Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 3. 2013,
7.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Planica Planica Robert Kranjec Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus

Nedelja, 24. 3. 2013, 7.51

8 let

Sanjska Planica - prvi Tepeš, tretji Prevc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Fantastična tekma v Planici: Jurij Tepeš je prvič v karieri slavil na tekmi svetovnega pokala, Peter Prevc pa je bil tretji. Med Slovenca se je prerinil Rune Velta.

Slovenskim navijačem je v drugi seriji tekme v Planici, na kateri so nastopili tudi Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Peter Prevc in Andraž Pograjc, najbolj začelo ''dogajati'' v drugi polovici druge serije, saj sta bila vodilna, Tepeš in Prevc, na vrsti zadnja. Na začetku serije je Pograjc poletel 185,5 metra in si tretjič v karieri zagotovil točke svetovnega pokala. Na koncu je bil 24. Kranjec, ki je bil po prvi seriji 10., je v drugo poletel 209,5 metra, kar tedaj ni bilo dovolj za prevzem vodstva. Vendar so kasneje začeli za njim zaostajati konkurenti, tako da je pridobil nekaj mest in končal kot šesti. Prevc je finalni skok opravil odlično, pri 212,5 metra, kar je tedaj bilo dovolj za drugo mesto, na koncu za tretje. Na vrsti je bil le še Tepeš, ki je z 214 metri obranil vodstvo po prvi seriji in slavil prvič v svetovnem pokalu. "Zelo vesel sem obeh skokov in da se je zmaga zgodila v Planici pred domačo publiko. Kaj bi si lahko želel več? Nervozen nisem bil. Nisem imel česa izgubiti. Skakal sem dobro od petka naprej,'' je po tekmi povedal Tepeš.

Veliki met je danes uspel tudi Norvežanom. V pokalu narodov so za vsega šest točk prehiteli Avstrijce in se veselijo laskave lovorike. Gregor Schlierenzauer je v dolini pod Poncami prejel veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu, v njegove roke pa je romal tudi manjši v razvrstitvi poletov. Robert Kranjec je na koncu osvojil drugo mesto, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je bil šesti. Med deseterico se je uvrstil tudi Peter Prevc, ki je sedmi skakalec sezone. Tepeš je bil 13., Jaka Hvala 16., Matjaž Pungertar 48. in Andraž Pograjc 57.

Izvrstni že v prvi seriji

Prva serija zadnje tekme sezone je potekala po željah slovenskih navijačev. V Planici je sicer malce pihal neugoden veter s strani. Tepeš je po izvrstnih 219 metrih za ogrevanje v prvi seriji poletel dva metra manj, prevzel vodstvo in ga zadržal do konca. Prevc je pristal pri 218 metrih, a imel malce slabše ocene od Tepeša in se zasidral na drugem mestu. Tretji je bil Michael Neumayer. Kranjec je bil malo krajši od svojih mlajših kolegov, z 206,5 metra je ujel deseterico. Pograjc je po nastopu izrazil razočaranje nad razmerami, imel je veter v hrbet. Poletel je 186 metrov. "Lahko bi bilo bolje. V drugem delu leta se izgublja hitrost. Ob pristanku sem imel težave, ker so takšne vetrovne razmere in sem izgubil hitrost. Ni mačji kašelj pristati v takšnih pogojih," je povedal Andraž. Polomil ga je Gregor Schlierenzauer, ki je z daljavo 198,5 metra pristal na 15. mestu.

Prvi od Slovencev se je v smučino v poskusni seriji spustil Pograjc in pristal pri 182 metrih, kar seveda ni ravno dosežek za med najboljše. Zato pa se je toliko bolje odrezal Tepeš, ki je poletel kar 219 metrov in si je s slovitim Noriakijem Kasaijem delil naj daljavo dneva. Odličen je bil tudi Prevc z 210 metri. Kranjec je polet zaključil pri 197 metrih. Še uvrstitve v poskusni seriji: Tepeš je bil prvi pred Piotrom Zylo in Schlierenzauerjem - oba po 218 m -, peti je bil Prevc, 13. Kranjec in 27. Pograjc.

Ne spreglejte