Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 2. 2019,
16.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

smučarski tek Vesna Fabjan Miha Šimenc Eva Urevc Alenka Čebašek

Sobota, 16. 2. 2019, 16.00

5 let, 3 mesece

smučarski teki, Cogne, šprint, prosta tehnika

Eva Urevc v Italiji do uspeha kariere: Vse gre po načrtih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Eva Urevc | Eva Urevc do uspeha kariere | Foto Urban Urbanc/Sportida

Eva Urevc do uspeha kariere

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenska tekačica na smučeh Eva Urevc je na šprintu v prosti tehniki v italijanskem Cogneju zasedla šesto mesto, kar je njena najboljša uvrstitev v karieri. Triindvajsetletnica je bila do danes najvišje na 13. mestu. Zmagala je Američanka Jessica Diggins, ki je v zaključnem šprintu ugnala Nemko Sandro Ringwald. Tretja je bila Švedinja Johanna Hagstroem. 

Alenka Čebašek in Vesna Fabjan ter Miha Šimenc so izpadli v četrtfinalu. Šimenc je bil 25., Čebaškova 26., Fabjanova pa 29. Med tekači je zmagal domačin Federico Pellegrino. Anamarija Lampič zaradi bolezni ni startala, Janez Lampič pa je izpadel v kvalifikacijah.

Eva Urevc je v kvalifikacijah zaostala le za Švicarko Nadine Fähndrich, v četrtfinalu v peti skupini slavila zanesljivo zmago in s petim mestom skupno napredovala v polfinale.

Tam je nastopila v drugi skupini in brez večjih težav spet zmagala v svoji skupini ter tako med najboljših šest napredovala z najboljšim časom polfinala. V finalu je 23-letnici zmanjkalo moči, končala je na šestem mestu, kar je njena najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu.

Zmage se je v okrnjeni konkurenci razveselila Američanka Jessica Diggins, ki je v zadnjih metrih ujela in na koncu za las prehitela večji del tekme vodilno Nemko Sandro Ringwald. Na zmagovalnem odru se jima je pridružila Švedinja Johanna Hagstroem.

Slovenska junakinja dneva: Forma se stopnjuje

Urevčeva je gladko zmagala v polfinalni skupini. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Urevčeva je gladko zmagala v polfinalni skupini. Foto: Urban Urbanc/Sportida "Finala nisem ravno pričakovala, čeprav sem verjela, da lahko dobro odtečem. V zadnjih dneh se počutim zelo dobro. Forma se stopnjuje, vse gre po načrtih. V finalih pa še nimam toliko izkušenj. Med polfinalom in finalom je zelo malo premora in mislim, da je tudi to razlog, da me je malo zmanjkalo. Poizkusila sem prehitevati po zunanji strani, a ni šlo, punce so zelo močne. Potrebno je najti pravo pozicijo in iz tega napadati. A moram poizkusiti, nimam česa izgubiti, če napadam iz ozadja," je povedala Urevčeva, tekmovalka iz Gorij.

Čebaškova je bila v četrti četrtfinalni skupini, Urevčeva in Fabjanova pa v zadnji, peti. Čebaškova je bila zadnja, peta, za najhitrejšo, Nemko Lauro Gimmler, je zaostala 2,13 sekunde. V naslednji skupini je bila zadnja Fabjanova (+7,60), zato pa je najhitrejši čas dosegla Urevčeva. Od vseh skupin je bila hitrejša le prva, v kateri so boljše čase od Urevčeve dosegle le štiri tekmovalke.

Alenka Čebašek je izpadla v četrtfinalu. | Foto: Sportida Alenka Čebašek je izpadla v četrtfinalu. Foto: Sportida

Urevčeva je nato tekla v polfinalni skupini in gladko zmagala, dosegla pa je celo prvi čas med vsemi. S tem se je prvič v karieri uvrstila v finale svetovnega pokala. V njem pa je začela na petem mestu, nato pa kmalu podla na zadnjega in se ga ni mogla več otresti. Za zmago sta se na koncu pomerili Jessica Diggins in Nemka Sandra Ringwald, ki je imela med tekom že dobrih deset metrov prednosti, na koncu pa je za Američanko zaostala 11 stotink. Manj kot sekundo zaostanka je imela še Švedinja Johanna Hagstroem.

