Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 4. 2008,
17.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 17. 4. 2008, 17.18

8 let

Prvi korak v Planici storjen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nordijski center Planica dobiva vse bolj konkretno obliko. Minister Milan Zver je podpisal prve pogodbe o odkupu zemljišč, kjer bo do leta 2010 v dolini pod Poncami stal sodoben nordijski center.

"Današnji dan je nova pomembna stopnička pri gradnji nordijskega centra Planica. Najtrši oreh je seveda lastništvo nad zemljišči, ki je temelj za vse nadaljnje aktivnosti. V začetku leta smo zagotovili 2,9 milijona evrov za odkup zemljišč in danes bomo izvedli prvi odkup. Gre za večje površine. V naslednjih tednih se bomo dogovarjali z agrarno skupnostjo, nato bomo šli v naslednje faze," je med drugim povedal minister za šolstvo in šport Milan Zver.

Slednji je poudaril, da bodo naslednje faze bistveno hitrejše. "Ta del je bil najtežji. Mi smo od vsega začetka želeli pristopiti transparentno, igrali smo z odprtimi kartami in upam, da smo na ta način dobili tudi zaupanje vseh vpletenih. Tudi zato je ta faza trajala nekaj dlje. Delo poteka, a čez noč se ne da opraviti, kar se skozi desetletja ni izvajalo," je še dejal Zver. Odkup zemljišč naj bi bil končan v mesecu in pol, minister pa je še enkrat poudaril, da si želi, da bi zemljišča prodali prav vsi lastniki, saj bodo tisti, ki prodaji zdaj nasprotujejo, na koncu celo v slabšem položaju, zato jih poziva, naj si premislijo.

Sramota naj bi se končno nehala

"Pred dobrim letom in pol smo se dogovorili za gradnjo centra. Danes je prišlo do zgodovinskega trenutka za Planico, Rateče, občino Kranjska Gora in tudi Slovenijo. Planica je več kot dolina športnih skakalnic je eden od simbolov slovenskega športa," je med drugim poudaril kranjskogorski župan Jure Žerjav, ki je bil med pobudniki, da je tudi občina prenesla zemljišča v Planici na državo. Žerjav je poudaril, da je občina sama razmišljala o gradnji centra, a je ta zalogaj za tako majhno občino prevelik.

Na ministrstvu pričakujejo, da bodo letos uredili vso potrebno dokumentacijo, glavnina gradbenih del pa naj bi se izvajala v letih 2009 in 2010. V ospredju bo seveda ureditev skakalnic in tekaških prog za vrhunske športnike, mlade perspektivne športnike in seveda tudi rekreativce. Vsekakor pa naj bi se končno nehala sramotna agonija Bloudkove velikanke.

Minister je ob podpisu še enkrat poudaril tudi, da si želi čim več zasedbe iniciative v Ratečah in Planici, saj je po njegovem mnenju tudi ureditev centra lepa priložnost za domačine, da se vključijo projekt in turizem v regiji. Minister je zato dejal, da upa, da se bo del sredstev, ki jih bodo lastniki dobili po odkupu zemljišč, vrnil v gradnjo turističnih kapacitet. Država v Planici namreč načrtuje širok športno-turistični center in tudi lokalna skupnost mora biti del te dejavnosti, še meni minister. Dokaz, da je zanimanje za Planico velik, sta dva avtobusa turistov, ki sta med ministrovim obiskom prišla pod skakalnice, a jim v tem trenutku še ni bilo moč ponuditi ničesar.

Ne spreglejte