Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
14. 10. 2016,
8.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Natisni članek

Sölden svetovni pokal Ana Drev Denis Šteharnik

Petek, 14. 10. 2016, 8.45

6 let, 6 mesecev

Še osem dni do začetka sezone

Slovenke v ledeniški izvidnici

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Dober teden pred začetkom nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju so najboljša slovenska veleslalomistka Ana Drev in njene reprezentančne sotekmovalke trenirale na tekmovalni progi na ledeniku Rettenbach nad Söldnom.

Ana Drev je na treningih vselej zavoj pred tekmicami iz reprezentance. | Foto: Reuters Ana Drev je na treningih vselej zavoj pred tekmicami iz reprezentance. Foto: Reuters

Čez en teden bo Sölden znova zajel zdaj že kar tradicionalni smučarski vrvež. Med tistimi, ki so omenjeno tirolsko smučarsko središče obiskali že ta teden in si zagotovili trening na tekmovalni veleslalomski progi še pred njenim zaprtjem, so bile tudi slovenske reprezentantke.

Med njimi imajo Ana Drev, Katarina Lavtar in Tina Robnik že zagotovljeno mesto na štartu sobotnega veleslaloma (22. 10.), medtem ko bo ime četrtega lista na štiriperesni deteljici glavni trener Denis Šteharnik določil po treningih v Söldnu in na ledeniku Mölltal, kamor se bo ekipa predvidoma preselila v začetku prihodnjega tedna. Kandidatki sta osma veleslalomistka evropskega pokala, 18-letna Meta Hrovat, in bolj slalomsko usmerjena Ana Bucik.

Denis Šteharnik in Jürgen Kriechbaum, šefa slovenske in avstrijske reprezentance: prvi bo ekipo za Sölden določil v torek, drugi pa bo do zadnjega trenutka čakal na odločitev Anne Veith. | Foto: Sportida Denis Šteharnik in Jürgen Kriechbaum, šefa slovenske in avstrijske reprezentance: prvi bo ekipo za Sölden določil v torek, drugi pa bo do zadnjega trenutka čakal na odločitev Anne Veith. Foto: Sportida

Zadnji treningi na nož

"Stanje je zadovoljivo, brez posebnosti. Menim, da so dekleta dobro pripravljena, pogoji v Söldnu pa prav tako dobri. Prvega treninga smo se lotili bolj taktično. Spoznavanju terena je sledilo stopnjevanje. Ob koncu treninga so smučarke že pošteno pritisnile na plin. Takšen bo tudi drugi dan treninga. Možnost tukajšnje vadbe je treba izkoristiti s smučanjem na nož," sporoča prvi mož ženske reprezentance Šteharnik. Na prizorišču uvodnega dejanja sezone se je srečal z Avstrijkami, Nemkami, Kanadčankami in Finkami, v svojo ledeniško evropsko bazo pa so se preselile tudi Američanke na čelu z Mikaelo Shiffrin.

Ana Drev v predtekmovalno karanteno

Ledeniška proga, na kateri je ta teden snežilo, je v dobrem stanju, a jo tekmovalna priprava z vodo še čaka. "Upam, da bo proga trda in ne povsem ledena," ob tem razmišlja prva dama ekipe Ana Drev, ki po sedmem mestu v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala letos meri še višje. Tudi zaradi tega so se v vodstvu reprezentance odločili, da jo v tednu pred tekmo "osamijo", tako da se pred veleslalomsko premiero ne bo več vračala v domovino.

"V preteklosti je pogosto zbolela prav pred prvo tekmo. Letos jo bomo nekoliko zaščitili," pojasnjuje Šteharnik, prepričan o ustrezni ravni pripravljenosti svojih dekle. "Pozna se, da bo tekma že čez dober teden. V ekipi se čuti pozitivna nervoza. Kot trener si ob tem želim le, da bi na tekmo prenesle vožnje s treningov," dodaja.

Ana Bucik se še bori za nastop v Söldnu, slalomsko sezono pa bo odprla 12. novembra v Leviju. | Foto: Sportida Ana Bucik se še bori za nastop v Söldnu, slalomsko sezono pa bo odprla 12. novembra v Leviju. Foto: Sportida

Ilka Štuhec v moški družbi

Nedaleč od Söldna, v sosednji dolini v Pitztalu, te dni s trenerjem za hitri disciplini Alešem Brezavščkom vadita tudi Maruša Ferk in Vanja Brodnik, ki letos ne kandidirata za mesto na prvi veleslalomski preizkušnji. Podobno velja za najboljšo slovensko smukačico Ilko Štuhec, ki se na novo zimo še naprej pripravlja ločeno od reprezentance. Ta teden se je, podobno kot že septembra v Čilu, povezala z moško smukaško ekipo pod vodstvom Petra Pena. Najhitrejši Slovenci na smučeh trenirajo na ledeniškem prelazu Stelvio. 

Ne spreglejte