Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 1. 2016,
13.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Franci Petek

Torek, 19. 1. 2016, 13.46

8 let

Skakalnica, ki v družbi svetovnega prvaka potuje po Sloveniji, praznuje prvi rojstni dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mini skakalnica je mobilna skakalna naprava, na kateri lahko otroci izkusijo čar smučarskih skokov. Gre za izkušnjo, ne za tekmovanje in merjenje daljave, poudarja njen avtor Franci Petek.

Mini Planica je mini skakalna naprava, na kateri otroci prvič okusijo občutke, ki jih sprožajo smučarski skoki. Prejšnji konec tedna je na svetovnem dnevu snega v Nordijskem centru Planica praznovala svoj prvi rojstni dan. A zgodba Mini Planice sega precej bolj nazaj kot v leto 2015.

Avtor slovenske Mini Planice je nekdanji smučarski skakalec Franci Petek. Z idejo o tem, kako popularizirati smučarske skoke – te, če jih ne treniraš, težko izkusiš, saj so skakalnice praviloma oddaljene od urbanih predelov, poleg tega se rekreativno s skoki ne ukvarja nihče –, se je začel poigravati že v obdobju, ko je pri Smučarski zvezi Slovenije opravljal delo športnega direktorja za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo.

Izvor na Norveškem

"Idejo smo razvijali skupaj z norveškimi kolegi, ki so mini skakalnico v tehničnem smislu tudi spravili v življenje. Nam so dali dovoljenje, da lahko naredimo kopijo te naprave," je izvor naprave osvetlil svetovni prvak v smučarskih skokih leta 1991 v Predazzu.

"Skakalnico smo v tehničnem smislu v nekaterih podrobnostih še nekoliko izboljšali, vsi koti in nakloni so izredno domišljeni in preizkušeni. V letu dni smo z Mini Planico sodelovali že na skoraj sto dogodkih in aktivnostih, obiskali nešteto šol in drugih ustanov. Pri tem je najpomembneje to, da smo zbrali deset tisoč nasmehov in nobene poškodbe," je na priljubljenost mini skakalne naprave ponosen nekdanji smučarskoskakalni as.

Filozofija Montessori v praksi

Petek skupaj s sestro vodi Montessori vrtec, kjer so izkušnje v prvem planu, in tudi pri Mini Planici je strategija podobna.

"Na Mini Planici otroci ne tekmujemo, niti na njej ne merimo dolžine in ne novačimo otok. Mi s skakalnico preprosto pridemo na vaše dvorišče, otroci pa nas poiščejo sami," je pojasnil 44-letni doktor geografskih znanosti. Glede na številne prošnje za fotografiranje, ki jim je moral ustreči prejšnji konec tedna v Planici, ima med Slovenci posebno mesto, pa čeprav je minilo že več kot 20 let, odkar je sklenil svojo uspešno športno pot.

Petek je prepričan, da bi se tudi druge športe dalo otrokom približati na podoben način, a zaradi prevelike vpletenosti v smučarske skoke o drugih športih ne razmišlja.

Ne spreglejte