Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
9. 5. 2016,
16.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc papež Frančišek skoki

Ponedeljek, 9. 5. 2016, 16.57

6 let, 6 mesecev

Prevc poudarja, da bomo že videli, s katerimi smučmi bo skakal

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Počitnic je za najboljšega skakalca pretekle zime Petra Prevca že zdavnaj konec. V sklopu priprav na novo sezono so mu vnesli nekaj novosti, te pa bodo vidne tudi v sami opremi.

"Spočil sem se. Telo je bilo bolj kot ne pri miru. Prav veliko se zadihal in predihal nisem. Vesel sem bil, da sem se prišel na trening spotit," je Peter Prevc povedal o tem, ali se je na dopustu, ki ga je preživel v Vietnamu, dovolj spočil.

 

Za razliko od preteklih dveh let se je tokrat odločil za odhod v Azijo, prej pa je bil dvakrat v Ameriki: "Azija in Amerika se začneta na isto črko in prav tako končata, vendar sta svetova povsem drugačna. Ljudje delajo od jutra do večera. Zjutraj, ko greš ob 6. uri iz hotela, ga vidiš v trgovini in potem tudi zvečer. Nihče pa ne deluje žalosten ali potrt."

 

Na vzhodu ga je najbolj fasciniralo prav to, da nihče ni deloval zamorjen. Zlasti je takšen občutek dobil na podeželju: "Ko si šel mimo, so ti mahali. Razmišljal sem v nasprotni smeri, če bi k nam prišli Azijci in se sprehajali, bi jih mi verjetno čudno gledali in jim ne bi mahali. Nad tem sem bil presenečen. V velikih mestih ni tako, ko greš malce ven, pa je zanimivo videti odzive domačinov, ko zagledajo Evropejca."

 

"Nisem mogel mešetariti, lahko sem se umaknil in čakal na razplet dogodkov"

Če ga slovenski otroci dnevno oblegajo na treningu v Kranju, je imel v Aziji, kar se tega tiče, mir. Pravi, da prav veliko stikov s Slovenci ni imel.

 

Skupaj z reprezentančnimi kolegi je že skoraj tri tedne aktiven, ta teden pa se bo odpravil tudi na skakalnico v Planico, kjer se bodo skakalci spuščali po 80-metrski napravi in med drugim preizkušali tudi opremo.

 

Jani Grilc, pomočnik Gorana Janusa, je izpostavil, da je Peter letos še na višji ravni. | Foto: Jani Grilc, pomočnik Gorana Janusa, je izpostavil, da je Peter letos še na višji ravni.

 

Tu pa bo bomo pri Petru videli novost, saj je jasno, da pod nogama ne bo več nosil Elanovih smuči, ki so se jim v tem podjetju odrekli. Vse kaže na to, da bo zaupal Petru Slatnarju, ki je prevzel proizvodnjo Elanovih smuči pod svoje okrilje.

 

"Prav veliko se nisem mogel vpletati. Dan prej, preden je ta novica prišla ven, sem govoril s Tonijem Justinom (pri Elanu je bil med drugim vodja proizvodnje nordijskih smuči), da se bomo konec tedna dogovorili, kako naprej. Kaj lahko spremenimo ... Naslednji dan so me klicali, da moram nujno priti. Če bi bilo kaj dobrega, bi mi že po telefonu povedali, sem si mislil. Nisem mogel mešetariti, lahko sem se umaknil in čakal na razplet dogodkov."

 

"Treba je poskusiti, videti, kako se obnaša … Novembra bo vse jasno."

V kakšni meri zaupa novemu slovenskemu proizvajalcu smuči, ki bo za novo sezono vnesel nekaj novosti, s katero upa, da bo smučka v primerjavo s tistimi, ki jih proizvaja konkurenca, boljša? "Za zdaj zaupam. Preden ne dobiš materiala, da poizkusiš, ne moreš ničesar obljubljati in govoriti. Nenehno se nekaj spreminja, razvija. Ne vem, če bi lahko z lansko smučko letos tako dobro skakal. To je razvoj. Treba je čakati. Boste že videli, s katerimi smučmi bom skakal," odgovarja Prevc, ki je na vprašanje, če kani preizkusiti tudi druge, dodal: "Tega nisem rekel."

