Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 2. 2019,
11.45

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39

1

Natisni članek

svetovno prvenstvo Seefeld 2019 Anamarija Lampič Anamarija Lampič Katja Višnar

Nedelja, 24. 2. 2019, 11.45

5 let, 2 meseca

SEEFELD, NORDIJSKO SVETOVNO PRVENSTVO, ekipni šprint (ŽENSKE)

Izjemno! Katja Višnar in Anamarija Lampič svetovni podprvakinji v šprintu!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39

1

Katja Višnar, Anamarija Lampič | Katja Višnar in Anamarija Lampič sta postali svetovni podprvakinji v ekipnem šprintu. | Foto Reuters

Katja Višnar in Anamarija Lampič sta postali svetovni podprvakinji v ekipnem šprintu.

Foto: Reuters

Katja Višnar in Anamarija Lampič sta na svetovnem prvenstvu v Seefeldu v ekipnem šprintu v klasičnem slogu osvojili srebrno medaljo! Svetovni prvakinji sta postali Švedinji Stina Nilson in Maja Dahlqvist, tretji sta bili Norvežanki Ingvild Flugstad Oestbergin in Maiken Caspersen Fala.

Slovenski smučarski tekačici Anamarija Lampič in Katja Višnar sta na nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu poskrbeli za prvo slovensko odličje! Lampičeva je v ciljnem šprintu pokazala izjemno predstavo in pritekla na drugo mesto. Za švedsko ekipo sta Slovenki zaostali za 37 stotink, Norvežanki pa sta zaostali še 23 stotink več. Norveška je prvič na tem prvenstvu v smučarskem teku ostala brez zlatega odličja.

Presrečni srebrni Slovenki | Foto: SZS Presrečni srebrni Slovenki Foto: SZS

"Noro! Veva, česa sva sposobni, in danes se je vse poklopilo. Ko vidiš, da si spredaj, dobiš dodatno energijo. Na koncu sem bila povsem v ospredju. A bila sem na zunanji strani, če bi bila na notranji, bi imela celo možnost za zmago. A tudi drugo mesto je super," je v prvem intervjuju po osvojitvi srebrne kolajne za nacionalno televizijo povedala 23-letna Lampičeva.

"Več kot deset let trdega dela je za mano. Velikokrat sem bila blizu, a nikoli mi doslej še ni uspelo. Delaš naprej in pride potem dan, ko se vse 'poklopi'. In to se je zgodilo danes. Veliko breme je padlo z ramen. Po razočaranju v šprintu smo vse misli usmerili v ekipni šprint, da bi popravili vtis s prve tekme. Ne morem verjeti," pa je po koncu tekme dejala presrečna Višnarjeva.

Ves čas v ospredju

Slovenki sta bili ves čas finalnega teka v ospredju. Višnarjeva je začela na sedmem mestu, vendar so bile razlike med ekipami v prvi predaji zelo majhne. Lampičeva je nato takoj prišla na tretje mesto za reprezentancama Švedske in Norveške, v boj za vrh pa so se vmešale še Rusinje. Katja Višnar je v zadnjem delu Lampičevi predala kot četrta, sekundo za vodilno Rusijo. V zadnji etapi je mlajša od Slovenk v vzponu pospešila in se prebila na drugo mesto, ki ga je z odličnim šprintom tudi zadržala. Slovenski smučarski tekačici sta bili odlični že v kvalifikacijah, kjer sta osvojili tretje mesto.

Anamarija Lampič ob prihodu v cilj | Foto: Getty Images Anamarija Lampič ob prihodu v cilj Foto: Getty Images

Za slovenski smučarski tek je to tretja kolajna na svetovnih prvenstvih. Petra Majdič je bila leta 2007 v Sapporu na klasičnem šprintu druga, dve leti kasneje je v Oslu svojo zbirko dopolnila še z bronastim odličjem v šprintu prosto.

Šimenc in Lampič deveta

Uspeh deklet sta z uvrstitvijo v finale dopolnila Miha Šimenc in Janez Lampič. V finalu sta imela nekaj smole, saj je Šimenc padel že v prvi predaji, na koncu sta osvojila deveto mesto. Zmagala sta Norvežana Emil Iversen in Johannes Hoesflot Klaebo, druga sta bila Rusa Gleb Retivih in Aleksander Bolšunov, ki sta zaostala 1,88 sekunde. Tretja sta bila Italijana Francesco De Fabiani in Federico Pellergino (+4,03). Slovenca sta za Norvežanoma zaostala minuto in 21,77 sekunde.

Izidi,
ekipni šprint klasično, moški:

1. Norveška 18:49,86 (Emil Iversen, Johannes Hoesflot Klaebo)
2. Rusija +1,88 (Gleb Retivih, Aleksander Bolšunow)
3. Italija 4,03 (Francesco de Fabiani, Federico Pellegrino)
4. Švedska 4,73
5. Francija 9,13
6. Avstrija 23,84
7. Finska 27,52
8. ZDA 28,56
9. Slovenija (Miha Šimenc, Janez Lampič)
10. Kanada 1:40,99
...

Zaključni boji, ekipni šprint (ž):

 
Therese Johaug
Sportal Johaugovi zmaga na skiatlonu, Alenka Čebašek "padla na realna tla"
Ne spreglejte