Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
24. 1. 2013,
11.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Zlata lisica

Četrtek, 24. 1. 2013, 11.00

8 let

Prvi nastop, prve stopničke, prvi dvojček?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mariborske tekme svetovnega pokala imajo v karieri Tine Maze pomembno mesto. Navsezadnje je pod Pohorjem debitirala in se veselila tudi prvega skoka na stopničke za zmagovalke.

"Športne želje v letu 2013? Hm … Zmaga v superveleslalomu, nadaljevanje uspešnega niza iz predhodnega leta in stoodstotni izkupiček oziroma dve zmagi v enem tekmovalnem koncu tedna," je pred slabim mesecem, po zadnji tekmi v koledarskem letu 2012, razmišljala Tina Maze. Pogled na uresničljivost njenih želja je navdušujoč. Prvi kategoriji je že odkljukala, pri tretji pa se primeren teren ponuja kar sam od sebe. Pred Zlato lisico si sicer ne želi nalagati pretirano težkega bremena, saj to ne bi bilo skladno z njeno letošnjo strategijo in tekmovalno filozofijo, vseeno pa ne skriva, da bi se bilo prav pod Pohorjem in pred množico svojih navijačev veseliti zmage tako v veleslalomu kot tudi slalomu. V slednjem bo njena prva tekmica predvsem ameriška najstnica Mikaela Schiffrin, ki je dobila kar tri preizkušnje v nizu, medtem ko pa bo v soboto proti vrhu odločno merila tudi Anna Fenninger.

Z dvojčkom bi Črnjanka ponovila podvig Mateje Svet, ki je bila leta 1988 dvakrat najboljša v Kranjski Gori. Po dvakrat v istem letu pa so na Zlati lisici zmagale še Anja Pärson (2003 in 2004), Lise Marie Morerod (1976), Florence Steurer (1965) in Marielle Goitschell (1964).

Mazejeva je sicer prav v Mariboru postavila nekaj pomembnih mejnikov v svoji uspešni karieri. Drugega januarja leta 1999 je pri komaj petnajstih letih prav pod Pohorjem debitirala v svetovnem pokalu. V enem dnevu je s številkama 60 in 70 nastopila tako v superveleslalomu kot tudi veleslalomu. V prvem ji ni manjkalo prav veliko do krstnih točk, medtem ko pa je v veleslalomu odstopila. Dobri dve leti zatem se je že prebila tudi med deseterico, leta 2002 pa je prvič v karieri skočila tudi na stopničke. V veleslalomu jo je ugnala le Sonja Nef. Do danes je Tina zbrala kar 342 nastopov v svetovnem pokalu, od tega pa je bila kar 53-krat med najboljšimi tremi.

Ne spreglejte