Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 2. 2009,
18.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Franci Petek Rok Benkovič Petra Majdič Peter Prevc Peter Prevc

Petek, 13. 2. 2009, 18.55

8 let

Slovenske medalje na SP-jih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija je na 47-ih svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju osvojila šest medalj: dve zlati, dve srebrni in dve bronasti.

Kot prvi je svetovni prvak v posamični konkurenci leta 1991 v Val di Fiemmeju postal Franci Petek, sledila je 14-letna suša osvajanja žlahtnih odličij. Na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu leta 2005 je za senzacijo poskrbela kar četverica naših skakalcev. Najprej si je na mali skakalnici zlato nepričakovano priskakal Rok Benkovič, njegov uspeh pa so skupaj z njim na ekipni tekmi na mali skakalnici kronali še Primož Peterka, Jernej Damjan in Jure Bogataj z bronom. Pred šestimi leti je četrto medaljo za samostojno Slovenijo v japonskem Sapporu osvojila še naša najboljša tekačica na smučeh Petra Majdič.

Svetovno prvenstvo v Sapporu bo zapisano v slovensko športno zgodovino z velikimi črkami. Petra Majdič je po razburljivem zaključku osvojila srebrno medaljo v klasičnem šprintu. 27-letna Brinjčanka je v velikem finalu vodila skoraj vso progo. V ciljni ravnini jo je v zadnjih metrih prehitela Norvežanka Astrid Jacobsen. Prva favoritinja za zlato medaljo Finka Virpi Kuitunen je v Sapporu osvojila bron. Slovenska šampionka je za zmagovalko zaostala pičli dve desetinki. To je bila prva slovenska tekaška medalja na svetovnih prvenstvih. Petra je prišla do novega odličja na svetovnih prvenstvih na znamenitem Holmenkolnu v Oslu. Po težki poškodbi, ki jo je staknila na olimpijskih igrah, se je znova vrnila med najboljše in osvojila bronasto medaljo v šprintu.

V Oslu so prišli nekoliko nepričakovano do medalje tudi slovenski skakalci (Robert Kranjec, Peter Prevc, Jernej Damjan in Jurij Tepeš). Na ekipni tekmi na veliki napravi so se veselili bronastega odličja, potem ko je obveljala le ena serija.

Zadnje svetovno prvenstvo v Val di Fiemmeju je bilo spektakularno za Petra Prevca. Na skakalnici v Predazzu je skočil do dveh medalj. Na manjši napravi je bil bronast, na večji pa srebrn.

Ne spreglejte