Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2016,
17.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

biatlon Pokljuka

Četrtek, 18. 8. 2016, 17.43

6 let, 6 mesecev

Slovenija se bo potegovala za svetovno prvenstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Biatlon | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Vlada Republike Slovenije je na današnji 136. dopisni seji potrdila kandidaturo Smučarske zveze Slovenije za organizacijo svetovnega prvenstva v biatlonu, za katero februarja 2020 oziroma februarja 2021 kandidirata Bled in Pokljuka. Prav tako je vlada dala soglasje za vložitev kandidature za organizacijo evropskega prvenstva v lokostrelstvu.

Vlada je danes dala Smučarski zvezi Slovenije soglasje za vložitev kandidature za organizacijo svetovnega prvenstva v biatlonu od 6. do 16. februarja 2020 oziroma od 11. do 21. februarja 2021 na Bledu oziroma Pokljuki. V ta namen vlada ne bo zagotavljala dodatnih proračunskih sredstev.

Kot so zapisali v sporočilu vlade, slovenski biatlon dosega na svetovni ravni zavidljive uspehe. Slovenija s Pokljuko slovi kot odlična organizatorka mednarodnih biatlonskih tekmovanj, v tem tisočletju je stalna organizatorka svetovnega pokala. Še posebej po letu 2009, ko je bil na Pokljuki zgrajen sodoben biatlonski center - Športno-rekreacijski center Pokljuka. Pokljuka je bila prva v samostojni Sloveniji, ki je leta 2001 priredila enega največjih zimskih športnih dogodkov, 37. svetovno prvenstvo v biatlonu.

Bo Pokljuka gostila najboljše biatlonce in biatlonke na svetu? | Foto: Bo Pokljuka gostila najboljše biatlonce in biatlonke na svetu?

Tekmovanja naj bi si ogledalo prek enajst tisoč gledalcev

Omenjenega SP naj bi se predvidoma udeležilo 38 držav z okrog 350 tekmovalci, tekmovanja pa naj bi si na celotni prireditvi ogledalo 11.250 gledalcev. Posredni pozitivni učinki organizacije SP, ki izhajajo iz vloge za izdajo soglasja, govorijo o predvideni realizaciji 90.000 nočitev s strani tujcev na območju Zgornje Savske doline, predvsem območju Bleda in Bohinja.

Vlada RS poleg tega soglaša tudi s kandidaturo Lokostrelske zveze Slovenije za organizacijo evropskega prvenstva v lokostrelstvu 3D. Tega bodo med 30. avgustom in 3. septembrom 2016 gostile Mokrice, slovenska zveza pa je tako dobila zeleno luč za izvedbo tekmovanja. Tudi za to organizacijo prvenstva vlada ne zagotavlja dodatnih proračunskih sredstev.

Lokostrelska zveza Slovenije je doslej že organizirala več mednarodnih dogodkov v tem športu na zelo visoki ravni, nazadnje lani EP za mladince. Organizator pričakuje, da se bo EP udeležilo vseh vsaj 25 držav od skupno 50 članic evropske zveze. EP naj bi se predvidoma udeležilo okrog 700 tekmovalcev, potek tekmovanja pa naj bi si ogledalo do 10.000 gledalcev, so še zapisali pri Ministrstvu za znanost, izobraževanje in šport.

Ne spreglejte