Urevčeva in Čebaškova sta bila med prvimi tremi v kvalifikacijah, kjer sta zaostali le za Švicarko Nadine Fähndrich. Urevčeva je imela 2,46 sekunde zaostanka, Čebaškova pa pa 3,35 sekunde. V izločilne boje se je s 27. časom uvrstila tudi Fabjanova (+12,44).

V nedeljo še zadnjič pred SP v Seefeldu

Bodo zdravniki prižgali zeleno luč Lampičevi za nedeljski nastop?
 | Foto: Sportida Bodo zdravniki prižgali zeleno luč Lampičevi za nedeljski nastop? Foto: Sportida gaŠimenc je tekel v drugi četrtfinalni skupini in bil v njej peti, predzadnji, za Francozom Lucasom Chavanat, ki je bil najhitrejši, je zaostal 2,53 sekunde. Chavanat je bil v finalu nato tretji, 0,51 sekunde za Pellegrinom, ter le tri stotinke za drugim Italijanom Francescom de Fabianijem.

V konkurenci moških je bil v kvalifikacijah najhitrejši Pellegrino, Šimenc je nove točke pokala lovil s 30. časom (+8,72), Lampič pa je na 52. mestu (+13,46) ostal brez izločilnih bojev.

V nedeljo bo v Cogneju še zadnja tekma pred svetovnim prvenstvom v Seefeldu, ob 9.45 se bodo ženske pomerile na 10 km klasično, ob 12.30 pa moški na 15 km, tudi v klasičnem koraku. Slovenci tam ne bodo tekmovali, ker so se že odpravili na prizorišče SP. Tam bodo tekmovale Urevčeva, Čebaškova, Katja Višnar in Lampičeva, ki bo sicer še opravila zdravniške preglede, prva rezerva bo Fabjanova.

 

Vrstni red v svetovnem pokalu (23 od 32):

 1. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor)        1237
 2. Natalija Neprjajeva (Rus)              1079
 3. Krista Pärmäkoski (Fin)                1002
 4. Therese Johaug (Nor)                    800
 5. Jessica Diggins (ZDA)                   793
 6. Julija Belorokova (Rus)                 710
...
29. Alenka Čebašek (Slo)                    214
31. Anamarija Lampič (Slo)                  206
33. Katja Višnar (Slo)                      192
49. Eva Urevc (Slo)                         103
66. Vesna Fabjan (Slo)                       39

...

Slovenski trio obstal v četrtfinalu

V četrtfinalu sta nastopili tudi Alenka Čebašek in Vesna Fabjan, a sta bili prepočasni za napredovanje med 12 najboljših, končali sta kot 26. oziroma 29. Anamarija Lampič zaradi bolezni ni štartala.

V konkurenci moških je v četrtfinalu nastopil tudi Miha Šimenc, a bil prepočasen za polfinale. Janez Lampič je ostal brez izločilnih bojev na 52. mestu.

Dvojna italijanska zmaga

Za dvojno italijansko zmago sta v moški konkurenci poskrbela Federico Pellegrino in Francesco De Fabiani. Tretji je bil Francoz Lucas Chanavat.

 

Vrstni red v svetovnem pokalu (23 od 32):

 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)         1134
 2. Aleksander Bolšunov (Rus)               958
 3. Sjur Roethe (NOR)                       755
 4. Didrik Toenseth (Nor)                   657
 5. Simen Hegstad Kruger (Nor)              657
 6. Sergej Ustjugov (Rus)                   609
...
51. Miha Šimenc (Slo)                        85
130. Janez Lampič (Slo)                       2

Preberite še:

Lahti teki
Sportal Slovenci v Lahtiju obstali v kvalifikacijah
Eva Urevc
Sportal Vsa dekleta obstala v četrtfinalu, s tekmovanjem končal tudi Miha Šimenc
Ne spreglejte