Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2016,
16.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

7

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc skoki

Torek, 24. 5. 2016, 16.01

6 let, 6 mesecev

VISOKA PREDSEDNIŠKA ODLIKOVANJA ZA SLOVENSKO SKAKALNO ELITO

Petra Prevca doletela posebna čast: zlati red za zasluge in najljubša pesem iz ust Nine Pušlar (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

7

Peter Prevc

Na protokolarnem dogodku v predsedniški palači so glavni akterji slovenskih smučarskih skokov doživeli novo potrditev. Predsednik Borut Pahor je Petra Prevca nagradil z najbolj cenjenim državnim odlikovanjem, zlatim redom za zasluge, srebrni red za zasluge je pripadel inženirju Janezu Gorišku, red za zasluge pa trenerski ekipi slovenske A-reprezentance v smučarskih skokih. Prevca je presenetila Nina Pušlar, ki je zapela njegovo najljubšo pesem.

Na protokolarni prireditvi v predsedniški palači se je danes zbrala slovenska skakalna elita. Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Nejc Dežman, Jaka Hvala, Anže Semenič in Anže Lanišek v bolj neformalni opravi, medtem ko so nagrajenci poskrbeli za bolj svečano garderobo.

Protokolarnega dogodka so se udeležili vsi člani skakalne A-reprezentance z Jurijem Tepešem in Robertom Kranjcem na čelu. | Foto: Protokolarnega dogodka so se udeležili vsi člani skakalne A-reprezentance z Jurijem Tepešem in Robertom Kranjcem na čelu.

Predsednik Pahor je najprej nagradil trenersko ekipo slovenske A-reprezentance v smučarskih skokih z Goranom Janusom na čelu ter njegovimi pomočniki Janijem Grilcem, Nejcem Frankom in kondicijskim trenerjem Matjažem Polakom.

Janus je bil vesel priložnosti, da se spomnimo lepih trenutkov. "Trdo delo, vztrajnost, ekipni duh in sočutje so naše vodilo," je dejal.

Trenerski štab naše skakalne elite je prejel red za zasluge. | Foto: Trenerski štab naše skakalne elite je prejel red za zasluge.

Ganjen je bil tudi gradbeni inženir Janez Gorišek, eden največjih in najbolj cenjenih konstruktorjev skakalnic in letalnic na svetu, ki je za inženirski in tehnični prispevek k razvoju smučarskih skokov in poletov iz rok predsednika Pahorja prejel srebrni red za zasluge.

"Težko bom govoril," je začel in nadaljeval: "Imam 82 let, od tega sem jih 70 posvetil skokom in poletom. Nenehno sem ustvarjal, kar mi je dajalo moč za delo. Moja želja je bila vedno, da smo Slovenci nekje prvi. Smučarski poleti to so in za nami je ekipa fantov, ki bo z delom nadaljevala."

 

Za svoj inženirski in tehnični prispevek k razvoju smučarskih skokov je bil nagrajen tudi konstruktor Janez Gorišek. | Foto: Za svoj inženirski in tehnični prispevek k razvoju smučarskih skokov je bil nagrajen tudi konstruktor Janez Gorišek.

Glavni junak podelitve je bil tako kot vso preteklo zimo Peter Prevc, ki je za izjemne športne dosežke, prispevek k uveljavljanju Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih mladim prejel zlati red za zasluge. S 23 leti je najmlajši dobitnik tega odlikovanja.

"Peter Prevc Slovencev ni prepričal zgolj z izjemnimi športnimi uspehi, očaral nas je tudi s svojo osebnostjo," smo slišali na podelitvi.

 

Po res plodni zimi za Petra Prevca je ta danes iz rok predsednika države Boruta Pahorja prejel še zlati red za zasluge. | Foto: Po res plodni zimi za Petra Prevca je ta danes iz rok predsednika države Boruta Pahorja prejel še zlati red za zasluge.

"Ob prejemu odlikovanja čutim, da sem ga prejel zelo zgodaj. Ker računam na visoko starost, bom moral še dolgo opravičevati to čast. Veliko ljudi mi je pomagalo na poti do teh uspehov, ne gre prezreti predvsem prostovoljcev v klubu in staršev, preden sem pred sedmimi leti prišel v člansko reprezentanco. Potem je veliko dela opravila Smučarska zveza Slovenije, med katerimi bi posebej omenil prizadevno delo Ljuba Jasniča," je v zahvali med drugim dejal Prevc.

"Še dolgo bom moral opravičevati to čast," je povedal 23-letni smučarsko-skakalni šampion.  | Foto: "Še dolgo bom moral opravičevati to čast," je povedal 23-letni smučarsko-skakalni šampion.

Kaj je ob prejemu zlatega reda za zasluge povedal Peter Prevc?

Za konec s kančkom presenečenja je poskrbela pevka Nina Pušlar, ki je zapela pesem Ljubim iz muzikala Cvetje v jeseni, ki je, kot smo pozneje izvedeli, najljubša pesem Petra Prevca.

Za glasbeni vložek in presenečenje je poskrbela Nina Pušlar, ki je zapela najljubšo skladbo Petra Prevca: Ljubim iz muzikala Cvetje v jeseni. | Foto: Za glasbeni vložek in presenečenje je poskrbela Nina Pušlar, ki je zapela najljubšo skladbo Petra Prevca: Ljubim iz muzikala Cvetje v jeseni.

Prisluhnite skladbi Ljubim, najljubši skladbi Petra Prevca:

 

Ne spreglejte