Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
24. 2. 2017,
16.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Natisni članek

Boštjan Kline Peter Pen

Petek, 24. 2. 2017, 16.23

6 let, 6 mesecev

Peter Pen po zmagi Boštjana Klineta:

"Športna mentaliteta se spreminja, naj se spremeni še mentaliteta naroda"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Z zmago Boštjana Klineta na smuku svetovnega pokala v Kvitfjellu je enega od ciljev ob vrnitvi v slovensko reprezentanco izpolnil tudi trener ekipe za hitri disciplini Peter Pen, ki pa je prepričan, da junak dneva in njegovi sotekmovalci še niso rekli zadnje besede.

2.614 dni po zmagoslavju Andreja Jermana v Bormiu ima slovensko moško smučanje znova zmagovalca tekem svetovnega pokala. | Foto: Reuters 2.614 dni po zmagoslavju Andreja Jermana v Bormiu ima slovensko moško smučanje znova zmagovalca tekem svetovnega pokala. Foto: Reuters

"O zmagi se nismo prav veliko pogovarjali. Čutili smo jo in zanjo delali. Morda je okolica poskušala prehitevati dogodke. Boštjana in sodelavce sem poskušal od tega izolirati. Kljub dobrim poletnim treningom in nespornemu talentu sem pač vedel, kakšno podporo imajo tekmeci. Da jih premagaš in zmagaš na moškem smuku svetovnega pokala, potrebuješ popolnega smučarja, popoln dan in popolno smučanje," je po zmagi Boštjana Klineta v Kvitfjellu umirjeno poudarjal Peter Pen, trener ekipe za hitri disciplini.

Pošteno delo in pripadnost  Peter Pen je Boštjana Klineta pospremil do prve zmage. | Foto: Sportida Peter Pen je Boštjana Klineta pospremil do prve zmage. Foto: Sportida

Smučarski strokovnjak, za katerega so značilni lucidne trenerske poteze, pronicljivi komentarji, organizacijska žilica in prefinjen motivacijski prijem, je željo po zmagi naznanil že leta 2014, ko se je po desetletju zdomstva oziroma kaljenju pri Anteju Kosteliću in Vedranu Pavleku na Hrvaškem vrnil v Slovenijo. Zavedal se je namreč nadarjenosti novega rodu, a obenem vedel, da ga čakajo pomembni organizacijski zasuki ter sprememba miselnosti. 

"Pošteno delo in pripadnost oblikujeta človeka. S temi fanti sem vedno našel notranji mir. Živčnega me je delala zgolj okolica, zato so občutki mešani," pravi Pen, ki se v Kvitfjellu ni želel veseliti vse do štartne številke 52, ki jo je nosil Werner Heel. Takrat je vedel, da se bo Klinetov nastop, v katerem je pokazal izjemen občutek, končal na najvišji stopnički.

Hitrostni DNK

Prav včeraj je minilo 10 let od prve smukaške zmage za Slovenijo, pod katero se je podpisal Andrej Jerman. Od takrat do danes so slovenski moški smučarji zbrali 11 uvrstitev na stopničke za zmagovalce v svetovnem pokalu. Prav vse so dosegli v smuku in superveleslalomu, čeprav sta bila nekoč paradni disciplini veleslalom in slalom.

"Naj se spremeni še mentaliteta naroda"

"Že nekaj časa opazujem, kako se slovenska športna mentaliteta spreminja. Upam, da se sčasoma spremeni še mentaliteta naroda," razmišlja mariborski trener, ki je ob čestitkah hitel razlagati, da so za Klinetov uspeh zaslužni vsi, ki so mu kadarkoli postavili kakšen količek ali mu pomagali na drugačen način.

Verjame tudi, da ne bo ostalo le pri tem rezultatu, obenem pa ne želi, da bi Boštjan postal slovenski smukaški osamelec. Zato je bil zelo vesel tudi dveh točk Martina Čatra, ki je z 29. mestom po treh letih prišel do drugih smukaških točk. "Ta rezultat je zanj zelo pomemben. Od njega pa si veliko obetam tudi v superveleslalomu. Podobno velja za Klemna Kosija," je poudaril ob pogledu proti sobotnemu smuku in nedeljskemu superveleslalomu.

Peter Pen (levo) uživa v mednarodnih trenerskih krogih velik ugled. | Foto: Reuters Peter Pen (levo) uživa v mednarodnih trenerskih krogih velik ugled. Foto: Reuters

Hrvati in Slovenci 

Za Pena, sicer enega od pionirjev sodobnega smuka v Sloveniji, trenersko zadovoljstvo ni novost. Dolga leta je namreč služboval na Hrvaškem in z družino Kostelić doživljal najvišje tekmovalne obrate. So čustva v domači ekipi bolj izrazita? "Korenine so slovenske. Zato je občutek res nekoliko drugačen. A kot trener delam predvsem za športnike. Delam za Boštjana, Klemna, Martina … Delam za posameznike. Navijaštvo poskušam izključiti. Sem športni delavec, ki je predan ekipi. Tudi ko gledam tenis, ne navijam za Švicarja, ampak za Rogerja Federerja," odgovarja Pen.

 

Slovenski zmagovalci tekem svetovnega pokala
26 zmag  – Tina Maze
8 – Bojan Križaj
7 – Mateja Svet
6 – Špela Pretnar
5 - Rok Petrovič, Ilka Štuhec in Urška Hrovat
3 – Jure Košir
2 –  Andrej Jerman
1 zmaga – Boštjan Kline, Veronika Šarec, Grega Benedik, Andrej Miklavc, Matjaž Vrhovnik, Nataša Bokal, Mitja Kunc, Katja Koren, Alenka Dovžan, Mojca Suhadolc in Boris Strel
Ne spreglejte