Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
6. 5. 2017,
15.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

1

Natisni članek

Anna Veith Anna Fenninger Tina Maze Ilka Štuhec Ilka Štuhec Pjongčang 2018

Sobota, 6. 5. 2017, 15.32

6 let, 6 mesecev

Kaj se dogaja z Anno Veith?

Še dolga pot do hitre Anne

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

1

Dva meseca po operaciji kolena avstrijska alpska smučarka Anna Veith vrnitev na uvodni tekmi nove sezone označuje za nerealno. Osrednji cilj: smučanje brez bolečin.

Kariero, v kateri je osvojila po dva velika in mala globusa, slavila 14 zmag svetovnega pokala ter ob sedmih kolajnah na velikih tekmovanjih postala olimpijska in svetovna prvakinja, so leta 2015 zavrle poškodbe. | Foto: Sportida Kariero, v kateri je osvojila po dva velika in mala globusa, slavila 14 zmag svetovnega pokala ter ob sedmih kolajnah na velikih tekmovanjih postala olimpijska in svetovna prvakinja, so leta 2015 zavrle poškodbe. Foto: Sportida

"Operacija je bila nujna. Vem, da sem na pravi poti, a potrebujem veliko potrpljenja," v pogovoru za avstrijski časnik Kronen Zaitung dobra dva meseca po tem, ko je zaradi koničnih težav z vnetimi vezmi levega kolena prestala novo operacijo, poudarja dvakratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala Anna Veith.

Čeprav jo je v zadnjih sezonah ujel vrtinec zdravstvenih težav, verjame, da se bo vrnila med najboljše smučarke. Kdaj? Pravi, da ne bo prehitevala časa. Šele oktobra se namerava prvič po koncu februarju vrniti na smuči, zato je na uvodnem veleslalomu sezone v Söldnu še ne gre pričakovati.

Z olimpijsko mislijo

Njena reprezentančna sotekmovalka in ena najboljših veleslalomistk svetovnega pokala Eva-Maria Brem se je prav pretekli teden po več kot pol leta vrnila na sneg. Veithova je trenutno omejena predvsem na kolesarjenje in fintes, s katerima nadgrajuje terapije. "Telesno moram biti res dobro pripravljena," pravi 27-letna Avstrijka, ki bi se po najbolj optimističnem načrtu lahko v karavano svetovnega pokala vrnila ob koncu novembra.

V pretekli zimi se je ob zmagi Ilke Štuhec v Cortini d'Ampezzo zavihtela celo na stopničke. | Foto: Sportida V pretekli zimi se je ob zmagi Ilke Štuhec v Cortini d'Ampezzo zavihtela celo na stopničke. Foto: Sportida

"Želim znova osvojiti hitri disciplini, predvsem pa bi rada smučala brez bolečin," je dejala v pogovoru za omenjeni avstrijski časnik in dodala: "Sem motivirana. V glavi imam tudi olimpijske igre, a pot do njih je še zelo dolga."

Ko ima hudič mlade …

Annine težave so se, tedaj še z dekliškim priimkom Fenninger, začele kmalu po koncu pravljične sezone 2014/15, v kateri je po epskem obračunu s Tino Maze v Meribelu še drugič zapored visoko v zrak dvignila veliki kristalni globus. Sprva se je zapletla v oster spor z vodstvom avstrijske smučarske zveze, nato pa si je pri na videz nedolžnem padcu tik pred začetkom nove sezone huje poškodovala vezi desnega kolena.

Posledice čuti še danes in pravi, da koleno ne bo nikoli takšno, kot je bilo. Vseeno se je po v celoti izpuščeni sezoni 2015/16 vrnila v karavano svetovnega pokala. Nastopila je na devetih tekmah, po svetovnem prvenstvu v St. Moritzu pa se znova umaknila in se kmalu zatem odločila še za operacijo druge noge, s katero naj bi se rešila dolgoletnih težav, ki so se v pretekli zimi še stopnjevale.

Ne spreglejte