Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
19. 11. 2016,
12.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Henrik Kristoffersen

Sobota, 19. 11. 2016, 12.31

6 let, 6 mesecev

Najboljši slalomist v kotu: Opraviči se!

Skesani Henrik Kristoffersen pred vrnitvijo v smučarsko karavano

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Najboljši slalomist pretekle zime svetovnega pokala in eden od protagonistov boja za veliki kristalni globus Henrik Kristoffersen naj bi se v kratkem priključil norveški reprezentanci ter nastopil na drugem slalomu nove sezone.

Henrik Kristoffersen na pragu vrnitve v "beli cirkus". | Foto: Sportida Henrik Kristoffersen na pragu vrnitve v "beli cirkus". Foto: Sportida

Potem ko je zaradi spora z norveško smučarsko zvezo na temo osebnega pokrovitelja izpustil uvodni slalom nove sezone v Leviju, se je 22-letni Henrik Kristoffersen znašel na pragu vrnitve v smučarsko karavano. Takšen je epilog nedavnega sestanka z vodilnimi možmi zveze. A pred tem bo moral lastnik malega kristalnega globusa in zmagovalec desetih tekem svetovnega pokala izpolniti pogoje zveze, med katerimi je tudi opravičilo sotekmovalcem za svoje poteze.

Ozadje spora
Kristoffersen je poleti prejel sponzorsko ponudbo proizvajalca energijskih pijač Red Bull, ki pa je zaradi nasprotovanja panožne zveze ni mogel sprejeti. Norveški smučarji morajo namreč na čeladah nositi znak generalnega pokrovitelja, to je mobilni operater Telenor.

Izjema je Aksel Lund Svindal, ki si je izbojeval individualno pogodbo in dogovor prav z Red Bullom. Ta zdaj želi pod svoje okrilje zvabiti še Kristoffersena, a so pri krovni smučarski zvezi ostali neomajni, zato se je Henrik odločil za tožbo.

Spor je vrhunec dosegel pred dobrim tednom, tik pred prvim slalomom sezone. Mladi Norvežan se je namreč umaknil iz ekipe in izpustil preizkušnjo v Leviju.

Opravičilo, omejen očetov vpliv in "boljše vedenje"

Če gre verjeti več norveškim medijem, se je drugi smučar pretekle sezone na nedavnem sestanku znašel v kotu. Predstavniki zveze so namreč pred vrnitvijo v reprezentančni tabor od večkratnega mladinskega svetovnega prvaka zahtevali opravičilo preostalim tekmovalcem. Omenil jih je namreč v enem od intervjujev za časnik NRK, ko je dejal, da je pogrešal njihovo podporo.

Norveški mladenič velja za vodilnega smučarja novega rodu. | Foto: Sportida Norveški mladenič velja za vodilnega smučarja novega rodu. Foto: Sportida

Drugi pogoj, ki ga mora Krisotoffersen izpolniti, je obljuba o "boljšem vedenju". Obenem pa veljaki zveze zahtevajo tudi omejen vpliv očeta Larsa, sicer Henrikovega zastopnika.

Kot je za NRK povedal predstavnik norveške smučarske zveze, naj bi mladi slalomski as sprejel pogoje, se v ponedeljek udeležil javne predstavitve reprezentance in nato v začetku meseca nastopil na tekmah v Val d'Iseru. S kakšno čelado? Po vseh verjetnosti s tisto, na kateri bo znak pokrovitelja reprezentance.

Kaj pa v Sloveniji?

Slovenska interna pravila alpskim smučarjem dovoljujejo osebne pokrovitelje na čeladah in drugih pokrivalih. "Pogoj je le, da to podjetje ni konkurenčno reprezentančnim pokroviteljem. Podobno velja za pokrovitelja na majicah za novinarske konference. Tudi na teh imajo smučarji lahko dodatnega osebnega pokrovitelja," pojasnjuje vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik.
Ne spreglejte