi
Tilen Bartol, Žiga Jelar, Aljaž Osterc in Bor Pavlovčič.

Ne spreglejte