Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
23. 2. 2017,
9.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Lahti 2017 Robert Kranjec Severin Freund Rune Velta

Četrtek, 23. 2. 2017, 9.15

6 let, 6 mesecev

Pred dvema letoma junak, nato izgubil motiv in postavil smuči v kot

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Rune Velta Falun 2015 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Norvežani so pred dvema letoma na nordijskem svetovnem prvenstvu v Falunu slavili Runeja Velto. Skočil je do dveh zlatih medalj, ene srebrne in ene bronaste. Takrat je bil ves njegov trud poplačan, potem ko je leta 2012 izgubil bitko za naslov svetovnega prvaka v poletih z našim Robertom Kranjcem. A letos ne bo branil naslova iz Faluna (zaradi poškodbe prav tako ne Severin Freund), saj je športno pot že končal.

Norvežan Rune Velta in Nemec Severin Freund sta bila junaka nordijskega prvenstva v Falunu na Švedskem. Prvi je skočil do zlata na srednji skakalnici, bil bronast na večji, se veselil ekipnega zlata in še srebrne medalje na tekmi mešanih ekip. Nemec je bil na manjši napravi srebrn, na večji zlat, na najvišji stopnički pa je stal tudi na tekmi mešanih ekip.

Nobeden od njiju pa na svetovnem prvenstvu v Lahtiju ne bo branil posamične zlate medalje. Velta je končal kariero, Freund pa je poškodovan.

V Falunu 2015 pobiral medalje kot po tekočem traku, nato je izgubil tisto iskrico

Severin Freund in Rune Velta sta še vedno aktualna svetovna prvaka, a bosta ta naziv kmalu izgubila. | Foto: Getty Images Severin Freund in Rune Velta sta še vedno aktualna svetovna prvaka, a bosta ta naziv kmalu izgubila. Foto: Getty Images Prav posebno zgodbo ima Norvežan, ki se po velikem uspehu ni več znašel v skokih. Poskušal je še eno sezono, nato pa končal športno pot skakalca. In to pri vsega 26 letih. Kot je dejal, ni bilo več tiste iskrice za nadaljnje skakanje, zato je pritisnil na zavoro.

Januarja letos je dobil sina Villeja, ob tem pa obiskuje fakulteto za šport. Ob večernih urah na treningih pomaga mlajšim skakalcem (od 12 do 16 let), tako da je še vedno aktiven v skakalnem svetu, vendar na nekoliko drugačen način. Nikdar ni obžaloval tega, da je smuči postavil v kot.

"Zame je bila velika razlika, ko čez noč nisem bil več vrhunski športnik. Nisem bil vajen stvari narediti v enem dnevu," je za aftenposten.no dejal Velta. Dodal je, da je ritem skakalcev približno takšen: hrana, trening, počitek, hrana, trening, spanje.

Prvič izgubil točkovno bitko z našim Kranjcem, v Falunu pa je sledilo zadoščenje

Na srednji skakalnici sta Velti družbo na odru za zmagovalce delala Severin Freund in Stefan Kraft. | Foto: Reuters Na srednji skakalnici sta Velti družbo na odru za zmagovalce delala Severin Freund in Stefan Kraft. Foto: Reuters Še zdaj se spominja, kako tesen je bil boj za zlato medaljo na srednji skakalnici v Falunu. Po prvi seriji je vodil. "V drugo sem skočil 95,5 metra. Praktično sem doskočil na zeleno črto (ta označuje, koliko bi moral skakalec skočiti za prevzem vodstva, op. a.). Vedel sem, da bodo odločile sodniške ocene. Spomnim se dolgega čakanja, dokler ni bil znan končni rezultat. Ko sem stal v izteku, sem si mislil, da mi je uspelo," se spominja Velta, ki se je nato razveselil velike zmage.

Blizu zlatemu odličju je bil že leta 2012 na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu, a ga je pred domačim občinstvom na drugo mesto za tri točke potisnil naš Robert Kranjec, ki je takrat premierno postal svetovni prvak.

"Spoznal sem, da nisem več pripravljen toliko tvegati"

Glava ni bila več takšna kot prej, zato je skakalne smuči hitro postavil v kot. | Foto: Getty Images Glava ni bila več takšna kot prej, zato je skakalne smuči hitro postavil v kot. Foto: Getty Images V naslednji sezoni je želel nadaljevati po zmagoviti poti, a je ta krenila v povsem drugo smer. Glava namreč ni bila več na pravem mestu: "Po poletju sem začutil zakrčenost. Skoki so šport, ki od skakalca zahteva zbrano glavo, zlasti ko se s skakalnice odrineš pri hitrosti 100 kilometrov na uro. Spoznal sem, da nisem več pripravljen toliko tvegati. Vsi so razumeli mojo odločitev. Prav tako sem se doma bolje počutil. Da nočem biti več skakalec, sem najprej povedal partnerici."

Zdaj veliko časa posveča družini in študiju: "Cenim zasebnost. Že kot skakalec nisem iskal medijske pozornosti. Rad bi stal sinu ob strani. V prihodnosti ga bom zagotovo spodbujal k fizičnim aktivnostim, vendar nič na silo, saj to ne bi prineslo nič dobrega," je še dejal aktualni svetovni prvak na srednji skakalnici, ki bo krono izgubil v soboto, ko bo v Lahtiju na sporedu posamična tekma na manjši napravi. 

Skakalni spored na SP v Lahtiju

Četrtek, 23. februar
13.00 – kvalifikacije skakalke HS100
15.30 – trening skakalci HS100

Petek, 24. februar
11.30 – trening skakalci HS100
13.30 – kvalifikacije skakalci HS100
16.30 – tekma skakalke HS100

Sobota, 25. februar
16.30 – tekma skakalci HS100


Nedelja, 26. februar
16.30 – tekma mešanih ekip HS100

Ponedeljek, 27. februar
16.00 – trening skakalci HS130

Torek, 28. februar
16.00 – trening skakalci HS 130

Sreda, 1. marec
15.00 – trening skakalci HS130
17.00 – kvalifikacije skakalci HS130

Četrtek, 2. marec
17.30 – tekma skakalci HS130

Petek, 3. marec
16.30 – trening skakalci HS130

Sobota, 4. marec
16.15 – ekipna tekma skakalci HS130

Ne spreglejte