Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
30. 1. 2015,
10.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 30. 1. 2015, 10.03

7 let, 12 mesecev

Skakalca Šinkovca zdaj napadla še bakterija

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Smoli pri slovenskem skakalcu Juretu Šinkovcu kar ni videti konca. Potem ko je že dvakrat prestal operacijo kolena, mu je zdaj ponagajala še bakterija.

Pri Juretu Šinkovcu je koleno prvič klecnilo leta 2012, ko si je strgal križno vez in meniskus. Po nekoliko prehitri vrnitvi na skakalnico se je zgodba v prvem delu leta 2013 ponovila. Vse odtlej je imel mir s kolenom, kolikor ga po dveh operacijah sploh lahko imaš – na bolečine se športniki namreč hitro navadijo.

Zdaj je pri članu SSK Sam-Ihan spet na tapeti koleno, a tokrat ni šlo za poškodbo. Napadla ga je bakterija in mu dodobra ponagajala, da je moral v Valdoltro k dr. Ambrožiču na artroskopijo kolena.

"Niso še ugotovili, kaj jo je sprožilo, in pravijo, da bodo težko"

Na Japonskem, kjer je bil kot član celinskega pokala, je na enem izmed treningov začutil bolečino, naslednji dan pa skoraj ni mogel vstati.

"Bakterijo imamo vsi v telesu, sproži pa se skozi kri in gre po telesu ter napade najšibkejši del. Kaj jo je sprožilo, še niso ugotovili, pravijo, da bodo težko. Vprašal sem jih, ali je morda kriv šibkejši imunski sistem, morda pot na Japonsko, tlak na letalu, morda preobremenjeno telo … Zdravnik mi je dejal, da so vsi ti dejavniki mogoči, čudno je to, da se je to zgodilo šele zdaj, saj je od druge operacije minilo že leto in pol. Ponavadi se to zgodi teden dni po operaciji," je o novih težavah spregovoril simpatični slovenski skakalec, ki je kljub vsemu vedno optimističen.

Ko se je vrnil z Japonske, je nemudoma odpotoval v Valdoltro, kjer so mu iz kolena punktirali tekočino, ob tem pa je bil, kot pravi Jure, zdravnik presenečen: "Tekočina po punktiranju je svetlordeče barve, pri meni pa je bila rumeno-zelena. Česa takšnega še ni videl. V torek mi je nato naredil artroskopijo, očistil celotno ovojnico, dejal pa mi je, da sta meniskusa odlična – takšna kot po operaciji."

Deset tednov bo moral jemati antibiotike

Iz ovojnice v kolenu so vzeli vzorce in jih poslali na mikrobiološki oddelek. Prvi dan po operaciji ni iz njih zraslo nič, naslednji dan pa je nastala bakterija, zato je začel prejemati antibiotike: "Zdaj jih prejemam neposredno v žilo, nato pa jih bom moral deset tednov jemati dvakrat na dan v obliki tablete. Ti naj bi uničili bakterijo. V bolnišnici, kjer naj bi ostal do ponedeljka, mi dvakrat dnevno jemljejo kri in jo pregledujejo. Stanje se izboljšuje."

Najhuje pri vsem je, da bo moral Jure spet počivati, a k sreči ne tako dolgo kot po rekonstrukciji križnih vezi. Noga je gibljiva, a se bo moral najprej rešiti nadležne bakterije, preden se bo spet spustil po skakalnici. Upa, da se bo to zgodilo že letos na državnem prvenstvu v Planici.

"V tretje gre rado," se je za konec pošalil 29-letni Šinkovec, ki bi rad enkrat za vselej te težave pustil za seboj in v miru delal tisto, kar ga najbolj veseli.

Ne spreglejte