Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
24. 1. 2018,
19.14

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

1

Natisni članek

Peter Pen Boštjan Kline Klemen Kosi Martin Čater Rok Perko Miha Hrobat svetovni pokal

Sreda, 24. 1. 2018, 19.14

6 let, 3 mesece

Smukaška ekipa manjša, negotovost pa vse večja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

1

Na sobotnem predolimpijskem smuku v Garmisch-Partenkirchnu bodo slab ekipni vtis, ki so ga pustili na predhodnih postajah, poskušali popraviti Boštjan Kline, Klemen Kosi, Martin Čater in Miha Hrobat. Trener Peter Pen zagotavlja, da so težave z opremo preteklost.

Boštjan Kline ni upravičil visokih pričakovanj. | Foto: Sportida Boštjan Kline ni upravičil visokih pričakovanj. Foto: Sportida

"Delamo in rešujemo težave, obenem pa ne upamo, da nam bo uspelo, temveč verjamemo, da nam bo," ob selitvi v Garmisch-Partenkirchen, kjer bo v soboto na sporedu še zadnji smuk pred olimpijskimi igrami, zagotavlja glavni trener slovenske moške ekipe za hitri disciplini Peter Pen.

Njegov kombi je bil ob selitvi na Bavarsko občutno lažji, saj se je po preizkušnjah v Kitzbühlu začasno poslovil od Tilna Debelaka, ki se po neuspešnem poskusu preboja v olimpijsko vrsto vrača na tekme nižje ravni, ter Roka Perka. Zadnji se je po neuspešnih kvalifikacijah za nastop na kitzbühelskem smuku, za kar bi moral na uradnem treningu ugnati Klemna Kosija in se uvrstiti v trideseterico, sam umaknil, a napovedal, da se bo v drugem delu sezone še vrnil na smuči.

Če ne gre Klinetu …

Bolj kot dvojica, brez katere se je podal na pot, pa lahko Pena skrbi rezultatska bera vse reprezentance, v kateri je lansko raven nadgradil le Martin Čater. Savinjčanova večja stabilnost pa vendarle ne more pregnati občutka o tem, da se v ekipi, ki je bila po načinu dela in organiziranosti lahko vzor vsem preostalim, že vse od začetka sezone razglašeno izgubljajo v začaranem krogu težav. Za nameček je za tekmovalci že šest od devetih smukov in štirje od šestih superveleslalomov, tako da so se preizkusili že na različnih terenih, a negotovost ostaja oziroma je zaradi manj oprijemljivih dosežkov še večja.

"Javnost pogosto vse skupaj ocenjuje le na podlagi rezultatov Boštjana Klineta, ki so v smuku res slabši kot lani. Toda Čater je po drugi strani boljši kot v preteklih sezonah. Za Miho Hrobata je vsak teren nekaj novega in je naložba v prihodnost. Klemen Kosi pa je že tri leta v začaranem krogu, v katerem osvaja točke v kombinaciji, v hitrih disciplinah pa je na robu trideseterice," na kritike odgovarja Pen, ki pa na novi postaji karavane svetovnega pokala, skladno s svojo naravo, vseeno ohranja vedrino.

Martin Čater je do sedaj osvojil 104 točke. Prav toliko točk je osvojil v celotni zadnji sezoni. | Foto: Sportida Martin Čater je do sedaj osvojil 104 točke. Prav toliko točk je osvojil v celotni zadnji sezoni. Foto: Sportida

Ga-Pa je že poskrbel za dobro voljo

Prav Garmisch-Partenkirchen je v preteklih letih slovenskim smukačem prinesel veliko uspeha, tudi ali pa kar predvsem Klinetu, ki je bil v nemškem olimpijskem središču že drugi in šesti. Mariborčan se bo tokrat na dobro znano progo vrnil z občutno slabšo popotnico. Predvsem v smuku je bil v tej zimi bleda senca napadalca iz preteklih sezon. Osvojil je pičlih 18 točk, bolj kot izzivanje vrhunskega dosežka pa sta ga zaznamovala iskanje pravega načina smučanja in deloma tudi težave z opremo, ki je bila na določenih odsekih manj konkurenčna.

"Na začetku sezone se je želel uveljaviti z načinom smučanja, ki pa ni prinesel rezultata. Ni skrivnost, da smo imeli tudi težave z opremo. Verjamem, da smo to zdaj spremenili. Vrnila se je tudi hitrost, zdaj pa se morajo združiti še vsi preostali delci. Boštjan v preteklosti na treningih ni pokazal vsega, kar zna, nato pa mu je na tekmi uspel preskok. Letos tega preskoka žal ni," o najboljšem slovenskem smukaču zadnjih sezon razmišlja trener, ki se po nizu sezon gradnje sistema in rezultatskega napredka prvič sooča s takšnim položajem.

Na predolimpijski trening v Dubaj

Misli pa slovenski ekipi za hitri disciplini, ki naj bi enega nastopajočega ponudila tudi na nedeljskem veleslalomu (ta bo delal družbo Žanu Kranjcu, medtem ko pa bo Štefan Hadalin deležen počitka in slalomske vadbe), že bežijo tudi proti zimskim olimpijskim igram, ki se bodo v Pjongčangu začele 9. februarja.

Po torkovi seji izvršnega odbora OKS je dokončno jasno, da bodo v olimpijski odpravi Kline, Kosi, Čater in Hrobat, glavni trener Pen pa je že predvidel tudi predolimpijski pripravljalni protokol. S četverico se bo na poti v Južno Korejo ustavil v Dubaju in tam opravil sklop kondicijskega treninga.

Miha Hrobat je v tej zimi prišel do prvih točk svetovnega pokala. | Foto: Sportida Miha Hrobat je v tej zimi prišel do prvih točk svetovnega pokala. Foto: Sportida

Rezultatski izkupiček slovenske ekipe za hitri disciplini

  Kline Čater Kosi Hrobat Perko Debelak
Lake Louise (smuk) 25. 25. 45. 60. / 56.
Lake Louise (svsl) 19. 23. 38. / / 46.
Beaver Creek (smuk) 48. 45. 38. 63. / 64.
Beaver Creek (svsl) 29. 15. odstop / / 42.
Val Gardena (smuk) 54. 59. 56. / 67. /
Val Gardena (svsl) 13. 30. 36. / / /
Bormio (smuk) 29. 32. 50. / / 61.
Bormio (komb) 17. 7. 12. / / odstop
Wengen (komb) / 26. 27. 28. / 41.
Wengen (smuk) 21. 11. 37. / 48. /
Kitzbühel (svsl) 20. 23. 39. / / 47.
Kitzbühel (smuk) 33. 47. 43. 48. / /
Ne spreglejte