Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
8. 6. 2017,
10.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Meta Hrovat Ilka Štuhec Ilka Štuhec Maruša Ferk Ana Bucik Ana Drev Tina Robnik Denis Šteharnik

Četrtek, 8. 6. 2017, 10.20

6 let, 6 mesecev

Kje so slovenske smučarke?

Šef smučark dviguje letvico

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Po dveh sklopih kondicijskih treningov se zmanjšana ženska ekipa svetovnega pokala pod vodstvom trenerja Denisa Šteharnika na prelazu Stelvio vrača na sneg.

Denis Šteharnik se podaja v že sedmo sezono s slovenskimi smučarkami. | Foto: Sportida Denis Šteharnik se podaja v že sedmo sezono s slovenskimi smučarkami. Foto: Sportida

Kar 645.500 evrov bodo letos pri Smučarski zvezi Slovenije namenili za žensko ekipo svetovnega pokala. Zajeten del zneska, o višini katerega odgovorni nočejo govoriti, bo sicer pripadel ekipi svetovne prvakinje Ilke Štuhec, a tudi glavni trener Denis Šteharnik ne viha nosu ob namenjenem proračunu. "Vedno je lahko še bolje, kar potrdi tudi pogled h konkurenci. A predvideni denar nam vsekakor omogoča dobro delo," pravi šef ženske izbrane vrste, ki se je v sredo preselila na prelaz Stelvio, medtem ko se bo Ilka po koncu dopusta posvetila kondicijski vadbi.

Na več kot 3000 metrih nadmorske višine se bodo smučarke posvečale predvsem iskanju ustreznega položaja na smučeh, v drugi fazi pa ob dodajanju hitrosti še optimizaciji gibanja. Stelvio je zaradi nekoliko bolj položnih prog pravo smučišče za ta korak naprej, ki ga bodo nato smučarke poleti na večtedenski vadbi v Ushuaii v Argentini v bolj spremenljivih razmerah ter na težjih terenih in postavitvah skušale še nadgradit.

Korak naprej

Treninge v Italiji, ki jih bodo zaznamovale tudi zgodnje budilke in hitre selitve na sneg, bo glavni trener skušal izkoristiti še za individualne pogovore s smučarkami. Med temi od zdaj ni več dolgoletnih reprezentantk Katarine Lavtar in Vanje Brodnik, tako da bo ob odcepljeni Štuhčevi trenerski štab bdel le nad neformalno kapetanko ekipe Ano Drev, izkušeno Marušo Ferk, prvo slalomsko violino Ano Bucik, veleslalomsko specialistko Tino Robnik in obetavno Meto Hrovat.

"Zadovoljen sem z ravnjo pripravljenosti in pristopom. Tudi delovna vnema je na želeni ravni, kar je ob dejstvu, da nas čaka zahtevno obdobje, zelo pozitivno. Pozna se tudi, da je v skupini manj deklet. S tem je postalo povsem jasno tudi, da se ne šalimo," poudarja Šteharnik.

Tina Robnik bo pred olimpijsko sezono zamenjala opremljevalca smuči. | Foto: Sportida Tina Robnik bo pred olimpijsko sezono zamenjala opremljevalca smuči. Foto: Sportida

Nove smuči za Tino Robnik

Snežni treningi bodo še posebej pomembni za 25-letno Robnikovo, ki bo v kratkem tudi uradno zamenjala opremljevalca smuči. Potem ko je tekmovalka iz Luč, ki se je prebila v veleslalomsko trideseterico svetovnega pokala in večkrat zablestela v evropskem pokalu, še v pretekli sezoni tekmovala na Elanovih smučeh, bo v olimpijski zimi okrepila Völklovo tekmovalno ekipo, tako da bo smučala na podobni opremi kot najboljša slovenska veleslalomistka Ana Drev.

Zadovoljen z nezadovoljstvom

In kaj Šteharnik pričakuje od svojih tekmovalk v pripravljalnem obdobju? "Napredek," odgovarja in dodaja: "Vse, od prve do zadnje, od najstarejše do najmlajše, so zelo motivirane. Želeti morajo zmagovati ali vsaj napredovati. Če je bila v preteklosti kakšna od smučark prehitro zadovoljna s prikazanim, imam zdaj na voljo takšne, ki niso zadovoljne z doseženimi rezultati. Vse vedo, da so lahko še boljše. Posledično to pomeni, da moramo biti vsi skupaj še bolj odgovorni in pri delu bolj natančni."

Glavni trener hvali tudi pozitivno vzdušje. "Vse gre v pravo smer. S sistemskim delom dokazujemo, da je postopno napredovanje in približevanjem najboljšim mogoče tudi s smučarkami, ki morda v svoji generaciji niso blestele v evropskem pokalu. Nimamo Tine Maze ali Anne Veith," dodaja Šteharnik, zadovoljen tudi s pomočjo novega kondicijskega trenerja Danija Ošepa, ki je s smučarkami opravil treninga v Umagu in na Debelem rtiču.

Ne spreglejte