Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 3. 2017,
17.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Marjan Jelenko Johannes Rydzek Fabian Riessle Eric Frenzel

Nedelja, 19. 3. 2017, 17.33

6 let, 6 mesecev

Schonach, nordijska kombinacija

Frenzel z dvojčkom zmag do rekordnega velikega kristalnega globusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Eric Frenzel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Veliki zmagovalec sezone svetovnega pokala nordijskih kombinatorcev je Nemec Eric Frenzel, ki je najboljše prihranil za zadnji tekmi prav na domači skakalnici in smučini v Schonachu. Frenzel je slavil zmago na obeh preizkušnjah, sobotni in nedeljski, z dvojčkoma zmag pa osvojil rekordni peti veliki kristalni globus.

Frenzel je sezono končal s tremi zaporednimi zmagami (pred tem je slavil še v Trondheimu). Na zadnji tekmi je drugo mesto pripadlo Francozu Francoisu Braudu (+7,7), Japonec Akito Watabe pa je bil tretji (+11,2). Konkurent za veliki globus rojak Johannes Rydzek je bil na zadnji tekmi deveti (+27,6).

Toliko jih nima še nihče

Osemindvajsetletnik je osvojil svoj že peti zaporedni veliki kristalni globus, kar ni do zdaj uspelo še nikomur. Frenzel je tako za en kristal prehitel Finca Hannuja Manninena, ki je štiri zaporedne globuse osvojil med letoma 2003 in 2007.

Nemec, ki je skupno osvojil 11 zmag v tej sezoni, je zbral 1734 točk, Rydzek na drugem mestu seštevka zime je osvojil 1609 točk, Watabe na tretjem 1086 točk. Tudi četrto in petomesto v skupni razvrstitvi sta zasedla Nemca, in sicer Fabian Riessle ter Björn Kircheisen.

"Vse skupaj je neverjetno v tem trenutku. Sem pa res izmučen, 'mrtev', za mano je neverjetna sezona, nisem si mislil, da se bo tako razpletla. Do konca je potekal srdit boj z Rydzekom, mislim, da bi si lovoriko zaslužila kar oba. Ne morem verjeti, da sem res globus osvojil še petič. Upam, da bom imel v prihodnjih tednih nekaj časa zase, da bom lahko vse to, kar se je zgodilo skozi sezono, predelal ter uredil čustva in misli," je dejal presrečen Frenzel.

Nemci Daleč pred vsemi

Nemci so v pokalu narodov odpihnili vso konkurenco. | Foto: Reuters Nemci so v pokalu narodov odpihnili vso konkurenco. Foto: Reuters

Najuspešnejša nacija je bila pričakovano Nemčija (6688), ki je zmagala v razvrstitvi pokala narodov, pred Avstrijo (3372) in Norveško (2823). Slovenci smo pristali na 14. mestu, za Slovenijo se je uvrstila le Koreja.

Le pet točk

Slovenci tudi v tej sezoni niso krojili vrha. Edini slovenski predstavnik s točkami v razvrstitvi svetovnega pokala je bil Marjan Jelenko, ki si v Schonachu ni popravil svojega izkupička. S petimi osvojenimi točkami v letošnji sezoni je sezono v razvrstitvi svetovnega pokala končal na 63. mestu. Na zadnji tekmi je bil 35. (+2:19,8).

Marjan Jelenko je bil edini Slovenec, ki je v tej sezoni prišel do točk. Osvojil jih je pet. | Foto: Reuters Marjan Jelenko je bil edini Slovenec, ki je v tej sezoni prišel do točk. Osvojil jih je pet. Foto: Reuters

Izidi:

 1. Eric Frenzel (Nem)

 2. Francois Braud (Fra)    + 7,7

 3. Akito Watabe (Jap)       11,2

 4. Eero Hirvonen (Fin)      12,2

 5. Ilkka Herola (Fin)       14,0

...

35. Marjan Jelenko (Slo)   2:19,8


Skupna razvrstitev, končno (23):

 1. Eric Frenzel (Nem)       1734

---------------------------------

 2. Johannes Rydzek (Nem)    1609

 3. Akito Watabe (Jap)       1086

 4. Fabian Riessle (Nem)     1069

 5. Björn Kircheisen (Nem)    748

 6. Mario Seidl (Avt)         719

...

63. Marjan Jelenko (Slo)        5

Ne spreglejte