Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
1. 3. 2017,
19.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

1

Natisni članek

Lahti 2017 tek na smučeh Barbara Jezeršek

Sreda, 1. 3. 2017, 19.20

6 let, 6 mesecev

Slovenka, ki je v Avstraliji poskrbela za pravo evforijo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

1

Barbara Jezeršek | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Barbara Jezeršek, slovenska tekačica na smučeh, ki zdaj tekmuje za Avstralijo, je v deželi tam spodaj poskrbela za zgodovinski uspeh, potem ko se je na SP v Lahtiju uvrstila med najboljših trideset tekmovalk. Kot nam je zaupala, se ji zdi, da je v ekipi čutiti malce ljubosumnosti.

Barbara Jezeršek je dolga leta tekmovala za Slovenijo, potem pa jo je ljubezen odpeljala v Avstralijo, kjer živi že nekaj časa. Sprva se je zdelo, da bo tekaško opremo za vedno postavila v kot, a je splet naključij pripeljal do tega, da Barbara znova tekmuje na najvišji ravni. Tokrat pod avstralsko zastavo. Če je kdo mislil, da se je Barbara prišla na SP le pokazat, se je močno motil. Tridesetletna tekmovalka je v skiatlonu dosegla 24. mesto in bila na tej tekmi boljša tudi od naše Alenke Čebašek.

 

A post shared by Barbara Jezersek (@barbarajezersek) on

Bila je njena tekma

S to uvrstitvijo je dosegla zgodovinski uspeh, saj je prva avstralska tekmovalka, ki se ji je na svetovnem prvenstvu uspelo uvrstiti med najboljših trideset. Nastopala je tudi v drugih disciplinah, s trenerjem Alešem Grosom pa sta imela oziroma še imata neporavnane račune na 30-kilometrski razdalji.

"Prejšnja sobota je potekala po načrtih. V tekmo sem šla zares sproščena. Klasični del sem nekako preživela, v prosti tehniki pa je bila res moja tekma. Stopnjevala sem iz kilometra v kilometer in na koncu zasluženo zasedla 24. mesto. Trener je računal, da bom nekje med 25. in 30. mestom, tako da je bilo na koncu še bolje, kakor sva računala," nam je povedala Jezerškova, ki je po tem uspehu preverila uspehe s prejšnjih prvenstev. In kaj je ugotovila?

Barbara Jezeršek je še lani tekmovala v slovenskem dresu. | Foto: Sportida Barbara Jezeršek je še lani tekmovala v slovenskem dresu. Foto: Sportida Na Finsko se ni prišla samo pokazat

"Mislim, da sem bila leta 2011 v Oslu na 20. mestu, kar pomeni, da sem znova prišla na raven, na kateri sem bila pred nekaj leti. Prihodnje leto računam, da bova šla z Alešem še korak ali dva naprej. Vsekakor greva s trenerjem v pravo smer in tudi rezultati kažejo, da pravilno delava. Moj cilj ni samo priti na svetovno prvenstvo. Na Finsko sem prišla s ciljem, da dosežem dober rezultat," je bila jasna Barbara.

V četrtek bo nastopila tudi v štafeti. To bo bolj priprava na sobotno tekmo, ko bo tekmovala na 30-kilometrski razdalji. Po štafeti bo vso energijo umerila na sobotno tekmo, kjer ima dobre možnosti še za en dober rezultat. Njeno 24. mesto so opazili tudi v Avstraliji, saj takšen rezultat ni uspel še nikomur pred njo.

Vsi treningi zadnjih osemnajstih let se še vedno poznajo

"Vsi so to sprejeli kot nekaj neverjetnega, ampak zame in za Aleša je bila to realnost. Zdaj res vidijo, zakaj sem prišla in zakaj tekmujem za Avstralijo. S tem sem tudi preostalim tekmovalcem pokazala, da se da, če imaš željo. Morda se motim ali pa tudi ne, ampak znotraj ekipe se čuti neko ljubosumnost," je ugibala naša sogovornica.

V ekipi ne želi biti več kot preostali. Na svetovno prvenstvo se noče priti samo pokazat, ampak želi tudi nekaj doseči. "Morda je moja prednosti v tem, da imam boljšo podlago od prej. Vsi treningi zadnjih osemnajstih let se še vedno poznajo … Konec koncev ni nič nemogoče. Sama treniram polovico manj kot prejšnja leta, ampak se da. Sicer nekoliko težje, ampak treba je iti korak za korakom," pravi Jezerškova, ki meni, da je trenutno na 70 ali 80 odstotkih svojih sposobnosti.

 

Big hello from #Lahti2017 @teampioneerinvestments @noventis_ @compress.cz @leki.ski.outdoor @adidasger

A post shared by Barbara Jezersek (@barbarajezersek) on

Fantje so na mestu

Pri teku na smučeh je veliko odvisno tudi od serviserjev, a kot kaže, je dobila izjemno ekipo. Za avstralske smučke namreč skrbijo trije ameriški serviserji, ki že imajo izkušnje z največjih tekmovanj.

Barbara Jezeršek (skrajno desno) velikokrat na treningih pogreša družbo. | Foto: Osebni arhiv Barbara Jezeršek (skrajno desno) velikokrat na treningih pogreša družbo. Foto: Osebni arhiv "Zadnje tri tekme sem imel super smuči. Pred tem z njimi nisem imela nobenih izkušenj, tako da res nisem vedela, kaj lahko pričakujem. Zelo sem jih presenetila, ko sem jih pohvalila za tisto soboto. Smuči so bile fantastične. Bili so kar malce presenečeni, ker niso vedeli, kaj bom rekla … Če bi bile smuči slabe, bi bila prva, ki bi to povedala, ampak tokrat nisem imela pripomb. Fantje so na mestu in delajo po svojih najboljših močeh."

Včasih ji je hudo

Slovenske tekmovalce ponavadi vidi le na tekmah. Če je le možnost, poklepetajo ob kavici. "Ne vem, kakšno je vzdušje v reprezentanci, ampak mi se še vedno dobro razumemo. Zmeraj jih je lepo videti in se malo pogovoriti. Včasih mi je malo hudo, saj bolj ali manj treniram sama in pogrešam ekipno rivalstvo, ampak mislim, da je vsaka stvar za nekaj dobra."

Ne spreglejte