Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
8. 11. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

svetovni pokal Denis Šteharnik Maruša Ferk Ana Bucik

Torek, 8. 11. 2016, 15.00

6 let, 6 mesecev

Ana Bucik in Maruša Ferk pred slalomom v Leviju

Pred slalomskim trenutkom resnice

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Občutek o dobrih pripravah in dvignjeni smučarski ravni, višja pričakovanja, a obenem negotovost po večmesečnem treningu so skupni imenovalci občutkov Ane Bucik in Maruše Ferk, ki bosta v soboto v Leviju odprli slalomsko sezono svetovnega pokala.

23-letna študentka matematike in fizike Ana Bucik bo prva Slovenka, ki se bo podala v slalomsko sezono 2016/17. | Foto: Sportida 23-letna študentka matematike in fizike Ana Bucik bo prva Slovenka, ki se bo podala v slalomsko sezono 2016/17. Foto: Sportida

Ko je Levi na Finskem predlani nazadnje gostil ženski slalom svetovnega pokala, je imela slovenska reprezentanca na štartu zgolj eno predstavnico. A ta podatek so mnogi spregledali, ker je bila to Tina Maze, takrat tudi zmagovalka preizkušnje. Mimogrede, to je bila Črnjankina zadnja slalomska zmaga v karieri.

Dve leti pozneje se v omenjenem smučarskem središču na Laponskem, resda s krepko nižjimi pričakovanji, na odprtje slalomske sezone pripravljajo kar tri Slovenke. Trener Denis Šteharnik bo v soboto (10.00/13.00) stavil na 18-letno bronasto slalomistko z mladinskih olimpijskih iger Meto Hrovat ter predvsem na Ano Bucik in Marušo Ferk, ki sta v pretekli sezoni poskrbeli, da ženska slalomska krivulja po umiku Mazejeve ni padla na raven moške (ne)konkurenčnosti.

Maruša Ferk se bo v prvem delu sezone posvetila predvsem slalomu, nato pa odprla tudi vrata hitrih disciplin. Njen adut bo tudi kombinacija. | Foto: Sportida Maruša Ferk se bo v prvem delu sezone posvetila predvsem slalomu, nato pa odprla tudi vrata hitrih disciplin. Njen adut bo tudi kombinacija. Foto: Sportida

Izhodišče za višje cilje

Najboljši slovenski slalomistki sta na nov slalomski veter lani opozorili predvsem z 12. in 13. mestom v Crans Montani, sezono pa končali na 30. in 32. mestu v slalomskem seštevku svetovnega pokala. V novi sezoni pa …

"Izhodišče je drugačno. Zdaj sem članica trideseterice, tako da cilj ni preboj v finalno vožnjo, temveč napad na višja mesta. V pretekli sezoni sem iz tekme v tekmo napredovala. Zdaj bi rada začela tam, kjer sem lani končala," pravi Bucikova, ki se je v pripravljalnem obdobju posvečala predvsem dvigovanju slalomskega tempa ter navdih za hitrost črpala tudi s treningi preostalih disciplin.

V dozdajšnjem delu kariere je Bucikova zbrala šest uvrstitev med dobitnice točk. Dvakrat je bila tudi med najboljšo petnajsterico. | Foto: Sportida V dozdajšnjem delu kariere je Bucikova zbrala šest uvrstitev med dobitnice točk. Dvakrat je bila tudi med najboljšo petnajsterico. Foto: Sportida

Podobno razmišlja tudi Ferkova, ki je pred leti že trkala na vrata elite, nato pa zaradi poškodb in udejstvovanja v vseh disciplinah izgubila slalomsko rdečo nit. Lani jo je našla in si na tekmah nižje ravni dodobra popravila štartno izhodišče ter se na koncu podpisala celo pod drugo najboljšo sezono v karieri. "Zdaj bom lahko napadala. Na vsaki tekmi. Vsaka bo poglavje zase, verjamem pa, da se bom borila za višja mesta kot lani," pravi 28-letna Gorenjka.

Prva tekma, prva informacija

A čeprav najboljši slovenski slalomistki v en glas poudarjata, da je bilo pripravljalno obdobje na višji ravni kot v preteklih letih, je v njunem glasu pred sobotnim štartom vendarle čutiti kar nekaj predsezonske negotovosti. "Ne vemo, kako je delala konkurenca. Prav zaradi tega se čuti pozitivno vznemirjenje. Spoznale bomo, kam spadamo. Potem bo mogoče graditi naprej," pravi Bucikova, ki je v Leviju do zdaj nastopala le v evropskem pokalu.

"Stopila bom na plin, nato pa … Slika bo bolj jasna že v soboto po prvem teku," pravi Maruša Ferk. | Foto: Sportida "Stopila bom na plin, nato pa … Slika bo bolj jasna že v soboto po prvem teku," pravi Maruša Ferk. Foto: Sportida

Več izkušenj ima Ferkova, kar pa še ne pomeni, da se na Črni progi počuti povsem domače. Še več, priznava, da se s terenom nikoli ni povsem spoprijateljila. Težave ji je povzročala predvsem (ne)potrpežljivost v zgornjem, nekoliko bolj položnem delu. "Oklepam se pozitivnega pristopa. Če se mi pristop v preteklosti ni posrečil, verjamem, da bo letos drugače. Navsezadnje je za menoj dolgo in uspešno pripravljalno obdobje. Predvsem v zadnjem času je bil trening zelo slalomsko osredotočen. To moram izkoristiti," pravi Maruša.

Slalomski debi Mete Hrovat

Poleg Ferkove in Bucikove bo priložnost v soboto dobila tudi Meta Hrovat, ki velja za najobetavnejšo slovensko mlado smučarko. Kranjskogorčanka, ki deloma vadi po samostojnem programu, je do zdaj nastopila na treh veleslalomih svetovnega pokala. Zdaj jo čaka še slalomski krst.
Ne spreglejte