 

S tem je dal nekako vedeti, da bo v novi sezoni prvi mož novih smuči Petra Slatnarja, ki je na tržišče postavil tudi nove smučarske čevlje, medtem ko z njegovimi vezmi skače praktično že vsa karavana smučarskih skakalcev: "Treba jih je poizkusiti. Že zdaj si imel možnost, da čevlje spremeniš. Manuel Fettner je imel lansko sezono predelan turni čevlji. Treba je poskusiti, videti, kako se obnaša … Novembra bo vse jasno."

 

Na katerih tekmah bo poleti skakal, se bo dogovoril s strokovnim vodstvom. Vse pa je odvisno od poteka priprav. | Foto: Na katerih tekmah bo poleti skakal, se bo dogovoril s strokovnim vodstvom. Vse pa je odvisno od poteka priprav.

 

Od najboljšega skakalca zadnje zime bodo njegovi navijači veliko pričakovali tudi v prihodnji. V pretekli je osvojil vse, kar se osvojiti da. Najprej je pokoril tekmece na prestižni novoletni turneji, nato postal svetovni prvak v poletih na Kulmu, osvojil mali kristalni globus v razvrstitvi poletov ter velikega za skupno zmago v svetovnem pokalu. Povrhu vsega je osvojil 2303 točk, kar je 220 točk več kot od prejšnjega rekorda, ki je bil v lasti velikega Gregorja Schlierenzauerja. Prav tako je zmagal na petnajstih posamičnih tekmah svetovnega pokala ter tudi tu podrl rekord …

 

 

Srečanje s papežem eno največjih doživetij v njegovem življenju

"Zadnje sezone med dopustom nisem prav nič podoživljal. Morda sem šel enkrat vmes skozi. Kako so šli uspehi, kako je šla krivulja navzgor, kako navzdol … S katero tekmo sem bil pozitivno, s katero negativno presenečen," pravi Prevc.

 

Bremena vseh izvrstnih rezultatov še ne čuti, saj v tem trenutku še ni čas za to: "Zdaj živim iz tedna v teden. Nekako si sestavljaš, kako bo videti prihodnji teden. Za zdaj je to povsem dovolj."

 

Nova poštna znamka

Na Pošti Slovenije so izdali novo znamko, na kateri je Peter Prevc, lastnik velikega kristalnega globusa, ob njej pa je napisano "Peter Prevc, šampion".

 

Nekaj dodatnega motiva je dobil tudi v nepozabni izkušnji, potem ko je v živo srečal papeža Frančiška: "Super je bilo. To je popolnoma drug svet. Papež je eden najbolj prepoznavnih ljudi na svetu. Ko se z njim rokuješ, čutiš posebno energijo. To je eno največjih doživetij v mojem življenju."

 

Trening Petra Prevca v gimnastični dvorani

 

Men se rola, v glavi vrti se...... #spining #frontflips #sokoli #gimnastikanajbo peterprevc.com

A video posted by Peter Prevc (@pprevc) on

 

Peter se zaveda, da bo moral v poletnih mesecih, v katerih bo imel le še en teden počitnic, trdo garati, če bo hotel ostati na vrhu, kajti konkurenca prav tako ne spi. V delovni proces so mu vnesli tudi nekaj novosti. Ena od teh je akrobatika, ki je zanj spodbudna novost. "Če bom isti kot v zadnji sezoni, bom rezultatsko slabši. Skozi treninge in analize je treba videti, kje se lahko kaj izboljša. Tudi pri opremi, nato pa lahko vidiš pri opremi, kaj se da spremeniti," je še povedal Prevc.

Ne spreglejte